Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Diákok idézték fel a holokausztot

Rendhagyó tanórát tartott tegnap társainak a vásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola négy 10/A osztályos tanulója, Szabó Anita, Sarkadi Petra, Rakonczai Kitti és Szabó Adrienne a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján.
Felkészítő tanáruk, Medvegy János elmondta, a munka már tavaly ősszel elkezdődött, amikor például feldolgozták a vásárhelyi zsidóiskola történetét.
A helyszín megidézte az áldozatokat. Az egykori zsidóiskola kiállítóhellyé átalakított tantermében a korhű padokban ülő, a Németh Lászlóból és a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskolából érkezett tanulók először a suli históriájáról, majd a magyarországi zsidótörvényekről, kirekesztő rendelkezésekről hallhattak beszámolót.

Rakonczai Kitti (világos felsőben) és Sarkadi Petra egy holokauszttúlélő emlékeit elevenítette fel. A szerző felvétele
Rakonczai Kitti (világos felsőben) és Sarkadi Petra egy holokauszttúlélő emlékeit elevenítette fel. A szerző felvétele

Ezt követően egy túlélő nő visszaemlékezése elevenedett meg Petra és Kitti tolmácsolásában. A vásárhelyi zsidóság tragikus sorsáról is szóltak a diákok, megemlítve a gettóba záráson és a deportáláson túl azt, hogy előtte gyógyszertárakat, ügyvédi irodákat zártak be a városban is.

A diákok úgy búcsúztak, hogy mécsest és kavicsot helyeztek el az áldozatokra emlékezve. – Már gyerekként találkoztam a holokauszttal, de csak később, felnőve – egyre többet olvasva a témáról – döbbentem rá, milyen borzalmas volt. Elszomorít, hogy egyre kevesebben emlékeznek meg róla, a tagadása pedig tragikus – mondta Rakonczai Kitti.

– Magam is régóta tisztában vagyok a holokauszt jelentésével, borzalmas dolgok történtek. Annak ellenére, hogy sokan megpróbálnak lebeszélni, mindig el akartam menni az auschwitzi koncentrációs táborba. Eddig nem sikerült, de elmegyek, mert azt látni kell – jelentette ki Sarkadi Petra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agykutató lenne Mindszent idei ifjúsági díjasa

A másodéves egyetemi hallgató eredményeit szülővárosa is elismerte és a város ifjúsági díjával… Tovább olvasom