Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Elfüstölt bevételek Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Kétharmadára csökkent a Nemzeti dohányboltokhoz közeli vegyes- és élelmiszerboltok forgalma Vásárhelyen, míg a megkeresett trafikoknak bejött a számításuk, a bevétel várakozásaiknak megfelelően alakul. A kisvendéglők és sörözők a boltokhoz képest nem érezték meg a cigiárusítási tilalmat.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– A gyerekek előtt nem gyújtok rá, nem akarok rossz példát mutatni – mondta Antal Endre, az egyik vásárhelyi étterem pincére –, vagyis egyetértek azzal, hogy a cigarettát és az egyéb dohányterméket elzárták a fiatalkorúak elől, és még csak be sem mehetnek abba a boltba, ahol ezeket árusítják.

A július 1-jén nyitott Nemzeti dohányboltokba be sem láthatunk, a reklámozási tilalom miatt sem belső, sem külső felvétel nem készülhet, de ez nem befolyásolja a működést. – Bejött a számításunk, a forgalom kedvezően alakul, és bár tartunk üdítőt, kávét és alkoholt is, az emberek többsége egyéb dohányterméket és cigarettát vásárol, általában 1 dobozzal – mondta a Teleki utcai trafik eladója, Koczka Erzsébet. Hozzátette: ügyelnek arra, hogy fiatalkorúakat ne szolgáljanak ki, sőt az üzletben se tartózkodjanak, amíg szüleik vásárolnak.

A kisboltokban július közepe óta más termekék kerülnek a cigaertták egykori helyére. A szerző felvétele
A kisboltokban július közepe óta más termekék kerülnek a cigaertták egykori helyére.
A szerző felvétele

– Július 15-éig, amíg az élelmiszerboltok kiárusíthatták készletüket, nem volt látványosan nagy a forgalom, utána fokozatosan emelkedett, és már sok a visszatérő kuncsaftunk. Asztalt is beállítottunk, lehet kávézni, illetve készül a terasz – közölte Kecskeméti Dorina, a Kálvin János téri Nemzeti dohánybolt alkalmazottja, aki még elmondta: mindenkitől, aki fiatalnak látszik, elkérik a személyigazolványt, és ha 18 év alatti, kiküldik az üzletből. Viszont az szerinte is problémás, hogy olyan termékeket (üdítő, ásványvíz, csokoládé) is kínálnak, amelyet kiskorúak is megvásárolhatnának.

Ellenőrzések

A július 1-je óta, fiatalkorúak bevonásával megtartott 274 ellenőrzésen 38 alkalommal – azaz az esetek 14 százalékában – tapasztalták a felügyelők, hogy a tilalom ellenére kiszolgáltak fiatalkorút, és további 72 olyan esettel találkoztak, amikor nem szólították fel a 18 éven aluli személyt az üzlet elhagyására. Csongrád megyében augusztus 2-ig 25 dohányboltot ellenőriztek, ebből 15-ször fiatalkorúval. Az ellenőrzések során 15 esetben éltek kifogással az ellenőrök, ebből kétszer nem győződtek meg a fiatal vásárló koráról.

Tavaly január 1-jétől tilos dohányozni éttermekben, sörözőkben, kocsmákban is, emiatt több helyen úgy döntöttek: már akkortól nem árulnak cigarettát. A vásárhelyi Démon sörözőben és a Teleki kisvendéglőben legalább 1,5 éve nem kínálnak dohányterméket, a halászcsárdában pedig 5 esztendeje, így a jelenlegi változtatás nem ütötte szíven a tulajdonosokat, üzemeltetőket. Ahol a tiltásig árultak cigit – erről az üresen árválkodó feltölthető bokszok árulkodnak –, ott is azt mondták, a bevételkiesés nem jelentős, forgalmuk nem a dohányárukra alapozódott.

