Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Dezső bácsi 104 éve nem iszik alkoholt

Hódmezővásárhely - A hosszú élet egyik titkát is a reggelenként felhajtott nagy pohár hideg vízben látja Vásárhely rangidős polgára, Csáki Dezső.
Életében nem ivott alkoholt, sőt a hosszú élet egyik titkát is a reggelenként felhajtott nagy pohár hideg vízben látja Vásárhely rangidős polgára, Csáki Dezső, akinek kedvenc nótái közé tartozik a Gyere Bodri kutyám!, a Kanyargó Tisza mentén és a Szomorú vasárnap. Ezeket maga is szívesen énekelgeti. A 104. életévét taposó egykori papírkereskedő igencsak jól érzi magát, ám egy apró kellemetlenség miatt tavaly óta járókeretre támaszkodva közlekedik.

– Kimentem az utcára, hogy elbúcsúzzak a lányomtól és az unokámtól. Ráléptem egy falevélre, és elcsúsztam rajta. A bokám erős, így kibírta, de a hátam megroppant, s időnként ma is becsípődik. Ezért kell a segédeszköz – mesélte Dezső bácsi, aki abszolút egészséges életmódot folytat: este 6 fél 7 körül fekszik le aludni, s reggel 7-ig, fél 8-ig fel sem kel. Leginkább rádiót hallgat, a tévéműsorok nagy részét ugyanis csapnivalóan rossznak tartja. Helyettük inkább olvas, mégpedig szemüveg nélkül!

Sokat olvas, Kosztolányi az egyik kedvence. A szerző felvétele
Sokat olvas, Kosztolányi az egyik kedvence. A szerző felvétele

– Nagy kedvencem Kosztolányi Dezső Házi dolgozat című novellája, volt olyan nap, hogy kétszer is elolvastam. De nagyon szeretem Mikszáth, Jókai, Szabó Pál műveit, Solohov Csendes Donját, illetve Petőfi, Arany, Ady verseit. Nem tudok betelni velük – árulta el.
Dezső bácsi étvágya is remek: kedvence a tüdőleves, a töltött káposzta, a körömpörkölt, s ebéd után vagy almát, vagy banánt eszik. A gyümölcsleveket azonban nem szereti, azokat csak amolyan kotyvaléknak tartja.

– Hiába eszek jó étvággyal, nem pendülök ki, azaz nem hízok. A legnehezebb, 87 kiló jó fél évszázada, olyan 50 éves korom körül voltam. Ezt a súlyt azóta sem sikerült visszaszereznem – panaszolta huncut mosollyal.

Mindig nagyon szeretett biciklizni, volt arra példa, hogy barátaival Vásárhelyről elkerekeztek a Balatonig, illetve Kolozsvárra vagy Szabadkára – amikor azok ismét hazánkhoz tartoztak. A kerékpárra az utóbbi években már nem ült fel, csak tolta maga mellett, amikor Juliannával, a feleségével piacra vagy a boltba mentek. Nem sokat vette igénybe a magyar egészségügyi szolgáltatásait, majd egy évszázadon át csak az utcáról ismerte az orvosokat. – Amióta elcsúsztam, jár hozzánk orvosnő, a lányom egykori osztálytársa. A vérnyomásomra ő írt gyógyszert, de már ezt sem kell szednem. Viszont már nagyon készülök a jó időre, s arra, hogy dolgozhassak a kertben. Az első teendőm a favágás lesz, már meg is élesítettem a baltát.

Dezső bácsi tavaly még maga ültette el a paradicsompalántákat, igaz, a permetezést és a metszést már nem vállalja.
– Szívesen kiülnék a Kossuth térre, a Fekete Sas közelében lévő valamelyik padra, hogy lássam, hogyan hancúroznak az idősek, azaz a nálam fiatalabbak. Addig is amíg lehet, itthon foglalom el magam, úgyis ráérek – tette hozzá Dezső bácsi.

