Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Csökkentették a telekadót Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Módosította a vásárhelyi közgyűlés a külterületi mezőgazdasági művelés alól kivont területekért fizetendő telekadót. A négyzetméterenkénti 301 forint helyett 25-től 250 forintig terjed a tarifa, attól függően, mire használják a területet. A Hód-Mezőgazda vezérigazgatója szerint a semminél több a kedvezmény, de a 250 forint még mindig túlzás.
Felújítás után kedvezmény, az új ház adómentes

Megszavazta a vásárhelyi közgyűlés legutóbb az építményadó-módosítást is. A városkép javítását szolgáló kedvezmény azokra a magánszemélyekre vonatkozik, akik felújítják az ingatlan utcai homlokzatát vagy a ház előtti járdát. A költségeket számlával kell igazolni, és maximum 5 évig írhatják le az építményadóból. 5 évig kaphatnak adómentességet az új építésű ingatlanok tulajdonosai, a használatbavételt követő év január 1-jétől. Ez az utóbbi 20 év legnagyobb kedvezménye az épületek adóztatása kapcsán – jegyezte meg a közgyűlésen Antal István, az adócsoport vezetője. A 2012-es építményadó tarifáiról még tavaly határoztak Vásárhelyen.

301 forint helyett négyzetméterenként 25–250 forintig fizetnek a külterületi mezőgazdasági művelés alól kivont területekért Vásárhelyen. A módosításról múlt csütörtökön döntött a közgyűlés. Megírtuk: még tavaly év végén határoztak arról a képviselők, hogy 2012-től a külterületi mezőgazdasági művelés alól kivont területek után is kell fizetni telekadót.
Ez mintegy 60 gazdálkodót és 12 mezőgazdasági céget érint. Nem a külterületen, a tanyán élők megadóztatása a cél, a tanya 6000 négyzetméterig adómentes – mondta korábban lapunknak Antal István, a polgármesteri hivatal adócsoportjának vezetője. A művelés alól kivont területek utáni telekadó mértékéről az elmúlt időszakban több fórumon is szó volt. Egyeztetéseket követően tűzte újra napirendre a vásárhelyi közgyűlés a témát, hogy pontosítsák az összegeket.

Az új előterjesztésben már nem csak a 301 forintos tarifa szerepelt. A hasznosítástól függően határozták meg az adó mértékét. A homokbánya, a kiállítási terület és a szárító után négyzetméterenként 250 forintot, a szérűskertért 25 forintot, a műhelyépület és az udvar után 40 forintot, egyéb területekért 80 forintot kell fizetni. Az utak után nem kell fizetni, amennyiben a gazdák karbantartják – döntötték el a képviselők.

A mezőgazdasági vállalkozásoknak is ki kell venni a közteherviselésből a részüket – jegyezte meg a vita során Lázár János polgármester. A rájuk vonatkozó telekadós rendelet az év végéig érvényes, a nehéz helyzetben lévő vállalkozásoknak pedig a jegyző biztosíthat kedvezményt – tette hozzá a városvezető.

A semminél több, de még így is túlzás

Irreálisnak tartotta a 301 forintot Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója. – A semminél több ez a kedvezmény – kommentálta a módosított tarifát, de még mindig túlzásnak tartja a 250 forintot. – Tisztában vagyunk azzal, hogy általánosan nehéz helyzetben vannak az önkormányzatok. A mezőgazdasági cégek helyzete sem könnyű. A Hód-Mezőgazda eddig évi 60–70 millió forintot fizetett helyi adóként. A telekadó miatt több 10 millióval emelkedik ez az összeg, amelyet csak szigorú racionalizálással lehet kitermelni – mondta Antal Gábor.

