Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Dél-afrikai rotarys cserediák Vásárhelyen

A vásárhelyi Best Western Hotel Ginkgo Sas Rotary Termében ma 18 órától mutatkozik be a dél-afrikai rövid utas cserediák, Hadar Gerassi, aki a Rotary Club helyi szervezetének támogatásával tartózkodik a városban.
– A rövid utasok 3 hónapig, az úgynevezett hosszú utasok pedig egy évig vannak nálunk – mondta Czagány János, az RC vásárhelyi szervezetének elnöke. – A Rotaryn belül nagyon szigorú szabályok vonatkoznak a diákokra és az őt befogadó nevelőszülőkre egyaránt. Utóbbiak a fiatal minden cselekedetéért felelnek, többek között azért, hogy ne keveredjen rossz társaságba, ne járjon züllött, lepusztult szórakozóhelyekre. A diáknak nem lehet szerelmi kapcsolata, amennyiben ezt a szabályt megszegi – belső szabályzatunk értelmében –, azonnal hazaküldjük.

Itt-tartózkodása alatt végig iskolába kell járnia, tanulnia kell, a jelenlegi diák a szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium óráit látogatja. Vagyis ez nem kirándulás, üdülés, viszont a tanuláson kívül a diákok megismerhetik országunk nyelvét, szokásait, ételeit, így élményekkel gazdagodva térhetnek haza.

Hadar Gerassi tavaly december elején érkezett, fogadó szülei Hézsőné Dékány Hedvig és családja, akiknek a leánya, Beáta ezt megelőzően Dél-Afrikában vett részt cserediákprogramon, a jelenleg itt tartózkodó kislány szüleinél élt.

A vásárhelyi Rotary Club legutóbbi akciója még az elmúlt évhez kötődik: az Észak utcai óvodába vittek a tagok karácsonyi ajándékot. Az intézménnyel a kapcsolat a 2011-ben váratlanul elhunyt Schleiffer Ervin elnöklésének idejétől datálódik, vagyis 2000-től. Azóta játékokat vásároltak, az udvarra is vettek új eszközöket, játékokat, illetve felújították a régieket, valamint támogatják az óvodában zajló angoloktatást, mert az idegen nyelv ismeretét fontosnak tartják. Legutóbb, még az ünnepek előtt a kicsik bemutatóóra keretében adtak számot tudásukról, majd feldíszítették a fenyőt, és átvehették a Rotary-ajándékot, rengeteg gyümölcsöt.

A cserediák bemutatkozása után a következő Rotary-esemény február 11-én (hétfőn) 18 órakor lesz a Best Western Hotel Ginkgo Sas Ilosfalvy Termében: Károlyi László Üzleti évszakok című könyvét mutatják be.

Olvasóink írták

  • 2. hatkettő 2013. január 08. 19:50
    „a modinak fáj az igazság, h a rotarys dékány unokája utazhatott véletlenül? miért nem egy rászoruló? vagy ő is az???”
  • 1. tol 2013. január 07. 20:16
    „egy egész évre kicsapni egy kamaszt a nagyvilágba; nem tartom egészséges ötletnek. Tudom, hogy a Rotarynak ez az egyik filozofiája. Akkor se.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járőrök kísérték haza az erősen ittas férfit

Járőrök kísértek haza egy erősen ittas férfit vasárnap az esti órákban Vásárhelyen. Tovább olvasom