Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Az építők most is bizakodnak

Hódmezővásárhely - Hiába kicsi a kereslet, mégis több új társasházat is építenek ezen a nyáron Vásárhelyen. Úgy látszik, az üzlethelyiségekre és a garázsokra van fizetőképes kereslet, és „megfelelő rugalmassággal és szerencsével" az új lakások is eladhatók. Használt házat viszont tényleg kevesen akarnak venni.
Hiába gyöngélkedik a vásárhelyi ingatlanpiac, most is több társasházat építenek a városban. A Kinizsi utcán éppen kettőt, nem messze egymástól.

Pedig tényleg beállt a piac egy szerény szintre, amin nem lehet csodálkozni: itt is hiányzik a fizetőképes kereslet. Akinek viszont van mit a tejbe aprítania, új családi házat építtet magának, mert akkor az olyan lesz, amilyet akar. A túlkínálat ráadásul nem hatott a piacra, nem verte le a lakásárakat. Ahogy az sem, hogy a város évek óta oszt ingyentelket a fiataloknak, hogy azon saját házat építsenek.

A Kinizsi és a Teleki utca sarkán jól haladnak a kivitelezők a Job & Job Kft. által emelt társasház munkálataival. Az utcafrontra ferdén néző ingatlan értékesítésével sincs gondja a cégnek. Mint azt Gálfi Zoltántól, a cég egyik tulajdonosától megtudtuk, a társasház 16 lakásának többségét már eladták, a 6 földszinti üzlet és a 8 garázs is elkelt, szerinte azért, mert a vevők igényeinek megfelelően helyezik el a belső válaszfalakat. A megmaradt lakásokra azonban nehezen találnak vevőt, úgy látja, azért, mert „megállt" a piac.

Építkezés a Teleki és a Kinizsi utca sarkán. Az üzlethelyiségek tényleg elkelnek. Fotó: Tésik Attila
Építkezés a Teleki és a Kinizsi utca sarkán. Az üzlethelyiségek tényleg elkelnek.
Fotó: Tésik Attila

Nagyobb sikerrel értékesítette a szomszédban, azaz a József Attila és a Kinizsi utca sarkán, igaz, még a korábbi években épült társasház lakásait és üzleteit a Takács és Kun Kft. Az Andrássy utcában, az Építészmester Zrt. által korábban épített Sarokpont társasházban viszont még mindig vannak eladó lakások: két 30 négyzetméteres garzon, több 74 négyzetméteres két- és háromszobás lakás is várja új tulajdonosait. Ráadásul ők választhatják ki, milyen csempét, kádat, konyhaszekrényt akarnak maguknak.

„Nem nagyon megy a piac" – ezt több általunk megkérdezett ingatlanközvetítő is mondta. A helyzetet úgy jellemezték: állandó, de alacsony a kereslet a használt ingatlanok iránt. A vevők elsősorban a 3 szobás lakásokat keresnék, ám ilyen ritkán bukkan fel a piacon.

Az új házakban elsősorban az üzleteket és garázsokat veszik. Fotó: Tésik Attila
Az új házakban elsősorban az üzleteket és garázsokat veszik.
Fotó: Tésik Attila

Kitartják az árakat

Magasan tartják, s nem akarnak engedni az ingatlanok árából az eladók. Néhány évvel ezelőtt sokan vettek lakást csak azért, hogy felújítsák, majd busás haszonnal eladják, mindez alaposan felhajtotta az árakat. A kínálat azóta is sokszorosan meghaladja a keresletet. Ráadásul zömében olyan házakat visznek a piacra az eladók, melyek alapos felújításra, modernizálásra szorulnak. Vásárhelyen ma az 50 négyzetméter körüli lakásokat 6-7, a téglablokkosokat 8-9 millió forint közt árulják, a családi házakat alapterületüktől és állapotuktól függően 15-25 millió közt kínálják. Az új lakásokért négyzetméterenként 185-200 ezret kérnek.

