Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Ebadó Mindszenten

Mindszent - Évi 3000 forintot kell fizetniük a kutyák után a mindszentieknek. Az ebadó bevezetésétől azt reméli a városvezetés, hogy felelősebben tartják majd a helyiek a kedvenceiket, nem lesz annyi kóbor kutya az utcákon. Lázár János országgyűlési képviselő ezt másképp gondolja.

A felelősebb kutyatartásért – ezzel indokolta többek között Zsótér Károly mindszenti polgármester az ebrendészeti, közismertebb nevén az ebadó bevezetését. – Nem lehet két kilométert megtenni a kisváros utcáin úgy, hogy ne találkozzunk kóbor kutyával – erősített rá, miért is voksoltak a képviselők az új helyi adó mellett. Májusig ebösszeírást kell végezni a helyi állatorvos segítségével. Ennek költsége előreláthatóan meghaladja majd az egymillió forintot. – Ugyanakkor a 6 órában dolgozó kutyabefogó éves munkabére sem kevés, mint ahogy a kóbor kutyák ellátása is pénzbe, évente 600–700 ezer forintba kerül – mondta a polgármester.

– Kedvencenként évente, szeptember 1-jéig 3000 forintot kell fizetni, de ez nem minden kutyatartóra vonatkozik – magyarázta Zsótér Károly. Mentesülnek az ebadó alól azok, akiknek ivartalanított kutyáik vannak, a mentő, a vakvezető, a jelző, a rokkantsegítő és a terápiás ebek, valamit az állatmenhelyről, ebrendészeti telepről, állatvédelmi szervezettől befogadottak. Az őshonos vagy veszélyeztetett fajták után sem kell fizetni.

Nem ért egyet az ebrendészeti hozzájárulás bevezetésével Lázár János (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, aki a közelmúltban a kisvárosban tartott fórumán ki is fejtette erről a véleményét. Szerinte az ebadó miatt Mindszenten sok lesz a kóbor kutya. – Ha változnak a kutyatartás körülményei Mindszenten, hatékony lesz az ivartalanítás, felelősebben viselik gondjukat a kedvenceiknek a helybeliek, akkor azonnal javasolni fogom a képviselő-testületnek, hogy törölje el az ebadót – reagált Zsótér Károly.

