Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Akkor most nem lesz távfűtés Hódmezővásárhelyen?

Hódmezővásárhely – Az E-Star Alternatív Nyrt. rendkívüli felmondással megszüntette a hódmezővásárhelyi önkormányzattal kötött hőszolgáltatási szerződését, és több más önkormányzattal is így jár el – közölte a társaság a BÉT honlapján.
A közlemény szerint a rendkívüli felmondás oka, hogy az elmúlt közel egy év alatt a hódmezővásárhelyi önkormányzat nem teljesítette a fizetési kötelezettségét az E-Star irányába, az általa felhalmozott, százmillió forintot meghaladó tartozása megfizetésére sorozatos fizetési felszólítás illetőleg egyeztetési javaslat ellenére sem mutatott hajlandóságot.

„Az E-Star sajnálattal állapította meg, hogy a követelés békés úton történő érvényesítésére tett erőfeszítései eredménytelennek bizonyultak, az önkormányzat még az általa elfogyasztott fölgáz ellenértékét sem fizette meg az E-Star részére, megkérdőjelezve annak tényét, hogy azt az E-Star szerzi be azt a részére" – áll a közleményben.

A rendkívüli felmondás következtében az E-Star a földgázt július 1-jétől nem szerzi be az önkormányzat szerződés által érintett intézményeiben, a hőtermelő berendezéseket nem üzemelteti tovább és a szerződés szerint járó követeléseit érvényesíti az önkormányzattal szemben, ideértve a százmillió forintot meghaladó díjtartozásán (szolgáltatási díj és hődíj) felül a felmondás következtében fizetendő megváltási értéket is, amelynek összege szintén meghaladja a százmillió forintot.

A közlemény szerint a cég a 2012 őszéig a nem fizető önkormányzati ügyfeleivel szemben több hasonló lépést tervez.

A szolgáltatás folyamatos biztosítása érdekében a szerződéses követelések érvényesítésére rendelkezésre álló, bankot és az E-Start feljogosító inkasszó jogot az E-Star érvényesíti.

„Elfogyott a pénz, elfogyott a türelem. Sohasem gondoltuk volna, hogy egy európai országban az állam válik a legrosszabb adóssá és hogy a közszolgáltatások fenntartása irányában ilyen érzéketlenséget mutat. Jelenleg több mint másfél milliárd forinttal finanszírozzuk az államháztartást, ezt az összeget nem áll módunkban tovább növelni. Idén a magyarországi államháztartást érintő árbevételünk csupán 25 százaléka folyt be. Az intézkedéssorozat közel háromszáz intézményt fog érinteni" – nyilatkozta a közlemény szerint Soós Csaba a társaság elnök-vezérigazgatója.

* * *

Hódmezővásárhely önkormányzatának közleménye

Korsós Ágnes címzetes főjegyző közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe az E Star lépésével kapcsolatban. A közleményt szó szerint közöljük.

Hódmezővásárhely nem teljesít jogalap nélküli számlát

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és az RFV ESCO Kft. (jelenlegi E Star) 2011. szeptember 2-áig állt szerződéses jogviszonyban, amelynek keretében a cég fűtéskorszerűsítési projekt részeként biztosította fűtőberendezések fenntartását és hőszolgáltatást.

Az együttműködés során a cég súlyos szerződésszegő és törvénysértő magatartást tanúsított, amelynek következtében Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése 2011. augusztusi határozatában döntést hozott, hogy a felek közötti megállapodás alapján a szerződést az önkormányzat 2011. szeptember 2. napi hatállyal rendkívüli felmondással megszünteti. Hódmezővásárhely önkormányzata a szerződés megszüntetéséig a cég minden pénzügyi követelését teljesítette, a törvénysértés miatt pedig büntetőeljárást kezdeményezett.

Hódmezővásárhely önkormányzata ezt követően, közel egy éve saját maga szerzi be a távfűtésben elfogyasztott gázt, a hőszolgáltatást pedig az önkormányzati tulajdonú HVSZ Zrt. biztosítja, tehát 2011 szeptemberétől semmilyen szolgáltatást nem vesz igénybe a cégtől. A szerződés jogszerű felmondása és az ügyben indult büntetőeljárás ellenére a cég továbbra is számlát állít ki a városnak, amely mögött azonban nincs semmilyen szolgáltatás, vagy teljesítés. Hódmezővásárhely önkormányzata jogalap nélküli számlákat a jövőben sem fog teljesíteni, sem az E Star, sem más cég részére.

