Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Autósüldözéssel is tarkított razzia

Hódmezővásárhely - A két motoros rendőrnek is akadt dolga péntek késő éjszaka a 47-esen zajló átfogó razzia során: egy fekete Opel nem állt meg ellenőrzésre, hanem a kútvölgyi mellékúton próbált meg elhajtani.
Nem járt sikerrel, hamar utolérték. A menekülése 20 ezer forintos büntetést ért. A kétéjszakás Tiszta fejjel akció célja az volt, hogy kiszűrjék az ittasan, illetve bódult állapotban vezetőket.

Péntek este fél kilenc után nem sokkal három személyautóval, egy kisbusszal és két motorral indultak el a rendőrök a vásárhelyi kapitányság udvaráról, hogy másnap reggel nyolcig átfogó közúti ellenőrzést tartsanak a 47-es főúton Vásárhely és a békési megyehatár között, valamint Székkutas és Mindszent belterületén. A kétéjszakás Tiszta fejjel rendőrségi akció célja az volt, hogy kiszűrjék az ittasan, illetve kábítószer hatása alatt vezetőket.

Torzsa Endre főhadnagytól, a vásárhelyi kapitányság közlekedési osztályvezetőjétől megtudtuk, hogy a 47-es főút hozzájuk tartozó szakaszán 2007-ben a balesetek 20 százalékát ittas sofőrök okozták. Ez az arány már idén nyárig elérte a 10 százalékot.

Hosszabb interjúra nem is nyílt lehetőségünk, mivel a motorral érkező főhadnagynak azonnal indulnia kellett. Kollégái ugyanis a kútvölgyi bekötőút közelében hiába jeleztek zseblámpával egy Vásárhely felől érkező személyautónak, az nem állt meg, hanem lekanyarodott a mellékútra. A két rendőrmotoros rögtön utána eredt, s néhány perc múlva vissza is kísérte a fekete Opelt.

A kocsi és a vezető papírjai rendben voltak, a megfújt szonda sem színeződött el, s a járművet átnézve sem találtak semmit, de a rendőri karjelzés figyelmen kívül hagyása miatt egy 20 ezer forintról kiállított csekket kapott az opeles. Azt viszont nem árulta el, miért nem állt meg a rendőröknek.

Kerekes László azon önkéntesek egyike, aki nyálmintát adott – az eredménye negatív lett. Fotó: Tésik Attila
Kerekes László azon önkéntesek egyike, aki nyálmintát adott – az eredménye negatív lett.
Fotó: Tésik Attila

Czékus Szabolcs mezőgazdasági vontatójával kívánt ráhajtani a 47-esre. A járőrök őt is megállították. Mivel nem volt nála a traktor forgalmija, visszafordították, hogy jöjjön vissza a papírral együtt. Kisvártatva meg is érkezett. Nem csupán szondát fújt, hanem Molnár Attila igazságügyi orvosszakértő kérésére elvállalta az önkéntes nyáltesztet is.

– Ezzel azt vizsgáljuk, fogyasztott-e valamilyen kábítószert vagy vezetést befolyásoló gyógyszert a sofőr. Az önkéntes teszt anonim, a helyszínen is kapunk eredményt, de nagy pontossággal csak bent a laborban tudjuk megmondani, mit vehetett be az illető. Ha pozitív is lesz, utólag nem vonjuk felelősségre – magyarázta az orvos.

Az orosházi Szilágyi Ildikónak egy esztendeje van jogosítványa. Eddig csak néhány alkalommal állították meg rendőrök, de akkor csak a papírjait kérték. Ilyen átfogó vizsgálaton, mint a péntek esti, még nem esett át a fiatal nő. A megfújt szonda nála sem mutatott ki semmit, s a vállalt nyáltesztje sem hozott pozitív eredményt.

Az ellenőrző csapat hamarosan áttette székhelyét Székkutasra. Eleinte a falu szélén várakoztak, de egyetlenegy jármű sem jött, így beljebb mentek. Megérte, mivel az első leállított autót, egy fehér Lada Nivát vezető középkorú férfinál sem személyi igazolvány, sem jogosítvány nem volt. A központtól kapott tájékoztatás szerint minden irata rendben volt. A rendőr jószívűségének köszönhetően nem kapott büntetést, csak egy figyelmeztetést.

Három ittas sofőr

A vásárhelyi kapitányság munkatársai a péntek, illetve a szombat éjszakai akciójuk során összesen közel ötven járművet állítottak meg. Az ellenőrzött gépkocsivezetők közül háromnál színeződött el a szonda. Mindhármuk jogosítványát be is vonták, ittas vezetés miatt. Az ellenőrzés nem csupán a motorral hajtott járművekre irányult, hanem a kerékpárosokra is. Két kerekező akadt fenn a hálón, mivel alkoholfogyasztás után szálltak nyeregbe, nekik innentől tolniuk kellett a bicajt.

Olvasóink írták

 • 7. kunbéluci 2008. augusztus 26. 21:06
  „Srácok!
  Akkora létszámhiány van a rendőrségen, hogy lassan a szolgálatot nem tudják kiadni! Tudom, mivel van egypár rendőr ismerősöm. Ha nem hiszitek, járjatok utána!”
 • 6. mackó 2008. augusztus 26. 11:49
  „Ellenőrzés, ellenőrzés és nem kocsiból. Szégyen, hogy a város főutcáján mernek randalírozni. Hol vannak a rendőrök az irodába?
  A városba úgy mennek a motorosok, (olyan nagy sebességgel) hogy rosszul van az ember ha elrontanak mellette. Értitek a városban ahol meg van szabva a km. Senki nem igazoltatja őket, de bezzeg az autóst azt megállítják. Vagy félnek a motorosoktól?”
 • 5. mocis 2008. augusztus 25. 21:24
  „Megérne egy ellenőrzést a Kossuth téri motoros banda is mostanában. Járműveikből hiányzik a hangfogó, ráadásul többször is az autósok elé hajtottak, no meg főleg 22 és 24 óra között versenyt rendeznek a belvárosi utcákon. A robogók fiatal tulajdonosai sem különbek. Tisztelet a kivételnek.”
 • 4. eqincu 2008. augusztus 25. 19:13
  „ÖÖÖ..neem tudom. Hülye vagyok! na”
 • 3. Fegor 2008. augusztus 25. 17:29
  „eqincu, biztos én is rosszul értelmezem a cikkben foglaltakat, de ez alapján úgy tűnik, hogy a nyálminta adása önkéntes alapon megy. vagy te mire gondolsz?”
 • 2. eqincu 2008. augusztus 25. 11:15
  „Prehistoric!
  Semmivel sem jobb egy ittas vezetőnél, csak nem olvastad el figyelmesen a cikket!”
 • 1. Prehistoric 2008. augusztus 25. 07:32
  „Nem vonhatják felelősségre, ha kábítószert fogyasztott? Miért? Mikor veszik már ezt is ugyanolyan komolyan, mint az alkoholt? Mennyivel veszélytelenebb egy belőve száguldozó autós vagy motoros, mint aki megivott egy pohár sört? Ebben az esetben hol a zéró tolerancia?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokan üzemeltetnének a megyében postát

Hódmezővásárhely - Magánkézbe szeretne adni huszonegy Csongrád megyei postát a Magyar Posta Zrt.… Tovább olvasom