Olvasóink írták

 • 10. Klara111 2012. március 01. 16:30
  „Osztozom Lázár János véleményével valamint hozzátenném, hogy egy 29.000 Ft-ból élő 80 éves nyugdíjas hogyan fogja ezt kifizetni??
  Megint mi kisemberek fizessünk, mert bizonyos réteg nem tartja megfelelően a kutyáit. Én jelenleg egy kutya tulajdonosa vagyok (keverék) a havi kutyatáp ára 3500 Ft, amit így is nehezen tudok kifizetni, de sajnos olyan környéken lakom ahol sokszor betörnek ezért kell a kutya. Az ebadó megfizetése után nem tudok enni adni neki abban a hónapban. Az ebadó csak kaput nyit a betolakodó szocializálódni képtelen bűnöző bandáknak, akiket 50 éve eltartunk és cserébe meglopják a becsületes adófizető polgárokat. Most már szabadon lehet majd betörni az otthonokba mert nem kell félni se hogy megsérülhetnek az akció alatt. De legalább nem jelentik fel a gazdát, hogy bűnözőt bántalmazni mert a kutya. Nem ebadó kell hanem változtatás a segélyosztásban. Az 1 millió zaciból kivett gyereket vissza kell adni a bevándorló családoknak vigyék vissza Indiába ne a mi pénzünkön élősködjenek. Vagy tanuljanak meg dolgozni, hiszen elég sok üresen maradt szénbányánk van, legalább megoldódik a gázfűtés probléma is. Legközelebb már a járda adót meg bicikli adót fogják bevezetni mert más nemigen maradt. Persze a multiscégek adóhátralékát nem kéri be senki, erre legyen bátorsága a kormánynak.
  Sajnálom a sok kisnyugdíjas nénit akihez befognak törni a jövőben, sajnálom a sok kutyát akit el kell majd altatni, adni, menhelyre vinni, kidobni, stb. Ez az Ország vezetőségének a szégyene, hogy ilyen kiszolgáltatott helyzetbe hozzák a tisztességes polgárokat.”
 • 9. Falcao 2012. január 23. 09:16
  „Abszolút igaza van Hollónak.”
 • 8. Holló 2012. január 23. 07:24
  „Szerintem meg ne tegye a dolgát illetve Ő már ne eddig igen csak bizonyított munka morálból! Talán keresni kéne egy alkalmasabb személyt erre a feladatra illetve erre is de más feladat körök is volnának amik jobb munka erőért kiáltanak!”
 • 7. Falcao 2012. január 22. 20:17
  „Már ott tartunk, hogy nem csak a telepen de már a főtéren is tobzódnak a kóbor ebek. Szerintem nem kellene megvárnunk amíg megtámadnak valakit vagy balesetet okoznak. A gyepmester tegye a dolgát bár ne úgy mint kb két hete a volt Tisza áruház előtt...”
 • 6. Holló 2012. január 21. 07:40
  „Ugyanakkor a 6 órában dolgozó kutyabefogó éves munkabére sem kevés!!! Főleg ha dolgozna is a pénzéért
  Jó embert kb másfél éve senki nem látta a Dózsa-telepen akkor kérdem én megdolgozik a béréért, holott a telepen igen sok a kóbor kutya amik gazdája beazonosítható volna ha azt akarná valaki de nem és be se fogja senki. Tehát 1 dolgozni is kéne a drága befogó úrnak. 2 eb összeírás 1 milla hm nem é olcsóbb volna ha a postásokat megkérdeznék! mert ők igencsak tudják hol mennyi kutya van.
  3 a drága támogatott rétege a lakosságnak akik igen csak felelőtlenül tartják az ebeket nos akkor már lehet is dolgokat sejteni! Ügyesek vagytok megoldjátok hajrá!!!!!!”
 • 5. booo 2012. január 20. 22:27
  „Majd még plussz 2-3 gyepmestert vesznek fel, ezzel is közelebb kerülve az országos 1 millió új munkahely teremtéshez!
  Az biztos hogy evvel megugrik a kicsapott ebek száma. Vagy a másik, hogy megtartják az ebeket és nem oltatják, nehogy kiderüljön kinek hány házörzője van!”
 • 4. zémann 2012. január 20. 21:57
  „Polgármester Úr! Felelősségteljesebb munkavégzést kellene a hivatalban végezni! Racionálisabb döntéseket hozni, és ott spórolni, ahol eddig még nem volt hajlandó! Nem lépi meg a létszámleépítéseket, mert barát, vagy barátnő az érintett, és annak munkatársai.
  Ugyanakkor meghozat egy olyan döntést, ami szégyen a mindszenti emberekre nézve! Kóbor kutya eddig is volt, mint ahogyan állítólag gyepmester is. Akkor kérem valaki nem végezte a dolgát! Nem igazán értem a felelősebb kutyatartás fogalmát az ön szájából! Ön kutyatartó? Ön felelős azért, mert valaki, valakik kitették a kutyájukat az utcára? (Vonatkoztasson el a jelenlegi titulusától) Járt ön már olyan településen, ahol nem kettő kilométerenként, hanem száz méterenként lát kóbor kutyát? Én voltam ilyen helyen, és nem vezettek be kutyaadót a felelősebb tartásra hivatkozva!
