Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Bethlen: milliós könyvelési hibák

Hódmezővásárhely - Teljes hírzárlat van a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban, amelynek eddigi igazgatóját egy könyvvizsgálói jelentés alapján a hétvégén menesztették. Faragóné Szénási Emese megbízott vezető tegnap még nem ment be az iskolába.
Teljes hírzárlatot rendelt el Bán Csaba lelkész, a Bethlen Gábor Református Gimnázium igazgatótanácsának elnöke azután, hogy az iskola fenntartói jogait gyakorló presbitérium és igazgatótanács hétfőtől visszavonta Bálint Vilmosné idén augusztus 28-áig szóló igazgatói megbízását. A Bethlent megbízottként Faragóné Szénási Emese, az intézmény nyugalmazott tanára irányítja, aki azonban tegnap még nem állt munkába.

Bán Csaba az átadás-átvételre hivatkozva megtiltotta az iskola valamennyi tanárának és munkatársának, hogy engedélye nélkül nyilatkozzon, és tegnap ő sem árult el részleteket.

A lelkész annyit közölt: a vezetőváltás nem érinti az oktató-nevelő munkát és a beiskolázást. A Bethlen tanulói közül többel is beszéltünk, de csak annyit tudtak, hogy a most felmentett igazgatónak valamilyen pénzügyi szabálytalanság miatt kellett mennie.

Patinás és eredményes

Nemcsak Vásárhely, de a megye legrégebbi és egyik legpatinásabb középiskolája a Bethlen Gábor Református Gimnázium, amely középfokú tanintézményként 1723 óta működik. A ma 560 tanulót számláló intézmény az ország gimnáziumainak felvételi sorrendjében mindig az élmezőnyben szerepel, a város legeredményesebb középiskolájának számít.

Mint arról beszámoltunk, a Bethlen Gábor Református Gimnázium 2008-as és 2009-es első félévi könyvelését a Hódmezővásárhelyi Református Egyházközség megbízásából könyvvizsgáló vette górcső alá, aki számos hibát, hiányosságot tárt fel az intézmény működésében. A birtokunkba került jelentésében többek közt megállapította: a gimnázium a költségvetés tervezésekor nem járt el kellő alapossággal, ami kitűnik abból, hogy a ténylegesen felmerült kiadások a tervezettől több esetben merőben eltérnek. Előfordult, hogy ugyanazt a tételt duplán könyvelték összesen több mint 4 millió forint értékben, nem egyezett a házipénztár és a főkönyv, az előbbiben több készpénzt tartottak, mint amit a törvény engedélyez.

A gimnázium több esetben nem tartotta be az igazgatótanács által hozott határozatokat, így 4 millió forint értékű számlát hozzájárulás nélkül fizetett ki, felújításra határozat nélkül költött el közel 14 millió forintot, illetve 22 millió forintért szerzett be számítástechnikai eszközöket és tisztítószereket, ám ezek a kiadások nem szerepeltek a költségvetésben. Beszerzésük ráadásul – a könyvvizsgáló szerint – a tevékenység ellátásához nem feltétlenül szükséges, legalábbis nem abban a mennyiségben és értékben, amelyben megtörtént.

Megpróbáltuk megszólaltatni Bálint Vilmosnét és utódját, Faragóné Szénási Emesét is, ám hiába kerestük őket egész nap, nem voltak elérhetők.

Olvasóink írták

 • 18. samsung10 2010. február 05. 08:36
  „Szerintem meg Lázárnak semmiköze ehez a dologhoz! az egyházé a sz iskola! Lázár mit akar?! azt h az ő embere kerüljön be és neki menjen a lóvé!! a könyvelési hibákról nem tudok de arról igen h több mint 100 miliót spórólt meg az iskolának a mostani igazgató!!!!!!!!!!!!”
 • 17. hajnalka 2010. január 20. 13:16
  „HódmezőLázárhely Megyei jogú János”
 • 16. little_john 2010. január 20. 08:55
  „Az említett ügyek nem tavalyiak, még régebbiek. Akkor a Bethlen felett a felügyeletet a Bán Csaba és Lázár János nevével fémjelzett ótemplomi presbiterium látta el. Ők nem fedeztek fel szabálytalanságot, most viszont a város többi református egyházközsége is betekintést nyerhetett a papírokba és rögtön találtak is visszaéléseket.

