Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Albertné Tóth Erzsébet kétlaki élete: Vásárhely és München között ingázik a jógatanár

Hódmezővásárhely - Titokban felvételizett a tanítóképzőbe, majd disszidált az akkori Nyugat-Németországba. Húsz éve jógatanárként dolgozik, és az utóbbi időben a két ország között ingázik a vásárhelyi Albertné Tóth Erzsébet.
– Érettségi után dolgoznom kellett volna, de az volt minden álmom, hogy pedagógus legyek. Így édesapám tudta nélkül felvételiztem a bajai tanítóképzőbe – vázolta pályaválasztásának nehézségeit Albertné Tóth Erzsébet. Amikor végzett, a külső-batidai iskolában kapott tanítónői állást. Két év után, 1971-ben felkérték, hogy legyen városi úttörővezető.

– Tudtam, hogy ez nem nekem való, de be akartam kerülni Vásárhelyre, ezért elvállaltam. Ugródeszkának bizonyult, egy év után már a Liszt Ferenc ének-zeneiben kaptam tanítói állást. Ezen a nyáron ismerkedtem meg későbbi férjemmel, Albert Imrével. A húgom ugyanis akkor ünnepelte Imre öccsével megismerkedésük évfordulóját a Béke Szállóban. Végül én Imréhez, a húgom pedig Imre öccséhez ment feleségül.

Erzsébet férje mindenáron el akart menni az országból, s ki akart költözni Münchenbe. 1973-ban turistaútra indultak, aztán nem jöttek vissza.

– Férjem a BMW autógyárban talált magának munkát, én pedig egy magyar vendéglőben segítettem a konyhán, és tanultam a nyelvet. Néhány hónappal később az egyik német nyomda kötészetében, majd egy évvel később egy magyar nyomdában kaptam munkát. Itt már korrektorként dolgoztam.

Albertné Tóth Erzsébet jógaülésben. Fotó: Frank Yvette
Albertné Tóth Erzsébet jógaülésben.
Fotó: Frank Yvette

Erzsébet közben elvégzett egy 2 éves nappali iskolát a munkaügyi hivatal segítségével, majd magyar–német levelező lett egy ragasztó- és tömítéskészítő gyárban.

– Itt jól éreztem magam. Csakhogy amikor Magyarországon bekövetkezett a rendszerváltás, a gyár áttette székhelyét Budapestre. Nekem nem mondtak fel, de áthelyeztek a reklámosztályra. Amikor magánéleti és munkahelyi krízisbe kerültem, egy ismerősöm révén rátaláltam a jógára.

Erzsébet később jógatanár lett, még indiai szemeszteren is részt vett, majd otthagyva a ragasztógyárat saját stúdiót nyitott, ahová a német egészségbiztosítók küldték a pácienseket. Férje 2007-ben ment nyugdíjba, s akkor ő is befejezte müncheni jógatanári munkáját, s hazaköltözött idős édesanyjához. Tapasztalatait A jóga jót tesz, jógával könnyebb című, idehaza megjelent könyvében összegezte.

– Kétlaki életet élek: Vásárhelyhez az édesanyám és a szülőföld szeretete, Münchenhez pedig a gyermekeim és az életem másik fele köt – vonta meg a mérleget Erzsébet.

Olvasóink írták

 • 2. wagnerotto 2011. január 17. 15:26
  „Kedves Albertné Tóth Erzsébet!
  Münchenben dolgozunk.
  Apárom imádja a jógát.
  Hogy lehet kapcsolatba kerülni Önnel?
  Gratulálok és Boldog újévet kívánok:
  wagnerotto2@gmail.com”
 • 1. deszkás 2011. január 11. 18:10
  „A mi párttitkárunk is titokban jelentkezett a teológiára,mondta rendszerváltás után.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszlánbőrrel is dolgozott Vásárhely egyetlen szűcse

Hódmezővásárhely - Legszívesebben birkabőrrel dolgozik Vásárhely egyetlen szűcse. Rébeli Szabó János… Tovább olvasom