Olvasóink írták

 • 14. Rebarbara 2008. július 19. 22:42
  „Majdnem ellenségesnek éreztem a 12. 13. hozzászólásokat, pedig nem ilyen szándékkal kérdeztem. Csak tudni akarom, hogy tényleg ez-e a valóság. Azt látom én is, hogy szar a strand, hogy a Rapcsák szobor sem kellett volna. De rengeteg olyan dolgot írtok, ami nem alátámasztható és így nehéz elhitetni velem, hogy ez az igazság. Csak megnyugtatásul a Szuperpressz is nehezen hiteti el, hogy az igazat írja.”
 • 13. Csavok 2008. július 19. 17:42
  „"Rebarbara"
  Tényleg azt hiszed, hogy ezekre a dolgokra valaha bizonyítékokat találunk. Ezek nem írásos bulik. Legfeljebb bedrótozott vállalkozók tudnának ilyeneket hozni. De a vállalkozó nem hülye, hogy ellehetetlenítse magát.
  Szerinted az a "Szuperpressz" egy normális hirdetési újság, az a durva, parlagi stílus , az a fröcskölő gyűlölet ami árad belőle a "másik" oldal felé. Nehezen írok ilyet, de ez már a legsötétebb kommunista személyi kultuszra vagy amit még szörnyűbb leírni de egyes jegyei már a fasiszta diktatúra elemeire hasonlítanak. Ez a folyamatos ellenségkeresés és hogy aki nem ért tökéletesen egyet velük az már gyilkos, gyújtogató.
  Sajnos azt kell mondjam ez betegessé vált ebben a városban.
  Szerinted normális ember azt a strandot úgy üzemeltetné ahogy most megy . Már írtam róla, de el kell menni és szét kell ott alaposan nézni. A medencéket nyitott szemmel vizsgálva és a szolgáltatások nemlétét is. Bezárják főidénybe a fedett részt.
  Te így tennél ha a tied lenne. ??!!
  Ez egy újabb buli a diktátornak a piaccal együtt.
  Megmondta, itt képzeli el Vásárhelyen hosszú távon az életét, SAJNOS.
  Azt kell mondjam, akkor jaj nekünk, ha továbbra is hagyjuk magunkat becsapni. és megválasztjuk/ják megint.
  Te tényleg elhiszed, hogy RA városépítő volt ?? Nem volt elég a számtalan elbukott per, a BILLA ügy... stb. Saját zsebre dolgozott, de foglalkozásánál fogva kellett hogy tegyen a városért is valamit. Ezzel nem rítt ki nagyon a "kortárs" politikusok közül, de szobrot emelni neki a főtéren, patyolatfehéret ???!!!
  Amit "orbit" ír egyértelművé tesz csomó dolgot, nyílván nincsenek egyértelmű bizonyítékai.
  A Leader ügy : nem akartak belépni, a "szuperman" visszautasította a megkeresést, BIZONYÍTÉK van rá és mégis folyamatosan "verik a nyálukat" miatta. Mit szól ehhez ?? Pedig nem pénz nyertek hanem lehetőséget kapott a város és térsége .
  Még valami : komolyan azt hiszed, hogy én vagy "orbit" vagy "rew" egész nap azon gondolkodunk vajon mit találjunk ki amivel besározhatnánk ezt a két "városépítőt".
  NEM, sajnos megteszik Ők maguk, és sajna olyan dolgokat csinálnak amilyet mi el SEM tudunk képzelni, valószínűleg a mi erkölcseinkbe ezek még a képzeletünkbe sem férnének bele és biztos vagyok benne, hogy a tiedbe sem.
  Nyitott szemmel járj, üdvözlettel: Csavok