  Persze ez lehet véletlen is.”
 • 15. szulutyka 2010. január 19. 23:49
  „tuti, hogy <moderálva> a helyi diktátor keze van a dolgoban. ha jól informált vagyok ő is presbiter. Aki nem úgy ugrál ahogyan ő fütyül, azt likvidálja lásd: 602 igazgatója, liszt igazgatója, raguczki, balogné, magyar gárda, helyi komcsik..stb. Egyszer úgyis hibázni fog(ilyen a fajtája)”
 • 14. NeverGoFullRetard 2010. január 19. 23:35
  „Ha jól tudom, az igazgató asszony 8. éve osztályfőnöke (volt?) az egyik végzős osztálynak. Soha nem tenné ki ilyen herce-hurcának egyetlen tanítványát sem az érettségi előtt, de még csak esélyt se adna rá. Saját, 8 évnyi tapasztalat. Szvsz valaki(k) elég csúnyán megvezetté(k). (2000/10:))”
 • 13. picaso 2010. január 19. 20:11
  „Azt kell mondanom erre, hogy lehet bármilyen is az igazgató személye, akkor is a gazdasági igazgató felelőssége, a könyvelés helyes vezetése.Szerintem nem csak az igazgatót kellett volna felfüggeszteni, hanem az egész gazdasági kart.”
 • 12. KilgoreTrout 2010. január 19. 16:59
  „Emberek, egy két tény a hozzászólásokhoz:
  - a könyvvizsgáló mindig a beszámolót ellenőrzi, hiszen minden gazdasági esemény a beszámolót támasztja alá valamilyen formában
  - a könyvvizsgáló mindig független, külső cég, vagyis az iskolának nincs ilyen alkalmazottja
  - egy beruházás megvalósításával kapcsolatos döntés minden esetben a vezető felelőssége, bárkitől is kapja a tanácsot/ötletel vele kapcsolatban”
 • 11. kakoszeged 2010. január 19. 13:50
  „...korábban is leírtam, hogy ilyenkor miért nem vonják felelősségre az egész gazdasági apparátust?...ezekben az iskolákban egy csomó "pénzügyi előadó", "könyvelés előkészítő" és egyéb habi munkakörű közalkalmazott van...ezet a hibákat ők hozták össze...értem, hogy az igazgató az egyszemélyes felelős, de NEM Ő KÖNYVELT!...”
 • 10. asztenoszsz 2010. január 19. 13:08
  „bűzlik valami...”
 • 9. tekila007 2010. január 19. 12:33
  „"A kiszivárogtatás meg bizonnyal nem véletlen, erősen kérdőjeles ez az egész."

  Főleg úgy, hogy még a tinta sem száradt meg a "jelentésen", a Vásárhelyi TV Híradója máris vezető hírként hozta annak megállapításait...”
 • 8. aranka2 2010. január 19. 12:17
  „Antikos, az illető úr miniszter volt, tehát feleségének megszólítása helyesen: kegyelmes asszony (1946 előtt, akkor ugyanis a kisgazda kormány eltörölte e megkülönböztető címeket és rangokat, tehát nagyságos is csak addig lehetett volna.)”
 • 7. azigazitrebitsch 2010. január 19. 11:39
  „Nem értem,egy ekkora költségvetéssel működő intézménynek, amúgy is kötelező a könyvvizsgálás.Azok nem állapították meg,a külső felkért cég pedig egyből lecsapott?
  Nem nagyon lepődnék meg, ha kiderülne a politikai hátszél.”
 • 6. Celtis 2010. január 19. 10:52
  „Bár semmi tájékozottságom az ügyben, a sorok közül én azt olvasom ki, hogy eleve nem véletlenül bízott meg a üzemeltető egyházközség könyvvizsgálót, hanem mert a szabálytalan költségvetés és számvitel nekik is szemet szúrt, kárt okozott. Persze, az év közben előforduló számviteli hibák és szabálytalanságok önmagukban nem törvénybe ütközők, de ha az igazgatótanács vagy az üzemeltető kimutatást kér, és az nem a valós adatokat mutatja, akkor jogosan felmerül az igazgató alkalmatlansága. Még akkor is, ha a hibákat nem ő követte el (bár tapasztalatom szerint többnyire még a könyvelő is az igazgató utasítására követ el szabálytalanságokat), vezetőként őt terheli a felelősség.”
 • 5. azigazitrebitsch 2010. január 19. 10:10
  „Ebben a suliban ezek szerint nem volt könyvelő vagy nem álltak viszonyban egy könyvelő céggel ?
  Mert ezeket, egy jó könyvelőnek kapásból a helyére kellett volna tenni!
  Szaglik itt valami:-((”
 • 4. antikos 2010. január 19. 09:53
  „Melyik fideszes kedves politikus is költözött mostanában a paraszt párizsi városba???
  Nem véletlen? Készítik elő a helyét a nagyságos asszonynak???

  Vagy hülyeség?”
 • 3. aranka2 2010. január 19. 09:17
  „Egy biztos: könyvvizsgáló azt NEM állapíthatja meg, hogy oktatási tevékenység ellátáshoz miből mennyi kell, mert más területen szakember. Itt tehát sántít az ügy, ezzel az egész elveszti hitelességét.”
 • 2. Szercsi 2010. január 19. 09:13
  „Jó pofa az egész történet, így a beíratkozások idején... Most akkor én legyek az, aki nem engedi a gyereket oda? Ez olyan döntés, amit még a beíratkozások előtt meg kellett hozni, Tisztelt Igazgatótanács? Túl sok a gyerek? ... Értem.”
 • 1. DMagóg 2010. január 19. 08:35
  „Sokat mondana, ha tudhatnánk, ki az a könyvvizsgáló, aki a megállapításokat tette, állítása mennyire állja meg helyét a bíróságon? Mert addig ugye, egy vélemény a sok közül. Láttam már sok olyat, hogy a megbízó szájíze szerint készült a könyvvizsgálói jelentés. A hibás könyvelés akkor bűn, ha az alapján kimutatás, beszámoló, mérleg készül. Addig a napi munkafolyamat része a hibázás, és nem bűn! A kiszivárogtatás meg bizonnyal nem véletlen, erősen kérdőjeles ez az egész.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendszám és jogsi nélkül Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Egy súlyos fokban ittas autós bukott le az éjszaka folyamán Hódmezővásárhelyen. A… Tovább olvasom