Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Centiken múlik 700 tonna gabona sorsa Székkutasnál

Székkutas - Még mindig emelkedik a belvíz szintje a székkutasi Pál András tanyájánál. A gazda szerint 6 centi, és tönkremehet a tavaly learatott 700 tonna gabona, amit a színben tárolnak.
– Nem gondoltam volna, hogy valaha megérek ilyet. Nemhogy fogy a víz, még szaporodik – állapította meg a székkutasi Pál András, miközben terepjárójával a tanyájához közeledtünk. A sáros bekötőút csak félig látszott ki a vízből, helyenként még ennyire sem. – Hozzánk csak gyalog vagy terepjáróval lehet bejutni. Pedig a kamionnak is jönnie kellene a gabonáért, de biztos beragadna. Nagy szükség lenne rá, mert a tárolóban 7000 mázsa gabona van, ha eléri a víz, oda két család tavalyi termése – jegyezte meg az 57 éves férfi, aki 1996 óta gazdálkodik.

– Mindenképpen meg kell csinálni a nagyobb átereszt a Pusztaszéli út alatt. Beszűkült, nem folyik rendesen a víz. Nincs mire várni, kell a gép hozzá – adott helyzetjelentést telefonon Pál András, miközben beértünk a gabonatárolóhoz. A gazda kiugrott a kocsiból, hogy megnézze, mennyit emelkedett a víz.

Pál András attól tart, hogy a távolban lévő gabonatárolóba is betör a víz. Fotó: DM/DV
Pál András attól tart, hogy a távolban lévő gabonatárolóba is betör a víz.
Fotó: DM/DV

– 1,5–2 milliméterrel megint magasabb – mutatott a mércére. Nem hiszem el! Na ezért van szükség a nagyobb átereszre. El kell vezetnünk a vizet a földről. Csak 6 centi híja, és a szín betonját eléri. Ez többmilliós veszteség a gazdaságnak – osztotta meg elkeseredetten a férfi. Azt mondta, nemcsak a betakarított termésért aggódik, a tanyáért is. A belvíz miatt több mint 1 méter hosszan 3 centis repedés keletkezett a falon. Laposvassal csavarozták be, hogy ne dőljön ki.

A székkutasi gazda rohant vissza a tanyájához közeli Pusztaszéli útra, ahol 3 szivattyúval – köztük a sajátjával – dolgoztak. Szél István, a falu polgármestere elmondta: Pál András a falu más területein is kivette a részét a védekezésből, 2 szivattyút adott kölcsön az önkormányzatnak. Elmondta: már vannak olyan területek Székkutas határában, ahol javult a helyzet. Két tanyát sikerült megvédeni, nem kellett kiüríteni. A belvízvédekezésre eddig közel 2 millió forintot fordítottak, már a kármentő alapjukhoz is hozzá kellett nyúlni.

Javult a helyet Szikáncson, Erzsébeten

Javult a belvízhelyzet Szikáncson és Erzsébeten is – tudtuk meg Almási Istvántól, Vásárhely alpolgármesterétől. Azt mondta, a napi 10–12 órás szivattyúzásnak és a homokzsákoknak köszönhetően már nem veszélyeztet házakat a belvíz a tanyaközpontokban.

Olvasóink írták

 • 8. almaszósz 2011. január 23. 21:35
  „T 7 grobar01 - De ez búza! Na, mindegy.”
 • 7. grobar01 2011. január 19. 07:50
  „Almaszósz: Nem olyan sok területről lehet szó, ha kukoricáról van szó, 70-80 hektár körül lehet.”
 • 6. almaszósz 2011. január 18. 18:30
  „Beth - Nem, nekem nincs gabonám csak max 5 kg liszt a spájzban.
  zoltanszabo - Sok helyen a tavaly előtti termés is be van tárazva.
  A 700 tonnát én elírásnak vélem mert az iszonyatos mennyiség. Mekkora termőterület kell ahhoz és mint tudjuk -és a pénztárcánkon is érezzük- a tavalyi termés nagyon rossz volt. (Legalábbis ez volt az indok a gabonaipari áremelésre.)
  Mindenesetre bízom abban hogy a gazda meg tudja menteni a terményét de hallva az időjósokat ismét kiadós csapadék várható.”
 • 5. zoltanszabo 2011. január 18. 15:21
  „Miért van nem adta el a termést még tavaly ? Azt mondták hiány van gabonából ! Inkább a víz viszi el, mint oda adta volna tavalyi áron ? Keveselte a hasznot ? most még annyi se lessz ha elviszi a víz . Vagy ha beázik-víben áll akkor nem penészedik meg ? v. az jó lessz még valamire ???”
 • 4. Beth 2011. január 16. 23:00
  „Igen, az udvarban... Nálam elfér.
  Hozod almaszósz?”
 • 3. KilgoreTrout 2011. január 16. 15:52
  „1., lehet azért, mert 700 tonna az nem kevés, és nem könnyű neki helyet találni a szoba sarkában. Nálad elfér valahol?”
 • 2. tirpák 2011. január 16. 00:34
  „talicskávaa nehéz teherautó esüjjed helikopter drága maj hamarosan csónakka”
 • 1. almaszósz 2011. január 15. 11:16
  „700 tonna az nem kevés! Ha látja hogy baj lesz, miért nem menti azt ami még menthető?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 ezer látogató az Emlékpontban

Hódmezővásárhely - 10 ezer 240 látogatót fogadott tavaly az Emlékpont Vásárhelyen – hangzott… Tovább olvasom