  Ui.: Bocsi "írástudatlan", már megint hosszú voltam, de bízakodom, hogy nem hiába !!”
 • 12. orbit 2008. július 19. 10:41
  „Rebarbara! Nem kell elhinni! Változtat valamin?
  Tudtommal a SZTK épületénél az egyik bank érvényesítette a jelzálogjogát...
  Vannak piaci infók és vannak nem piaciak. Az enyéim nem azok...
  Apropó piac! Nem tudjátok véletlenül, hogy a július 1.-e után városi üzemeltetésbe került piacra ki küldi folyamatosan a rendőrséget, pénzügyőröket és az APEH-ot? Ellehetetlenítve csóró árusokat?
  Tán csak nem olyan városvezető aki pár év alatt több mint 18 millát vett fel úgy,hogy arról semmiféle számlát nem adott?????????? Hát nem érdekes?
  Állítólag a strand és a piac mesterséges( persze semmilyen törvényt nem sértő)tönkretétele egy újabb kaland része...”
 • 11. Rebarbara 2008. július 18. 23:59
  „"Ha leírjuk a valóságot,talán elmondják másoknak is és megvitatják egymás között ez emberek-" De honnan lehet tudni, hogy az a valóság, amit írtok????? Tényleg könyörögni kell, hogy mondjátok már el miért higgyek nektek?”
 • 10. Csavok 2008. július 18. 18:42
  „Örülök, hogy kezdenek már érthetővé válni a dolgok("orbit" jól értesült vagy és mint kiderült mindennek megvan az oka) !!
  Írnunk kell róla, hátha néhány ember elolvassa és esetleg fény nyílik a Szuperpress és egyéb "kiadványok", polgármesteri hasbaakasztó szövegek által elsötétített agyakba. Hiszen jönnek sorban a város pénzén kiadott, családi idillben fényképezett, photoshoppal tökéletessé tett "kiadványok" erről a mintaszerű emberről
  Ha leírjuk a valóságot,talán elmondják másoknak is és megvitatják egymás között ez emberek-
  El KELL indulni egyszer, hogy megállítsuk közösen ezt az esztelen városvezetést.
  Érdekes dolog ingatlan ügyben, hogy a direkt SZTK-nak épített épület nem felel meg annak a célnak. Valamiért nem érdemes felújítani, hanem horribilis pénzért a kórház területére álmodtak egy vadonat új SZTK-t. Sőt a magánrendelőket kiűzték még a Nyugdíjasotthonból is és csodák-csodája megjelent a Fontana egészségcentrum.
  Nincs itt valami ok-okozati összefüggés. Csak nincs bújtatva vagy nyíltan a lj-nek kicsi része benne ??!!
  Ahogy írta az a fórumozó:"meggazdagodott egy szegény város zsírján." Azt tenném hozzá: az előző már múlt időben ,de ez az új még nagyon sőt rettenesen éhes !!!”
 • 9. orbit 2008. július 18. 17:00
  „Üdv!
  2-3 éve egy igen-igen jelentős szegedi építőipari cég vezetője azt mondta nekem, hogy ha egy társasház lakásainak a fele elkelt, akkor a befektető már "pénzénél van".
  Sarokpont: a város nem fizette ki a zsinagóga felújítását, ezért beáldozták a parkolót...
  Szegfű utca: néhai polgármesterünk bizottsági tag volt az Építészmesterbe...nem kis lóvéért.
  Ez most úgy módosult, hogy Lézer Johnny+ K´art Zrt. (Kert Mozi!)
  Az ingatlaneladásokról: egy hozzá nem értő gazdaságpolitika felhalmozódott adósságtörlesztése... Persze lehet szidni a maszop-kormányt, hogy ilyen helyzetbe hozza önkormányzatokat, de ha egy település feléli a vagyonát ott a csőd fog kopogtatni beruházó helyett! Bár az aki ezt előidézte, már nem lesz érdekelve. Neki ugye tökmindegy... Egyik kedves fórumozó fogalmazta emígyen: meggazdagodott egy szegény város zsírján.”
 • 8. mackó 2008. július 18. 15:59
  „Az nem baj, hogy CSAVOK hosszúkat ír, hiszen teljesen igaza van vásárhelyen ez van. Nem kell itt se mhely se levegő az embereknek .Minek itt csak a pm és képv. testületnek kell minden meg a hozzájuk álló barátoknak. A többi ember nem ember. Kell a pénz a város előljáróinak nincs pénz ezért mindent el kell adni.
  Meg kellene már állítani őket. Felesleges épületeket hoznak létre.Lehetne okosabb dolgokat is kitalálni, és szeretni a parkokat, de ő nem szeret semmit csak magát”
 • 7. Írástudatlan. 2008. július 18. 14:54
  „Hát szó mi szó szerintem is nagyon nagy haszonnal akarják a lakásokat eladni.Sokkal többért mint amibe kerül a felépítése.A baj csak az hogy nincs nagyon aki megtudná venni legalább is a főldi halandó.Ezen bizony megint csak a lakás spekulánsok járnak jól no meg még mások is akik közel állnak a tűzhöz.De az sem nagy baj ha nem kel el mert jók lesznek önkórmányzati bérlakásoknak.Az önkórményzat így is úgy is jól jár!Csavok már megint hosszú vóltál.Megint elfogják veszteni a barátaid a fonalat.Üdv:Írástudatlan!”
 • 6. Dózer34 2008. július 17. 21:53
  „Te NTK!
  Írásodból ítélve tájékozottnak hiszed magad. A szövegértéseden fejlessz egy kicsit, és helyesen írni megtanulnod sem ártana...
  De témára visszatérve: a lehetőség adott Neked is: vágj bele egy ilyen építkezésbe, annyira okos vagy!!!
  Terveztethetsz szinte ingyen, egyeztethetsz a hivatalokkal, kockáztathatsz a szállítóid hibái miatt, kitalálhatod, mit fog felvenni a piac, stb. Mi a bajod azzal, ha keres valaki egy belvárosi lakáson?? Proliduma, hogy ha kaszál valaki a vállalkozáson, az megvetendő. Hányaok az ilyentől.
  PRÓBÁLD KI, ÉS MAJD RÁJÖSSZ!!! Szerintem kevés lennél egy ilyenhez...”
 • 5. Csavok 2008. július 17. 21:01
  „Más téma. Most feldobom a labdát megint néhány Lj imádónak, de nekem ez a társasházépítési láz másért nem tetszik. Ahogy látom hamarosan a város összes zöld vagy zölddé tehető területén sikerül egy-egy szuper és drága társasházat felhúzni. Gondolom nagyon kell a pénz a városnak betömni a "pénzfaló beruházások" iszonyú költségei által a költsévetésen tátongó lyukakat.
  Kezdődött a Szekfű utcába bevarázsolt szörnyűséggel (ezt még a másik imádnivaló "..az idők végezetéig .."(R A) és az akkori vezetés intézte el. Az a terület egy gyönyörű park lehetett volna, nagy fákkal, padokkal és virágokkal. Jól tudták volna védeni néhány térfigyelő kamerával a barbárok ellen.
  Ehelyett az épült amit látunk, egy zsúfolt szörnyszülött lett a tér.
  Ugye igy működnek a "városépítők" ??!!
  Azután jött a Mórisz Zs utca sarka, azután a szánkódomb is majdnem elpusztult a Kertvárosban a Medgyessy F utcában, csak az ott lakók élénk tiltakozása mentette meg.
  Azután jött az Andrássy utcai épület, még most is vannak eladó lakások. Ott is sikerúlt elvenni a levegőt a lakosságtól. Minden vásárhelyi gazdag embernek már tíz-tíz lakása van . Többet már nincs értelme venniük.
  Most következett a Sarokpont, oda a belső sarokba egy körülkerített focipálya és kívül park, kis játszótér kellett volna.
  De azt is sikerült pénzzé tenni.
  Azt megértem, ha lebontanak egymás mellett házakat és oda ezek épülnek de, hogy eladni és felszámolni a zöldterületeket az bizony NEM városépítés !!
  Várom a kostruktív, tényekre alapozott, megindokolt véleményeket, amelyekkel meggyőznek: Miért is jó ez IS így !!!
  Békés estét: Csavok”
 • 4. NTK 2008. július 17. 16:41
  „Kedves Dózer34!
  Nagyon találó a nicked. Lehet, hogy vezeted is!?

