Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Amatőrök, de profi szinten énekelnek

Hódmezővásárhely - Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat kapott Vásárhelyen a 2000-ben alakult Fandante Kamarakórus.
– Bessenyei Ferenc és Bitskey Tibor filmjein nőttem fel, csodálom őket – mondta Melegh Tamás, a Fandante Kamarakórus 44 éves alapító karnagya, művészeti vezetője –, éppen ezért fantasztikus és felemelő érzés volt, hogy a magyar kultúra napján az egyik művészóriásról elnevezett díjat a másikkal együtt vehettük át.

A kamarakórus évente 10–15 alkalommal lép fel Melegh Tamás karnagy vezetésével. FOTÓ: DM/DV
A kamarakórus évente 10–15 alkalommal lép fel Melegh Tamás karnagy vezetésével.
Fotó: DM/DV 

Kórustagok

A Fandante Kamarakórus tagjai, szoprán: Bányai Réka, Hecskó Viktória, Mészárosné Vacsi Andrea, Tóth Zsóka; alt: Baranyi Dalma, Kiss-Albert Ágnes, Rácz-Balogh Julianna, Rácz-Balogh Katalin, Szél Katalin; tenor: Cseuz Tamás, Molnár Sándor Dániel, Török László basszus: Farkas Emánuel, Láda Lajos, Mérai László, Szél Gábor, Olasz Balázs.

A Fandante Kamarakórus 2000-ben jött létre, vásárhelyi és környékbeli fiatalok alkotják. Egyikük sem képzett zenész, az éneklés számukra hobbi; akad a tagok között diák, védőnő, vámtiszt. A munkahelyi és tanulmányi elfoglaltságok miatt csak hétvégeken tudnak gyakorolni, a diákok Veszprémből, Debrecenből és Budapestről utaznak haza ezekre az alkalmakra. A repertoárjuk széles, a közel 80 dalmű a reneszánsztól a mai slágerekig terjed. Amatőrök, de profi szinten teljesítenek: külföldi fesztiválokon hivatásos kórusok között is megállták a helyüket, rendszeres szereplői – nagy sikert aratva – a városi rendezvényeknek, és 2007-ben megjelent első és eddig egyetlen CD-jük. Az anyagi hátteret a 2005-ben az énekkar tagjaiból alakult Fandante Kamarakórus Egyesület nonprofit szervezet biztosítja, kezeli a pályázatokból, a támogatóktól, alkalmi adományokból, illetve az szja 1 százalékból befolyó összegeket – közölte Melegh Tamás.

– Ez az elismerés megerősít bennünket abban, hogy jó úton járunk, értéket képviselünk, és arra ösztönöz, hogy a jövőben még jobban teljesítsünk – mondta a karnagy.

A védőnőként dolgozó, 37 éves Mészárosné Vacsi Andrea 2002-ben csatlakozott a Fandantéhoz. Diákként a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolában tagja volt a suli gyerekkórusának, és a zene mindig fontos szerepet játszott az életében. Elmondta: évente általában 10–15 fellépésük van, de a próbákon és az előadásokon kívül is összetart a csapat, igazi baráti társasággá formálódott.

– A walesi és az olaszországi kórusfesztivál, valamint a 10 éves jubileumi koncert volt a legemlékezetesebb fellépésünk, de azok is nagyszerű bulik, amikor nyáron a karnagyunk mindszenti nyaralójában saját örömünkre énekelünk – mondta Mészárosné Vacsi Andrea.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diagnosztikai műszerre költik a báli bevételt

A közelmúltban rendezték a vásárhelyi Fekete Sas Szállóban az évtizedes múltra visszatekintő Erzsébet-bált, amelynek bevétele jótékony célt szolgál. Tovább olvasom