Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Állattenyésztési Napok: 8432 utódja van Bütyöknek

Bütyök még nincs 5 éves, de már 8432 utódot nemzett. A 430 kilós sertés fajtájában a legnagyobb jószág a pénteken megnyílt XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon. Az ország legnagyobb tenyészállat-kiállításán e disznón kívül is van sok megcsodálni való.
Már kora reggel érezhető volt Vásárhely útjain, hogy nem a megszokott péntek reggeli forgalomra számíthatnak a közlekedők, hiszen nagyon sokan a XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitójára siettek. A 47-es főúton ha lassan is, de haladt a sor a Hód-Mezőgazda Zrt. kiállító centrumáig, amely már rajtra készen várta a látogatókat.

A szarvasmarhák, a lovak csillogtak, volt olyan gazda, aki hajzselét használt, hogy úgy álljon az a szőr, ahogy az elvárt egy bírálat során, sőt még hajnyíróval is igazgatta az utolsó pillanatokban. Az ólaknál nagy volt a csend, jót szundítottak még a délelőtti órákban a disznók. A kiállítás idei legnagyobb sertése a 430 kilós, 5 éves Bütyök – már 8432 utódja van.

Birkanyírás, tehénsimogatás az állattenyésztési vásáron - GALÉRIA

A megnyitón Feldman Zsolt elmondta, a Vásárhelyen megjelent kiállítók bizonyítják, hogy az állattenyésztés rendelkezik azzal a szakmai tudással, ami a további fejlődéshez szükséges. Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár szerint a kiállítás az állattenyésztés kiváló szemléje. A politikus elmondta, a mezőgazdasági termelés a feldolgozóipar fejlesztése nélkül nem lehet sikeres, ezért azoknak a vállalkozásoknak, melyek állati termékeket dolgoznak fel, jelentős forrásokhoz kell jutniuk. A fejlesztésekre 200 milliárd forint áll rendelkezésre.

– Mindig hatalmas kihívás a szervezése. Az év végén riadalmat okozott a kéknyelv betegség, veszélyben volt a rendezvény, de sikerült orvosolni, így a kérődző állatok sem hiányoznak a seregszemléről – mondta Antal Gábor, a kiállítást szervező Hód-mezőgazda Zrt. vezérigazgatója.

Birkanyírás, tehénsimogatás az állattenyésztési vásáron - GALÉRIA

– Kevés olyan rendezvény van a térségben, ami ennyi embert megmozgat. A vidék lakosság megtartó ereje nagyban függ a mezőgazdaságtól, amelynek Vásárhelyen mindig is nagy szerepe volt – mondta Almási István, Vásárhely polgármestere.

A megnyitó alatt megtelt a centrum. Több iskolás csoportot láttunk, de a családok is megjelentek. Az egyik karámban a 9 éves Lukács Liza Dóra a féléves bocijával feküdt a szalmán, s közösen várták a szemlét. A Baranya megyei Mindszentgodisa településről érkezett kislány elmondta ő maga gondozza Orfűt. – Darával etetem, de fürdetni is én szoktam – mondta az ifjú hölgy, aki családjával második alkalommal vesz részt az állattenyésztési napokon.

A juhokhoz közeledve az olló csattogása hallatszott ki a látogatók zsivajából, ugyanis Marton János kézi juhnyíró mester bemutatót tartott. – Fogjad! Ez akkora, mint az állat – jegyezte meg viccesen az egyik segítőjének a mester, aki pénteken 12 birkát szabadított meg gyapjújától. A vásárhelyi férfi guiness rekorder is, mivel 2003-ban 8 óra alatt 50 birkát nyírt meg ollójával.

Birkanyírás, tehénsimogatás az állattenyésztési vásáron - GALÉRIA

A nyulak sátránál természetesen gondoltak a szervezők a gyerekekre, egy állatsimogatót alakítottak ki. A szalmabálákon ülve simogatta a nyulakat Lilla és Bence. A testvérek amúgy baromfi „rajongók", kedvenceik a kakasok és a tyúkok, de simogattak már bocikat is. Baromfikban is bővelkedik a kiállítás, az idén első alkalommal a díszbaromfi kategóriában is megmérettetik a tenyésztők az állataikat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Internetes konzultáció a kulturális programokról

Kultúra mindenkinek címmel indított internetes konzultációt Hódmezővásárhely önkormányzata. Tovább olvasom