Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Büszke arra, hogy az egészségügyben dolgozik

Hódmezővásárhely - Tíz évet szülésznőként dolgozott a vásárhelyi Rácz Gézáné, 1985 óta pedig az Erzsébet-kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán műtős-asszisztens. Munkája elismeréséül Az Egészség Ápolásáért Díjat vehette át, melyet az egészségügyi szakdolgozók kamarájának megyei szervezete alapított. A kitüntetett szerint a legszebb szakma a szülésznőé.
– Édesanyám szerette volna, ha a kereskedelemben helyezkedem el, de nekem nem tetszett az a mesterség. A makói kereskedelmi iskola helyett a vásárhelyi Frankel Leót, s az egészségügyet választottam – így mesél élete nagy döntéséről Rácz Gézáné Szabó Ilona. Családjában és a felmenői között is ő az egyetlen, akinek köze van a gyógyításhoz. Most érettségizett lánya ugyanis követte a nagymama „utasítását", áruházi eladó. Fia viszont Budapesten dolgozik, az építőiparban.

– Egyáltalán nem számítottam a kitüntetésre, az ünnepségen még el is sírtam magam – mondta Rácz Gézáné Fotó: Tésik Attila

A kitüntetett műtős-asszisztens egykoron Pitvarosról került Vásárhelyre. Míg a Frankelben, vagyis a mai Eötvösben tanult, az Erzsébet-Kórházba járt gyakorlatra, és pont a szülészetre osztották be. Szerinte a világ egyik legszebb szakmája a szülésznőé, ezért is választotta.

Harmincnégy esztendeje fel is vették az osztályra. Azalatt a tíz év alatt, még itt dolgozott, évente közel nyolcszáz csecsemő született. Sajnos napjainkban sokkal kevesebb kisbaba jön az Erzsébetben világra.

– A szakmai előrelépésért, valamint amiatt, hogy családot akartam alapítani, s ebbe nem fért bele a három műszakos szülészet, váltanom kellett. Így lettem műtős-asszisztens – folytatta.

További díjazottak

Rácz Gézánén kívül még négy Csongrád megyei egészségügyi dolgozó vehette át ezt a kamarai díjat: Gajdács Gáborné osztályvezető főnővér (Szegedi Tudományegyetem Szent Györgyi Albert Klinikai Központ, neurológiai klinika), Ungi Lászlóné intézetvezető főnővér (Szegedi Tudományegyetem, Szent Györgyi Albert Klinikai Központ, bőrgyógyászati és allergológiai klinika), Kincsesné Németh Ilona szülésznő (Dr. Szarka Ödön Egyesített Egészségügyi Intézmény, Csongrád), illetve Savanya Józsefné szülésznő (Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház és Rendelőintézet, Makó).  
Elmesélte, mikor ő került kismamaként a szülészetre, minden nagyon furcsa volt. Nem a kollégák és a környezet, hanem maga a helyzet. Sokkal könnyebb volt mondani annak idején, hogy nyomjon, anyuka, mint később végrehajtani.

A mostani beosztását is nagyon szereti, de azért hiányzik neki a legszebb szakma. Ugyanis a műtőben az a legnagyobb probléma, hogy nincs konkrét kapcsolatban a beteggel. Hiszen mire ő bejön, a páciens már rég alszik a műtőasztalon.

Szülésznőként azonban még mind a mai napig nem felejtették el. Többen megállítják az utcán azok közül, akiket ő segített a szüléskor. Néhányan már nem emlékeznek a nevére, csak azt tudják, hogy „ez az aranyos szőke hölgy" volt velük.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád megyei területi szervezete két éve alapította a Pro Curatio Valetudine, vagyis Az Egészség Ápolásáért Díjat. Olyan, ma is aktív szakdolgozók kapják, akiknek minimum 25 évnyi munkaviszonyuk van az egészségügyben, és kiemelkedően látják el feladatukat.

Olvasóink írták

  • 1. Béla 2008. január 16. 13:53
    „Szia Icu!!Gratulálok!B.Béla”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedden indul az egynapos sebészet az vásárhelyi Erzsébetben

Hódmezővásárhely - Mától működik az egynapos sebészeti ellátás Vásárhelyen, az Erzsébet kórház… Tovább olvasom