  Egyszer (kb. 7-8 éve) alkalmam volt beletekinteni egy
  tizenvalahány lakásos társasház pénzügyi terveibe. Akkoriban a
  telekárak (nem emlékszem pontosan) de kb. 5000 ft/nm-en álltak.
  A 1000 nm-es telek minden négyzetmétere 11000 Ft-ért volt
  "szétosztva" a lakásokhoz. Kezdetnek csak ezen képződött 6
  milla haszon. Arról meg nem is beszélek, hogy a gyengébb minőségű építési anyagokat milyen áron is számlázzák le. Pl. a 250 ezerért értékesített bejárati ajtót az OBI-ban megvett 80 ezressel "helyettesítenek". Az előbbiekben írtak a lakás szinte minden összetevőjére igazak. Szanitertől az utolsó villanykapcsolóig.

  Azt nem tudom, hogy miként lehetséges az - ha már ennyire
  "veszteséges" a társasház építés - ,hogy a fővállalkozó
  általában min. egy, de hallotam már olyat is, hogy két lakást
  is megtartott magának az újonnan felépült épületben. Az ott
  neki megint csak haszonként képződött.

  A minőségről meg eddig még nem is esett szó!

  A rengeteg elb...ás, illetve annak anyagi vonzata, amit megint csak a leendő vevőkre testálnak rá. Ettől aztán emelkedik a négyzetméter ár rendesen. Ezeket mind betervezik a költségvetésbe, még ha nincs is nyoma. Mert ugye a társasház építés veszteséges nem lehet.

  Én egy éve estem át egy családi ház építésén. Vannak
  tapasztalataim az építés minőségét illetően. Csak magamban
  bízhattam. Ha nem álltunk volna ott én és a műszaki ellenőr a
  mesterek mögött, akkor sok mindent összegányoltak volna. Kb.
  150 ezer Ft/nm áron sikerült kihozni a házat kulcsra készen,
  úgy, hogy nem sok mindenhez nyúltunk hozzá. (Na jó, a nemesvakolat még nincs rajta!)

