Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Elkezdték a Petőfi művelődési központ felújítását

Hódmezővásárhely - Elkezdték a Petőfi művelődési központ belső átalakítását, és bontják a szomszédos görögkeleti parókiát is. Ez a belváros rehabilitációjának első lépése.
Megkezdődött a Petőfi művelődési központ átalakítása, valamint javában zajlik a szomszédos, egykori görögkeleti paplak bontása. Az Agóra program keretében folyó mintegy 1,2 milliárd forintos átalakítás, amelynek 90 százalékát az Európai Unió támogatta, a PMK egykori tervezőjének fiai, Janáky István és György tervei alapján zajlik.

A PMK helyi védettségű épülete külsejében alig változik, viszont odabenn teljesen átépítik. A színházterem nézőtéri bejárata a mai első emelet magasságába kerül, elbontják az emeleti belső galériát és a színházterem erkélyét is. A nézőtér is meredekebb lesz a megszokottnál. Az épület multifunkcionális termeket kap. Lebontják a szomszédban álló, az 1940-es években készült volt görögkeleti paplakot. Ennek a helyén húzzák fel majd a művelődési központ új szárnyát. Rendezik a környező parkot is. Az átalakítás célja, hogy a PMK-ban a Mindennap kultúra program jegyében olyan rendezvénytereket hozzanak létre, amelyek valamennyi korosztály számára jól használhatóak.

Az egykori görögkeleti paplakot bontják – helyén épül meg az új PMK. Fotó: Karnok Csaba
Az egykori görögkeleti paplakot bontják – helyén épül meg az új PMK. Fotó: Karnok Csaba

– Jelenleg a művelődési központ belső terében dolgoznak. Itt minden belső válaszfalat, burkolatot lebontanak, azaz eltávolítanak minden olyan belső elemet, amelyre nem lesz szükség. A vizesblokkot is elbontják – mondta lapunknak Mucsi László. A polgármesteri hivatal városfejlesztési és üzemeltetési irodájának vezetője hozzátette: a volt görögkeleti parókia helyén épül fel a PMK új része. Az útban lévő, jelenleg is bontás alatt álló egykori parókia tájidegen épület, és sosem állt műemléki védelem alatt.

Olvasóink írták

  • 1. Filctoll 2010. április 19. 21:43
    „Ami nincs védve azt le kell bontani? Nekem hangulatosnak tűnt az az épület, inkább a Z bérház tűnik enyhén szocreálnak.
    Természetesen felfogom hogy fejlődni kell a városnak, örülök is hogy felújítják de annak őszintén mevallva nem örülök hogy egy normális munkahelyteremtő projekt nincs a városban. Szórakozásra milliárdnyi a lóvé, munkahelyre egy vas sincs.
    Tudom ez nem (csak) Lázár hibája, sajnos az unyijós pénzforrások ilyenek.
    Nembaj, holnap kolbászból lesznek a kerítések is!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogvatartottat szállító rendőrautó ütközött

Egy ember megsérült, amikor egy fogvatartottat szállító rendőrautó és egy személyautó ütközött Hódmezővásárhelyen. Tovább olvasom