Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Életjáradék a vásárhelyi önkormányzattól

Életjáradékot kínál cserébe a lakások tulajdonjogáért a vásárhelyi önkormányzat a 60 éven felülieknek. Elsősorban azok jelentkezésére számítanak, akik társasházi lakásban élnek.
Újabb, a helyi szociális hálót erősítő határozatot fogadott el a vásárhelyi közgyűlés, amikor megalkotta az életjáradékról szóló rendeletét. Számos pénzintézet, s ma már néhány önkormányzat is nyújt hasonló szolgáltatást. Ennek lényege, hogy a szerződő a lakása tulajdonjogának átruházása ellenében életjáradékot kap, s közben élete végéig maradhat az otthonában.

Vásárhely is hasonló konstrukciót kínál. Bárki kérheti, hogy a város kössön vele életjáradéki szerződést, aki már betöltötte a 60. életévét, állandó vagy ideiglenes lakosa a városnak, s kizárólagos tulajdonosa a város közigazgatási területén lévő lakásának, házának.

Tízmilliós ingatlan esetén

Egy tízmilliós ingatlannal rendelkező, egyedül élő 70 éves nő az életjáradék megkötését követő 30 napon belül egy összegben egyszeri juttatásként egymillió forintot kap kézhez. Ezt követően az első esztendőben havonta 28 ezer forint járadékot kap, amelynek összege az infláció mértékével változik.

Az életjáradékban részesülő a szerződés megkötését követő 30 napon belül az ingatlana forgalmi értékének tíz százalékát készpénzben kapja meg, majd ezt követően havonta kap egy, az életkorától és nemétől függő szorzószámnak és az ingatlan forgalmi értéke ezrelékének szorzata alapján kiszámított összeget. A rendelet – az indoklás szerint – egyszerre szolgálja az időskorú lakástulajdonosok támogatását, lakhatással kapcsolatos terheinek mérséklését, szociális védettségük magasabb fokú biztosítását, illetve a város lakásgazdálkodását. Az életjáradékos halálát követően a szerződésben szereplő ingatlan ugyanis korlátozás nélkül a város használatába kerül, az bérlakásként is hasznosítható lesz.

Egy ember akár több ingatlan után is kaphat járadékot, de csak egyet használhat, míg él. A város a járadékot az éves inflációval emeli, s a szerződés költségeit is viseli. A társasházi közös költséget a szerződéskötést követően már a város fizeti, ám a lakás karbantartásának költségei az ott élőt terhelik. Az sem kizáró ok, ha egy ingatlannak több tulajdonosa van, ilyenkor a havi járadék mértéke nemük és tulajdoni arányuk szerint oszlik meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mártély és Altenahr tíz esztendeje tartozik össze

Különös véletlennek köszönhető, hogy Mártély és Altenahr testvértelepülések: egy németországi… Tovább olvasom