  Az érvelése hibás alapokon nyugszik. A kóbor kutyák száma eddig is magas volt, de mindig akadt befogadó személy. A jelenlegi válságos gazdasági helyzetben nem hogy befogadó személy nem lesz, de az ebadó végett a kirekesztett kutyák száma felszorzódik. Azt hiszi, hogy aki adót nem tud fizetni, az majd rohan kutyát ivartalanítani ötszörös áron? Legfeljebb a kutyája megy világgá, mert nem lakik jól, nem lesz miből!
  Azt viszont sajnálom, hogy csak néhány ember ingerküszöbét érte el az ön intézkedése!!”
 • 3. vik05 2012. január 20. 15:32
  „Levegő adót,miért nem fizetünk még???????Nekem is van 2 kutyám,természetesen maradnak a kutyaadó miatt az egyik befogadott kutya,de most majd lesz a menhelynek dolga mert sokan nem fogják vállalni,mert NEM TUDJA,már honnan kiszorítani a sok adóra a pénzt!”
 • 2. todor47 2012. január 20. 10:24
  „Sajnos, mint a nagypolitikában! Döntünk, törvényt, rendeletet hozunk, minden hatástanulmány, következmény vizsgálat nélkül. Majd módosítunk! Véleményem szerint, döntés előtt ki lehetett volna kérni, a" nagytestvér", vagy az" ingyenes" jogi véleményt.
  Tisztelt Testület! Mindszenten, szerintem sok ,,felelős" kutyatartó van./ és Ők vannak többségben/ Akik felelőtlenül tartanak/ illetve nem is tartják, hanem csak van a kutya, szaporulatával / azok magasról tesznek az adóra. Hogyan fogják összeírni ezeknél a kutyákat? Az összeírás idejére, oldalba rúgva kicsapja az utcára, azt is letagadja, hogy kutyája van.
  Sajnos Mindszenten sok a magányos, idős ember, akiknek társ a kutya! Törődhet valakivel, magányában szólhat valakihez, gondoskodását farok csóválással meg köszöni. Önök ezeket is büntetik!
  Mindszenten minden kutyatartónál, egy darab kutya tartása, megfelel a ,,jelzőkutya" kritériumának, hiszen sokan őrzés és jelzés céljából tartanak kutyát.
  Önöket a rendelet megalkotásában, szerintem, a gyors, bevételi lehetőség vezérelte! Számtalan más lehetőség lett volna a ,,felelős kutyatartás" ösztönzésére. Teljesség igénye nélkül: minden második, és további kutya utáni adózás, egyedül élők kedvezménye, korhatárhoz kötött adóztatás stb. Nem utolsó sorban a mérték!
  Miért 3000 forint? Miért nem 500, 600, vagy 800 forint? Tényleg azt gondolják a lakosok többsége, bírni fogja ezt a terhelést? Nem fog többe kerülni a behajtással járó költség és az utcára került kutyák kezelésével kapcsolatos kiadások?
  Bár a kóbor kutya kérdés kezelését Mindszenten napjainkban nem tapasztalom.
  Kérem Önöket, tárgyalják újra, és módosítsák rendeletüket, vigyenek bele józanságot és emberséget.
  Nekünk, kettő kutyánk van. Egyik őrző, jelző / a nagy közbiztonság miatt/ a másikat tavaly télen éhesen, agyonfagyva találtuk. Az adó miatt nem fogjuk egyiket sem utcára tenni, de gondolhatják, minden adófizetéskor Önök és rendeletük, emlegetve lesz, a következő választásokkor pedig befolyásolni fog,
  hogy hova húzom az X-et.”
 • 1. Dongó 2012. január 20. 09:54
  „Az ebek összeírása több, mint 1 millió forint egyszeri kifizetés, évente 6-700.000 forint a fenntartás, valamint a plusz adminisztráció, nyilvántartás évente mondjuk 250.000 Ft. azt a 1 millást bontsuk le mondjuk 5 évre, akkor az közel 1 millió forint 5 éven keresztül. Hány kutyát fognak bevallani ott Mindszenten? Mondjuk 250-et, ez akkor ugyebár 750.000 Ft. Ügyesen és okosan számolnak ott a városházán. Mondjuk, akinek a tanyáján van négy kutyus az majd kifizeti a 12.000 Ft-ot? Kedveskéim, drága mindszentiek majd lehet kerülgetni a kicsapott kutyákat és fizetni a befogót, az állatorvost, a kutyakaját, a pénzeteken, mindezt az általatok megválasztott képviselőknek és pm-nek köszönhetitek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megpróbálta lelőni élettársát - 12 évet kapott

Jogerősen tizenegy év nyolc hónap fegyházbüntetéssel sújtotta az ítélőtábla azt a hódmezővásárhelyi férfit, aki a nyílt utcán próbálta meg lelőni korábbi élettársát.
Tovább olvasom