Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Akadémiai díj a vásárhelyi fizikatanárnak

Hódmezővásárhely - A hódmezővásárhelyi Bethlen gimnázium fizikaszertárának kincsei című tanulmányáért a Magyar Tudományos Akadémia pedagógus kutatói pályadíját vehette át Nagy Tibor.
A fizikatanár ugyanis elkezdte felújítani a több mint hétszáz darabból álló eszköztárat. Az 1860-as években készült kísérleti tárgyak segítségével is oktatnak az iskolában, hiszen nagy részük jobb, mint a mai, modern gyártmányok.

A Calderoni-féle vetítőgép az 1900-as évek elején készült, a Hotz-féle megosztási gép gyártási esztendeje 1872. Az egyszerűbb gépek, mint a lejtő vagy az ajak- és nyelvsípok pedig az 1860-as évekből származnak. A felsorolt tárgyak azonban nem egy múzeum darabjai, hanem a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium fizikaóráinak mindennapos kellékei.

Nagy Tibor a vásárhelyi református gimnázium 144 éves fizikaszertárának eszközeit nap mint nap használja, ha kell, meg is reparálja. Fotó: Tésik Attila

Az iskola egyik fizikatanára, Nagy Tibor néhány évvel ezelőtt elkezdte rendszerezni, illetve felújítani a több mint hétszáz darabos szertári állományt. Kollégája, Berecz János segítségével – aki a hőtan és az optika területén járatos – 210 oldalas tanulmányt írt a fizikaszertár eszközeiről. Az anyagot pedig elküldték a Magyar Tudományos Akadémiának. A vásárhelyi Bethlen gimnázium fizikaszertárának kincsei című munka pedagógus kutatói pályadíjat eredményezett Nagy Tibornak.

Tizennégy éve a katedrán

A kiszombori születésű Nagy Tibor a szegedi Ságváriban érettségizett, ahol később – a JATE fizika–matematika szakos tanári diplomájának megszerzése után – két esztendeig tanított. Ezt követően lett a vásárhelyi Bethlen pedagógusa, immáron tizenkét esztendeje. A fizika már igen fiatalon érdekelte, hiszen édesapja – Kiszombor egykori polgármestere, Nagy Tibor – eredetileg szintén fizikatanár volt, ráadásul az általános iskolában fiát is tanította.

– A több mint hétszáz eszközünkből kétszázötven idősebb százévesnél is. Ez azonban nem azt jelenti, hogy csak egyszerű kiállítási tárgyak lennének. A tanórákon mind a mai napig ezek segítségével mutatom be a kísérleteket a diákjaimnak – árulta el.

Nagy Tibor úgy tartja, a kísérleti fizikaoktatásnak igen jelentős szerepe van, hiszen a logikus gondolkodás első lépcsőfoka ez. A kísérletek ezenkívül elősegítik a szelekciót is, mivel a mai korunk információözönében a diákok így könnyebben ki tudják szűrni azt, ami valóban fontos számukra.

Azt azonban kiemelte, hogy ez a díj nem csupán az ő érdeme. Hiszen kollégái ugyanúgy segítették, mint a tizenegyedikes diákok. Hamarosan digitalizálni is fogják a szertár valamennyi eszközét, s a tanulók egy honlapot is készítenek, így bárki megismerheti ezeket az öreg, de a mai kor tanítási menetébe is beilleszthető gépeket.

A Bethlen már évek óta igen jó kapcsolatot ápol a Szegedi Tudományegyetemmel. A vásárhelyi intézményt akár az SZTE bázisiskolájának is hívhatnánk, hiszen Nagy Tibor tavaly érettségizett 22 fős osztályából 19-en azóta már elsős hallgatók ott. Így nem csoda, hogy a fent említett tanulmány még azt is eredményezte, hogy a 2007–2008-as tanévre a Bethlen az egyetem természettudományi és informatikai karának kutatóiskolai címét is elnyerte.

Olvasóink írták

  • 2. gyalogkakukk 2007. december 26. 11:56
    „G R A T U L Á L O K !!!
    Vásárhelyen a tanárok is minőségiek ( "tisztelet" a kivételnek )”
  • 1. athén2004 2007. december 22. 20:07
    „gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dávidházi Dóra lett az év babája

Hódmezővásárhely - A hároméves Dávidházi Dórát választották a 2007-es év babájának olvasóink. Ő a Gézengúz kategória nyertese is. Tovább olvasom