Olvasóink írták

 • 15. v.imre 2012. március 21. 10:58
  „Minden jót, Dezső bácsi! Csak "színes" megjegyzésem. A Balaton felett voltam katona, s útban, a közelben a vonaton egy idős bácsi, kezében egy kis demizsonnal azt emlegette nekünk, hogy ő életében nem ivott vizet, csak a család termelői borát, attól ennyire egészséges. Az a hosszú élet titka. Minket is megkínált, s lám, még most is élek...! :-)))”
 • 14. pixelplus 2012. március 21. 10:45
  „"Dezső bácsi 104 éve nem iszik alkoholt"
  azt meg nem írták, hogy miért szokott le:DD”
 • 13. smalltown 2012. március 20. 23:55
  „Isten eltesse Dezso bacsit!:)”
 • 12. kukus 2012. március 20. 21:02
  „Isten éltesse sokáig Dezső bácsit!:)”
 • 11. nanemaaa 2012. március 20. 17:13
  „11. Isten éltesse Dezsőbá!
  Mondjuk 104 évig nem inni,....ránézésre nem dohányozni.....nem..... én nem bírnám ki élve. ;)”
 • 10. booo 2012. március 20. 16:39
  „Isten éltesse, jó egészséget!

  Kb ugyanezt kívántam párhónappal ezelőtt is, amikor hasonlóan megjelent ez a cikk.”
 • 9. hb 2012. március 20. 11:30
  „Isten éltesse még sokáig egészségben!”
 • 8. pt 2012. március 20. 10:02
  „Ilyen cikkeket még!

  Jó egészséget Dezső bácsinak! :)”
 • 7. méltatlankodó 2012. március 20. 10:00
  „A bácsinak jó egészséget kívánok!
  Egy újságírónak viszont illene tudni mi a különbség az "idős" és a "rangidős" között. Tudom, hogy a sorkatonaságot eltörölték, de azért mégis... :)”
 • 6. mango1 2012. március 20. 08:50
  „Jó egészséget és Isten éltesse még nagyon sokáig Dezső bácsit”
 • 5. mazsolaszolo 2012. március 20. 08:28
  „Isten éltesse Dezső bácsi, még számtalan esztendőkig! :)
  Milyen jó volt olvasni ezt a cikket, milyen jó olvasni ilyen emberekről. Ezer köszönet!”
 • 4. vasi 2012. március 20. 08:08
  „"Sokat olvas, Kosztolányi az egyik kedvence."
  Dezső bácsi akár találkozhatott is Kosztolányival. :) Elképesztő!

  Jó egészséget kívánok!”
 • 3. karaly 2012. március 20. 08:06
  „Isten éltesse Dezső´bá!”
 • 2. csillogás 2012. március 20. 07:52
  „Jó egészséget és még jó pár boldog évet Dezső bácsinak! :)”
 • 1. balihoho 2012. március 20. 06:42
  „Abban az egyben egyet értek Dezső bácsival hogy nem fogyaszt alkoholt. Életvitelünkben, abban hogyan élünk, benne van nagyjából az, hogy megéljük, vagy sem a boldog, és egészséges, nem gyógyszerekkel teletömött idős kort. Az emberek többsége azt, ugyanis, hogy idős korában sok gyógyszer fogyasztására kényszerül, a gyógyszergyárak nagy örömére, fiatalkori, aktív kori életvitelének is köszönheti. Elnézve, hogy napjaink fiataljai, hogy undorodnak az egészséges mozgástól, a jövőben még kevesebben élhetik meg az egészséges idős kort. Nem értem, miért divat napjainkban, ötven hatvan évesen betegnek lenni, és miért dicsőség az, hogy minél több gyógyszert fogyaszt valaki? Itt hódmezővásárhely, minden második ötven körüli korúnál, "pingvin" táskát látok, amit azoknak adnak, akik jelentősebb összeget hagynak a patikában, ebből következtetek arra, hogy túl sokan betegek a korosztályomból, pedig nem törvényszerű ez. Csak hát az ember fiatal korában nem gondol arra, hogy idősebb kori egészségét is tönkre teszi, például a mértéktelen káros élvezetekkel, dohányzás, alkohol fogyasztás. Hatvan évesen semmilyen gyógyszert nem fogyasztok, nem ismerem a szédülést, magas vérnyomást, fej fájást, és egyéb nyavalyát. Korán kelek, mint gyerekkoromban, mindig pihenten, és nem délig lustálkodva! szeretek sokat mozogni, élénken gyalogolni, fizikai munkát végezni. Aki fél a fizikai aktivitástól, és a sarki boltba inkább autóval megy, mintsem gyalogoljon, nos, az ne csodálkozzon ha lépten nyomon beteg lesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Középpontban a köztisztviselők Vásárhelyen

A köztisztviselők szociális, kulturális, egészségügyi juttatásait is taglalták a legutóbbi közgyűlésen Vásárhelyen. Tovább olvasom