Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Az örökösöknek is kell a fegyver

Székkutas - Igényt tartanak a székkutasi templomban talált fegyverekre Olajkár Alajos egykori pap örökösei. A gyűjtemény sorsáról közjegyző dönt, a puskákat még a vásárhelyi rendőrségen őrzik.
Továbbra is a vásárhelyi rendőrkapitányságon őrzik a székkutasi katolikus templom felújításakor talált fegyvereket. Még tavaly a bontást végző munkások a padozat alatt tíz fegyvert, egy szuronyt, valamint különféle fajtájú és kaliberű lőszereket találtak, amelyek az 1880-as évek végétől a II. világháború befejezéséig tartó időszakból valók. A fegyverek közül néhányat az 1920-as és 1940-es évekből származó újságpapírba csomagoltak, akadt közöttük 1880-ban gyártott, cári címeres orosz puska is. Az előkerült darabok a falu első plébánosának – aki 1925-től töltötte be hivatalát –, az 1948-ban elhunyt és Székkutason eltemetett Olajkár Alajosnak a gyűjteményéből származnak.

Állandó kiállításként a székkutasi művelődési házban szerették volna bemutatni a helyiek a régi puskákat és lőszereket. Időközben azonban jelentkeztek a pap örökösei.

– Ha nem kaphatja vissza Székkutas a gyűjteményt, akkor legalább azt szeretnénk, ha ideiglenes tárlaton bemutathatnánk a puskákat – mondta Varga Sándor, a falu polgármestere, aki hallott arról, hogy az örökösök jelentkeztek a fegyverekért. A rendőrségtől megtudtuk: póthagyatéki eljárást nyújtottak be a pap örökösei, és a fegyverek további sorsáról közjegyző dönt majd. A puskákat azonban még hatástalanítani kell. Szerettük volna megszólaltatni az örökösöket is, azonban nem sikerült megtalálnunk őket.

Olvasóink írták

  • 2. dzsorzso 2009. december 03. 11:58
    „Egyetértek "fip" véleményével ráadásul ha nem tévedek a megtalált fegyverek zöme mind még ma is éles lőfegyverek.... nem kell azt kiadni senki kezébe...”
  • 1. fip 2009. december 01. 00:37
    „Inkább a kiállítás, mint hogy olyan örökös kezébe kerüljön aki morzsányi összegekért eladja-elkótyavetyéli a múlt darabkáit!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horthy Miklós nyergét őrzi

Hódmezővásárhely - Horthy Miklós kormányzó Kenderesen használt ugrónyergét őrzi és használja a… Tovább olvasom