Varga Renáta, a Família ABC boltvezetője elmondta: azért, mert nem árulhatnak cigarettát, kétharmadára esett vissza a forgalmuk. Hiszen sokan beugrottak 1-1 doboz cigiért, közben megvették a reggelijüket, bevásároltak a családnak. Ők elmaradtak, de abban bíznak, hogy a tanévkezdéssel többen visszatérnek, és náluk veszik meg a gyereknek az uzsonnát. A cigarettát és dohánytermékeket eddig is mindenütt elkülönítve, a pénztáraknál árusították, és ők 18 éven aluliakat nem szolgáltak ki.

– A dohányáruk kiesése meglátszik a forgalmon, kétharmadára esett vissza, a működőképesség határán vagyunk – mondta Barnáné Radics Erika, a Teleki utcai Mini Vegyesbolt bérlője. Viszont nehéz helyzetében is találékony: a kiürült, pénztár mögötti cigis fakkokat papír zsebkendővel, villanykörtével és ceruzaelemmel töltötte fel. Ezek a termékek talán nem kerülnek „trafiklistára".

Olvasóink írták

 • 20. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. augusztus 09. 16:46
  „16. hecsedli 2013.08.07. 20:54
  Ez mondjuk rád is vonatkozhat és nem csak a hozzászólás visszaolvasására gondoltam. 0xD”
 • 19. mivan? 2013. augusztus 09. 12:41
  „Mindenki elsiklik egy-két dolog fölött. Először is: HA-ZUD-TAK!!!!!!!! HAZUDTAK! JA? ÉS HAZUDTAK! Csak ennyi.”
 • 18. grafika88 2013. augusztus 09. 09:36
  „13. szög .
  OTT a pont !!!
  MIÉRT TÖRÖLTÖK ??????????????”
 • 17. Minibusz 2013. augusztus 09. 07:37
  „9. geza 2013.08.07. 13:26
  Olvasd el a cikket még egyszer!!!
  "....sokan beugrottak 1-1 doboz cigiért, közben megvették a reggelijüket, bevásároltak a családnak"

  Elmagyarázom:
  pl. én bemegyek a boltba cigiért. De ha már ott vagyok, akkor veszek öblítőt, macskakaját, wc papírt meg mondjuk dinnyét. És persze a pakli dohányt.
  Most, dohányért nem megyek a "nemzeti" boltba. Útközben itt-ott megállva külön külön szerzem be a cuccokat. pl a kenyeret a Mars téren, dinnyét a piacon, a macskakaját az állateledelesnél. Marad az öblítő meg a wc papír, amit csak a boltban tudok megvenni. Én legalábbis úgy vagyok vele, ha mindent egy helyen meg tudok venni, akkor ott veszek meg mindent, de ha 1 vagy 2 dologért másik boltba kell mennem, akkor már annyira teljesen mindegy, hogy 2 boltba megyek vagy 5-be. A napom úgyis el van cseszve, akkor minden mást ott veszek meg ahol olcsóbb, vagy jobb, mint a szokott "kis boltomban". Pl már 2 hete nem voltam ott, pedig ha máskor nem is, de hétvégenként ott szoktam vásárolgatni.”
 • 16. hecsedli 2013. augusztus 07. 20:54
  „7. szandokán 2013.08.07. 12:16
  "Ha engem ennyi ember utálna mint öt elásnám magam"
  Először ,nem tudod hány ember utál,másodszor,mielőtt elküldöd amit írtál olvasd vissza......”
 • 15. hangman 2013. augusztus 07. 19:45
  „Dohányra és italra ezután is lesz pénz és higgyék el nem a nemzeti boltokban fogják beszerezni, hisz a pálinkafőzéssel már lőttek egy nagy öngólt, emberek ezrei főztek/főznek alacsony jövedéki adóval kizárólag eladásra, illetve olyat hallottam, hogy jó néhány vidéki boltban, kocsmában pult alól árulnak zárjegy nélküli cigarettát.”
 • 14. geza 2013. augusztus 07. 18:54
  „#10 Igaza van, jogos.
  Azért azt fenntartom hogy cigire piára mindig van pénz...