Korsós Ágnes
Címzetes Főjegyző

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. 980815 2012. június 29. 14:31
  „nyikodimdizma!
  Nekem van munkám meg szabadnapom is, és az ilyen napokon tudok "írogatni"! Arra azért kíváncsi lennék, hogy ezzel a mérhetetlen nagy egóval, milyen munkát végezhetsz. Sebaj, mert a véleményed írásával fényes bizonyítványt állítottál ki magadról, és azt is fényesen bizonyítottad, hogy ennyit is érsz! Sajnos a hozzád hasonló emberek miatt élünk mi panelban, így lenne miért szégyellni magad!!!”
 • 48. 980815 2012. június 29. 14:25
  „46. Én2!
  Szerintem olvasd át még egyszer a kommentemet, és olvasd el nyikodimdizma kommentjét is, mert ezt egy kicsit benézted!
  Üdv”
 • 47. nyikodimdizma 2012. június 29. 14:14
  „Ebből is látszik miért éltek panelban- itt írogattok , inkább mars dolgozni!!!A véleményem nem változott.”
 • 46. Én2 2012. június 29. 07:53
  „980815-Csúnya amit írtál és főképpen nem igaz.Én is laktam panelba és szerettem is ott lakni, jó kis közösség volt. Sok ember lakáshoz jutott amikor megépítették mi is köztük voltunk és örültünk nagyon. Fázni lehet magán házba is.Nem lehet az embereket ledegradálni semmi körülmények között sem. Házat is lehet venni már 1,5 millkóért is.Goldokozzál mielőtt írsz ne sérts meg embereket örülök, hogy Neked olyan jól megy sorod.”
 • 45. 980815 2012. június 28. 16:14
  „44. Edit64
  Big Like Neked, osztom a véleményedet!!!”
 • 44. Edit64 2012. június 28. 11:20
  „"Kedves" nyikodimdizma!
  Nem tudom, honnan veszed a bátorságot, hogy ilyen aljas módon kritizálj embereket, akikről semmit nem tudsz, lakhelyük szerint ítélsz meg embereket. Aki panelban él, az nem ember? Tudod te, hogy hány embert érint ez a csatározás? Tudod te, hogy ezek az emberek tisztességes munkával "csak" ennyit tudtak "összekaparni" maguknak, hogy megvegyenek egy két-három szobás panelt, és fenntartsák azt? Én azt gondolom, hogy ezeknek az embereknek, akik ilyen lakóközösségben élnek, nincs miért szégyenkezniük.Azért viszont igen, mert embertársaink között élnek ilyen egyének, akik így vélekednek, mint ahogyan te is. Ha úgy gondolod, hogy már 4 M -ért lehet kapni egy panelt, javaslom, vegyél egyet, annak ellenére is, hogy szerinted annyit is ér. Aztán ebbe a lakásba vigyél egy kisgyereket is magaddal, és amikor jön a fűtési szezon, és a gyereked fázik, mond neki azt, hogy nincs fűtés fiam, annak ellenére, hogy nincs tartozásunk , de nem fűtenek, mert jancsi bácsi hatalmi harcot folytat éppen. És most ülj le, és szállj magadba, gondolkozz el, hány családot érint ez, ami veled is megtörténhetne, ha nem fikáznád le a panel építésű házakat. Esetleg akár azon is elgondolkodhatnál,, erőltesd meg az agyadat, az ismerőseid, családtagjaid között él-e olyan személy, aki panelban lakik, és rájuk ugyanúgy vonatkozik ez a hatalmi harc. Mi a véleményed nagy okos? Tudod, az az undorító, hogy így gondolkodsz, remélem hamarosan téged is érinteni fog ennek a mocskos, gyomorforgató politikának a szele, te is áldozata leszel valamilyen formában. A te szavaiddal élve: Remélem megszívod!”
 • 43. 980815 2012. június 28. 10:45
  „42. nyikodimdizma!
  Jó lenne ha te vennél visszább az arcodból!!! Mit képzelsz magadról, ki vagy te? Jó lenne ha nem vennél mindenkit egy kalap alá, csak azért mert panelban él, vagy esetleg devizahitelt volt kénytelen felvenni, hogy boldogulni tudjon. Nem lehet mindenki olyan szerencsés, hogy apuci, anyuci lakást, kocsit tol a gyerek tompora alá. Véleményedet olvasva, te is ebbe a kategóriába tartozhatsz!”
 • 42. nyikodimdizma 2012. június 28. 06:33
  „A panelosok és a devizahitelesek remélem jól megszívják! Évekig nagy volt az arc, ideje kisebbre venni! Senki nem kötelezte azokat akik devizában eladósodtak hogy így járjanak, kellett a pénz nyaralásra, új autóra, arcoskodni egymás előtt. Élvezettel fogom látni mikor megjelennek az első kémények a panelok ablakaiban. Most is látszik mennyit ér egy panel, lehet kapni már 4M-ért. Egyik sem ér még ennyit se!”
 • 41. Bendegúz007 2012. június 27. 12:05
  „40. booo
  Teljesen igazad van.”
 • 40. booo 2012. június 26. 20:14
  „39. Én2 - Véleményem szerint is egy normális országban igy kellene működni! A döntéshozók, igenis legyenek anyagilag is felelősségre vonhatóak. Ne lehessen a vagyont átmenteni és 8 éves gyerek nevére íratni villát és sok sok milliót. Addig míg ilyen nincs addig közpréda a közvagyon !”
 • 39. Én2 2012. június 26. 09:01
  „Ki kell fizetni a sok millkót vagy fel kell tenni az adósok listájára az önkormányzatot v feleljenek a saját vagyonukkal.”
 • 38. macs 2012. június 25. 22:15
  „32. igazságkereső,
  kérlek számolj utána, hogy mennyit nyertél a frank alapú hiteleden a forint hitelesekkel összevetve.”
 • 37. booo 2012. június 25. 21:18
  „32. igazságkereső - Senki nem kötelezett senkit, hogy deviza hitelt vegyen fel! Mindenki egye azt amit megfőzött !”
 • 36. Deadman 2012. június 25. 21:08
  „26. alfa258 2012.06.25. 15:31
  Sajnos látszik RAJTAD hogy fingod sincs arról, hogy mi is az irónia..Ha meg az írásomból az jött le hogy szeretem a Fideszeseket akkor olyan sötét vagy , hogy világít a Negró a szádban..és az sajnálatra méltó..Olvassd el újra mit is írtam azt hátha fény gyúl abban a piros agyadba...
  Egyébként az ország tönkretételéröl ennyit:
  http://szentkoronaradio.com/files/Kik_adtak_el_az_orszagot_0.xls

