Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Bérlakásokhoz igazították a nyugdíjaslakópark tarifáit

Hódmezővásárhely - Több mint ötven százalékkal megemelték a nyugdíjaslakópark bérleti díját Vásárhelyen. Ez az összeg azonban még így sem éri el az öt évvel ezelőtti, négyzetméterenként 249 forintos tarifát. Négy évvel ezelőtt ugyanis jelentősen csökkentették a díjat, hogy ezzel gyorsítsák a lakások eladását.
Ötödik születésnapját ünnepli idén a vásárhelyi nyugdíjaslakópark. A Széchenyi-terv pályázatának támogatásával épült intézmény akkoriban megosztotta a vásárhelyieket. Ahogy arról többször írtunk, sokan úgy vélték, csak a tehetősebbek tudják majd kihasználni ezt a lehetőséget. A lakópark nem szociális jellegű ugyanis, az otthonok tulajdonképpen bérlakásként működnek, így a bérleti jog megvásárlásán túl a beköltözőknek a rezsiköltség mellett havi bérleti és térítési díjat is kell fizetniük. Előbbi a lakás alapterületétől függ, utóbbit – havi 12 ezer forintot – pedig a 24 órás felügyeletért és egyéb szolgáltatásokért kérik.

Öt éve alig jelentkeztek a lakók, most meg várólista van. Fotó: Miskolczi Róbert
Öt éve alig jelentkeztek a lakók, most meg várólista van.
Fotó: Miskolczi Róbert

2003 nyarán arról cikkeztünk, hogy lassan népesül be a 107 lakásos intézmény, az otthonokat nehezen tudják értékesíteni. Egy évvel később aztán úgy döntött a közgyűlés, hogy 249 forintról mindössze 75 forintra csökkenti a négyzetméterenkénti bérleti díjat. Ezek után felgyorsultak az események, és gyorsan elkelt az összes bérlakás. Olyannyira megnőtt a kereslet, hogy nemsokára várólistát kellett nyitni. Makóné Szappanos Ágnes intézményvezetőtől tudjuk: jelenleg is mintegy kéttucatnyi nyugdíjas vár arra, hogy beköltözhessen. Mivel az elvétve fordul csak elő, hogy valaki meggondolja magát, és elmegy, lakás szinte csak akkor üresedik meg, ha bérlője meghal. Így évente átlagosan 5 otthonba költözhet új lakó, tehát van, aki akár 4-5 évet is vár, hogy bekerüljön.

Két hete ismét napirendre került a bérleti díj összege: ahogy megírtuk, a közgyűlés jelentős emelésről döntött. Az indoklás szerint ugyanis míg az elmúlt 5 évben az áram ára 92 százalékkal, a gázé pedig 126 százalékkal emelkedett, a havi bérleti díj 55 százalékkal csökkent, idén 111 forint volt négyzetméterenként. Ezt az összeget most a szociális bérlakások díjához igazították, így eztán 230 forintot kell majd fizetniük a lakóknak. Ez azonban még mindig nem éri el az öt évvel ezelőtti, a Széchenyi-tervben is megállapított összeget. Ebből a pénzből tartják fenn és újítják fel a lakrészeket.

Átalakultak

Annak idején több, a vásárhelyihez hasonló intézmény épült a Széchenyi-terv keretén belül, ezek közül azonban sok – az állami normatíva kihasználása érdekében – szociális otthonná alakult. Ezt történt tavaly Békéscsabán is, a Csabai Életfa Nyugdíjasházban, ahol még megmaradt az emelt szintű szolgáltatás, de új lakókat már csak szociális otthon jellegű ellátással vesznek fel.

Olvasóink írták

 • 4. Bilovit 2008. június 18. 22:02
  „Amikor a nyugdijasok befizették a hozzájárulást, jól jött az adósságok kifizetéséhez, pedig annak kamatát számolva szerényszámitsok mellett is évi 200 eFt lakásonként, ami fedezhette volna a költségeket.
  Nem kellett volna a beetetés! Most már sok választás nincs.”
 • 3. Ren 2008. június 18. 17:37
  „Miért igazítják a szociális bérlakások árához a díjat??
  Hiszen ezek az emberek több százezret vagy milliót is letettek azért hogy ott lakjanak.
  Persze fizessenek valamennyit, de ne emeljék már a díjakat a bérlakások árához.
  A sok bérlakásban lakók,mennyit tesznek le azért hogy pénz nélkül lakáshoz jussanak??
  Többségük semmenyit.Sők lelakják, lelamolják és eladják a lakások részét képező tárgyakat.Nem vigyázna és nem becsülik a bérlakást sem a saját tulajdonban lakó szomszédokat.( pl Kaszap u)
  Tisztelet a kivétel!”
 • 2. Cavinton 2008. június 18. 12:08
  „Ez volt a kész átverés show: öt éve csökkentették a díjakat, hogy el tudják adni a lakásokat. Tessék, tessék, nyugdíjasok, amikor mennek szavazni, el ne felejtsék bevenni a Cavintont...
  Ami az 55 százalékot illeti: a szerző bölcsen hallgat arról, hogy most több mint százalékkal emelték a bérleti díjat. Ezt nevezik behódolásnak az informátor előtt.”
 • 1. uzsolt 2008. június 18. 09:44
  „Kezit csókolom, kedves Andrea!

  A 111 Ft-ról 230 Ft-ra történő emelésre nem azt mondjuk, hogy több, mint 50%, hanem azt, hogy több, mint 100%!!! Bár tény, hogy a több, mint 100-ra teljesül, hogy több, mint 50...
  A 230 Ft-ról 111 Ft-ra való csökkentés lenne kb. 50%!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódmezővásárhely a műszaki-informatikai oktatás központja

Hódmezővásárhely - A helyi oktatási szakemberek szerint több előnye is lesz a vásárhelyi szakiskolák… Tovább olvasom