  A 2/3 az más jelen esteben :DD”
 • 13. szög 2013. augusztus 07. 18:28
  „Az elmúlt kormányok legsötétebb résztvevői ezek a férgek,most olvasom,hogy a pénztárgépeket is egy közgéphez köthető k* nyerte el.Miért nem csinált egy saját céget a NAV,már a látszatra sem adnak.. A régi generációból (timur és a rablók) legalább csak a habot lopták el a tortáról,most meg a tortát viszik mindenestől.Egyszer csak megüli a gyomrukat a sok nyúlás.”
 • 12. Zotya100 2013. augusztus 07. 16:39
  „7. - Viccelsz? Pont ez élteti! A csakazértis, hogy ennek ellenére bármit megtehet....”
 • 11. pachakuti 2013. augusztus 07. 15:52
  „...mert a Fidesz szeret Téged?”
 • 10. studyfy 2013. augusztus 07. 14:23
  „geza, olvasd el a cikket és értelmezd! "Kétharmadra esett vissza." Azaz eddig 100 % volt, most csak 66 %. A 2/3 az más mutató szám.:))”
 • 9. geza 2013. augusztus 07. 13:26
  „Abba nem gondol bele senki amit itt leírtak: 2/3-ada a boltnak a forgalma a CIGI és Pia volt..
  Elgondolkodtató. Azaz arra mindig van pénz. Közben mondogatják a gyermekéhezést!!!!”
 • 8. roxper 2013. augusztus 07. 13:17
  „6.
  Ez a kedvencem a drága dm és egyéb fórumokon, ha megjelenik egy cikk ami nem a kormánynak nyal csontig, akkor megint jön a mindenre jó kulcsszó, szocik, vagy bajnai, vagy gyurcsány, vagy komcsik...”
 • 7. szandokán 2013. augusztus 07. 12:16
  „Lázár maga a nemzetbiztonsági kockázat az egész országra.Ha engem ennyi ember utálna mint öt elásnám magam.”
 • 6. macs 2013. augusztus 07. 11:26
  „5. Horthyszobor,
  "Bár szerintem a legnagyobb dohányosok pont az ő szavazó bázisuk..."
  Ezt tényekkel is alá tudod támasztani, vagy csak ülsz, reszeled a körmöd, és elméleteket gyártasz? :-D”
 • 5. Horthyszobor 2013. augusztus 07. 11:07
  „Nem kell dohányozni. Szociknak jó kampány:) Bár szerintem a legnagyobb dohányosok pont az ő szavazó bázisuk...Oszt Jónapot!”
 • 4. papsajt 2013. augusztus 07. 08:52
  „"Lázár úr nagyon tehetséges politikus, láthatjuk, milyen jól elintézte a trafikügyet."

  Csányi Sándor OTP-vezér az őt lepolipozó Lázár Jánosról (Origo.hu, július 24.)”
 • 3. Egyolvasó 2013. augusztus 07. 08:45
  „2014-ben az országgyüllési váslasztások alkalmával meg is lehet majd köszönni, és ehhez csak az X-et +-t a megfelelő helyre elhelyezni.”
 • 2. pog 2013. augusztus 07. 08:10
  „saját városbeli "méltóságnak" köszönhetjük...”
 • 1. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. augusztus 07. 07:11
  „El kéne zavarni az egész m*os korrupt bandát a cigijével, árulja a sivatagba! remélem a "fiatal"-ok rájönnek, a beláthatatlan ablakú helyiségbe könnyen lehet lopni, kamera ide vagy oda”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bosszúból gyilkolt a vásárhelyi férfi

Már minősített emberöléssel gyanúsítja a rendőrség a vásárhelyi T. Sándort - anyja 67 éves élettársával 21 késszúrással végzett. Tovább olvasom