  Ha szépen áttanulmányozod ezt a 438 oldalt akkor láthatod hogy a MSZP uszkve 70/30 százalék arányban még mindig vezet az ország eladásában rendezett versenyben..Igen tanulságos kis összeállítás tökfej.....Olvass és utána írkálj...”
 • 35. alad 2012. június 25. 18:15
  „24,Lázár az nem költözik el vásárhelyről! Attól függetlenül nem fog fázni!”
 • 34. buckapatkany 2012. június 25. 18:10
  „Nincs május elseji ünnepség, nincs gyereknapi vigasság és most már távfűtés sincs Hódmezővásárhelyen.”
 • 33. szunyi 2012. június 25. 17:25
  „32. igazságkereső

  1, Akkor légyszives magyarázd el, hogy a Ft betétek összege Ft-ba << hitelek összege Ft-ba, hogyan lehetséges?
  2, Lehet, hogy Lázár is spekulált a Ft erősődésre, csak nem jött össze?”
 • 32. igazságkereső 2012. június 25. 16:32
  „Bizony jó lenne most már a nem létező devizahitelek súlyos problémájának végleges rendezése is, mert az árfolyamgát és az 5 évig gyűjtött , de nem is létező deviza forintkülönbözete ismét csak a magyarországi bankoknak hoz jelentős többletet, hiszen a magyarországi bankok indexálási trükköt alkalmaztak 2003 óta, azaz nem is volt mögötte deviza a hiteleknél! A hódmezővásárhelyi CHF hitel is nagy valószínűséggel forinthitel volt, csak a bank nagyon nagyot akart, akar szakítani a devizaelnevezéssel! Körülbelül ugyan ez a helyzet a magán banki ügyfelekkel is, kivéve természetesen, ha az ügyfél fizikailag is devizát kapott kézhez, de ez egészen biztos, hogy nagyon elenyésző esetszám!! Lázár János úr, most már mint államtitkár nagyon meg tudná gyorsítani ennek a banki indexálási trükknek a rendezését és valóban a felvételkori "árfolyamra" állíttathatná vissza a havi törlesztőrészleteket és mindenki számára fizethetővé is válnának.A bankok az árfolyamagát és a gyűjtőszámla lehetőség kapcsán most már a kamatokkal "játszadozik" negyedévente emeli! Tehát ideje lenne végre és végleg véget vetni a banki hazárdjátékoknak az ügyfeleikkel szemben! Van Magyarországnak kormánya, lehetne és kell is intézkednie a nem is létező, de "svájci frank alapú"-nakl elnevezett banki csalássorozat miatt!!”
 • 31. booo 2012. június 25. 16:07
  „Érdemes lenne egyszer megtudni azt is, hogy a termálvizes kutakból feljövő meleg vizet, hány fokos környezeti hőmérsékletig nem kell gázzal melegíteni, hogy az fűtési célokra (ill használati meleg víz) hőcserélőn keresztül még alkalmas legyen!?”
 • 30. Bendegúz007 2012. június 25. 15:55
  „Nagyon okosan csinálta a Vásárhelyi önkormányzat,nemsokára átveszi ezen intézmények működtetését az állam,majd ők kifizetik,vagyis egész Magyarország fizeti a vásárhelyi fűtésszámlát.
  :)”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújításra, ügyeletre is gyűjtenek a kistelepüléseken

4 éve gyűjtenek Mindszenten a bankpalota felújítására – 1,5 millió forint jött össze. Adakozással segítik az orvosi ügyeletet, de gyűjtenek a testvértelepülés tornatermére is. Tovább olvasom