  A fenti árat összevetve a társaházi 200-300 ezer Ft/nm-es árakkal, az az érzésem valaki nagyot veszít és nagyot kaszál a dolgon.

  Pedig kétlem, hogy a saját házam építésén a mestereknek ne lett volna hasznuk, mert gondolom akkor nem vállalták volna el a munkát!”
 • 3. Dózer34 2008. július 17. 09:47
  „Te mekkora ÖKÖR vagy, NTK!
  Halgass, ha nincs pontos tudásod egy témáról. Ha valóban ennyi lenne a haszon egy építkezésen, akkor sem lenne vele gond, mert a közvetlen bekerülési költség nem fedezi az építő cégek struktúráinak fenntartását, a téli, nehezebb hónapok tétlenségét, a munkáltatással és munkavédelemmel, admimisztrációkkal járó költségeket. Az ilyen ostoba vélemények egyenesen felbosszantanak...
  Lemba, most jól látod a dolgokat, de nem teljes a képed az itthoni viszonyokról. Azért vannnak befagyva az ingatlanárak, mert mindenki retteg: ez az utolsó esélye a pénzhezjutáshoz. Nincsenek kitörési pontok, üzleti lehetőségek az átlagemberek számára.
  Másrészt amerika egy gyökértelen társadalom, más a lakóhely iránti viszony. Nálunk sokkal röghöz kötöttebbek az emberek. A kölcsönök itt is szédületes iramban oldják a régi tulajdoni viszonyokat, már lassan mindenki kölcsönökkel szerez ingatlant.
  Új a mondás: kimentek a tankok, bejöttek a bankok...”
 • 2. Lemba 2 2008. július 17. 00:26
  „Valahogyan a kapitalista piaci viszonyok nem ervenyesulnek Magyarorszagon. Ugye az osi torvenyek szerint ha tulkinalat van akkor az arak lefele meno tendenciat vesz fel. Nos ugy latszik ez nem ervenyesul a hazai epitoipari piacon vagy csak reszben.

  Elsosorban , akinek van ingatlanja az nem tekinti ezt , mint igazi befektetest es van eleg penzugyi ereje, hogy a vegtelensegig tartsa az ingatlanjat. Ez az igazi kapitalista szabalyozok szerint nem mukodne. Ez csak azert mukodik , mert a magyar banki rendszer meg nem vette fel a karos amerikai peldat. Tehat oruljenek a magyarok , hogy ez nem mukodik HMV-n.

  Nyilvanvaloan , ha az ingatlan ertekenek 5%-t kellene minden evben , mint ingatlan adot kifizetni lakasoknal vagy lakasnak hasznalt epuleteknel vagy 20%-t evente a mindenkori piaci ertekkenek a garazs vagy kereskedelmi/ipari jellegu hasznalatnal talan meg lenne a kenyszerito ero , hogy az ingatlan piac is felvegye a kapitalista elvarasokat. Szerencsesek a hazaiak meg idaig ebbe a viszonylatban.
  Az egesz amerikai penzrendszer szinte osszeomlas szelen all annak kovetkezteben, hogy emberek, akiknek az eletukben sem lenne soha olyan jovedelme, hogy sajat hazrol almodjek olyan kolcsonoket kaptak mindenfele ellentet nelkul, amit jelenleg nem tudnak fizetni. A csod olyan mereteket oltott meg most is, ami talan az egesz vilagnak sulyos gondokat okoz. Itt kezdodik az olaj aranak a hirtelen emelkedese. Itt sem ervenyesul a klasszikus kereslet kinalat torvenye. Viszont a tozsden valo uzerkedes, tisztessegtelen rablashoz hasinlithato haszonszerzes olyan mertekben befolyasolja a meg mindig amerikai dollarban nyilvantartott nyers olaj arat, hogy ezt mindenki fizeti beleertve Magyarorszagot is.”
 • 1. NTK 2008. július 16. 21:02
  „Esetleg ha az építő cégek nem akarnának 150-200 %-os hasznot elérni a lakásépítéseken, akkor alacsonyabb lehetne a négyzetméter ár és nagyobb lenne a fizetőképes kereslet is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki egy Fiat csomagtartójáról is misézett

Hódmezővásárhely - Ötven évvel ezelőtt szentelték pappá Tóth Lajos jezsuita atyát, a vásárhelyi… Tovább olvasom