Olvasóink írták

 • 10. Ludasmatyi 2012. február 21. 22:34
  „A sajátját eladta a városnak , jó pénzért hogy adóznia se keljen,de lakik benne,mivel polgármestereknek kínevezte szolgálati HÁZ-nak. Ő meg bíztos vett házat magának ahol nincs adó, mert ottt a polgármester normális.”
 • 9. szuszikla 2012. február 17. 23:38
  „Azvan "8. mivan?," hogy Szegeden valószinüleg nem fideszes a polgármester és nem tőzsdézik kedvére az önkormányzat pénzén. És igy ott nem kell az embereknek kinyögni amit esetleg eltőzsdézett a polgármesterük.”
 • 8. mivan? 2012. február 17. 10:40
  „Szegeden nem kell magánszemélyeknek fizetni! Hogy is van ez?”
 • 7. pixelplus 2012. február 16. 07:52
  „az utóbbi 20 év legnagyobb kedvezménye? akkor ezek szerint ha leütök egy embert az utcán és elveszek tőle 20eFt-ot, aztán visszaadok neki egy ezrest akkor tulajdonképpen adakozom?”
 • 6. szuszikla 2012. február 15. 17:20
  „A jancsikánk megálmodta már megint, a város lakosai fogják kinyögni az eltőzsdézett pénzét. Egyszerüen röhej, hogy egy a várostól 10-15 kilométerre lévő tanyaközpontban álló 152m2-es, de saját "önhibából" kétgenerációsra bövitett házra is évi 96000ft épitményadót követelnek. Ötöd annyit ér a ház mintha lázárhelyen lenne. És közben ha megnézzük az 50éves "betonut"-on kivül semmi sem köti a városhoz. És mindez csak Hmlázárhelyen történhet meg, a szomszéd városokban pl. Orosházán ismeretlen fogalom az épitményadó. Ilyenkor szégyeli az ember, hogy lázárhelyi. És tapasztalatból tudom, hogy bárhol jár egy lázárhelyi az országban, inkább tagadja hová valósi mert meglincselik. Köszönjük jancsika, aki annyit is ér.”
 • 5. Én2 2012. február 15. 13:04
  „lj. ki tudja fizetni mellényzsebből az adót , neki ez nem teher. Én meg azt mondom akinek ennyi földje van azt kötelezném, hogy saját maga művelje meg.”
 • 4. Lázárhelyi 2012. február 14. 17:10
  „Parasztvakítás az egész!”
 • 3. booo 2012. február 14. 15:51
  „A legjobb biznisz a föld bérbeadása. A bérlő ilyen-olyan állami uniós támogatásokat igénybe vesz, abból nevetve kifizeti a bérleti díjat, még marad is... Jah, és lehet hogy a földje be sem volt vetve, csak lepapírozva az egész.
  Sajnálom hogy az ilyenekhez nem kérnek helyszíni szemlét, független tanukkal, szakemberekkel és főleg légi fényképeket! És nem ellenőrzik szúrópróba szerűen. (fikció)
  A következő "felvonásban" szerintem az következik, hogy a belvíz elöntötte a földeket, állami pénzekből jön "kártalanítás", és a végén (ahogy tavaly is) a csatornákat továbbra sem hozzák helyre! Persze 1-2 kivételtől eltekintve, ahol a lakó ingatlanok is veszélyben voltak..

  A HMG (kiállítási) területére régóta pályázik a város, lehet hogy nem véletlen az ár. Nem tudom hol áll a vizsgálat Lázár úr feljelentése után. Elutasították a feljelentését? Erről nagy a csend. Vagy a HMG megnyerte?”
 • 2. Qllancs 2012. február 14. 13:34
  „Vajon lézer J. mennyi telekadót fizet a földjei után ??Vásárhely--Mártély--Minddszent ---Földeák határa mindd az övé !”
 • 1. Én2 2012. február 14. 12:14
  „Még így is rengeteg!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei úszódöntő volt Vásárhelyen

Hódmezővásárhely. A vásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszoda adott otthont ma az úszók diákolimpiai megyei döntőjének, az elsőtől a hatodik korcsoportig. Tovább olvasom