Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Emlékpontos retrokávéház úttörőkkel és kisdobosokkal

Az úttörők irányítanak, a kisdobosok pedig gyakorolnak a vásárhelyi Emlékpont retrokávéházában, amelyet a helyi Corvin szakközépiskola üzemeltet. Itt töltik gyakorlatukat az intézmény tanulói. A kávéházban szeretnének ráerősíteni a retro hangulatra, s Bambit kínálnának. A közeljövőben tanéttermet is nyit az iskola.
Halász Dalma kisdobosként szolgál fel a retrokávéházban. Fotó: Tésik Attila
Úttörők és kisdobosok szolgálják ki a hódmezővásárhelyi Emlékpont retrokávéházában a vendégeket. Már a város új múzeumának megnyitó ünnepségén is feltűnést keltettek a piros- és kéknyakkendős pincérek. Tegnap ottjártunkkor úgy tűnt, némelyik felszolgálónak halvány fogalma sincs arról, miként kell szabályosan megkötni a nyakkendőt.

Persze ezen nincs mit csodálkozni, hiszen a kávéházban serénykedő felszolgálók kimaradtak a mozgalmi hőskorból. Többségük corvinos diák, akik gyakorlatukat töltik itt. Merthogy a vásárhelyi vendéglátó és kereskedelmi szakközépiskola iskolaszövetkezetként bérli a létesítményt az önkormányzattól. A gazdasági társulás tagjai a suli pedagógusai és diákjai.

– Csakis valós vállalkozásban lehet igazán megtanulni a szakmát – magyarázta Fehér Ferenc, a Corvin Mátyás szakközépiskola igazgatója. Az emlékpontos kávéház megfelel ennek a célnak. Most még felsőfokú vendéglátómenedzser-tanulók gyakorolnak, később azonban szakiskolások képzőhelye is lesz a retrokávéház.

Tanéttermet is nyitnak

Nem csak a kávéházat üzemeltetik a corvinos diákok. A szakközépiskola épületében augusztus 19-én tanéttermet nyitnak, ahol szintén az intézmény tanulói szolgálnak fel, de ők készítik az ételeket is.

A diákok nemcsak felszolgálnak, de bepillantást nyernek a vendéglátóhely gazdasági ügyeibe is. Árut rendelnek vagy éppen elkészítik a napi elszámolást – tudtuk meg Bádonyi Mihálytól, a kávéház üzletvezetőjétől. Mindezt alkalmazottak irányításával végzik a tanulók. Hogy ki a főnök, azaz a főállású dolgozó és ki a beosztott, vagyis a tanuló, az a nyakkendők színéből derül ki. Az úttörők közül Suti Gabriella és Krucsai Ilona is a Corvinban végeztek. A lányok nyolc órában szolgálnak fel, miközben terelgetik az iskolásokat. A kéknyakkendős Halász Dalmának a vendégek kiszolgálása mellett olyan feladat is jut, mint a terasz felsöprése.

Az emlékpontos kávéházban a közeljövőben még inkább szeretnének ráerősíteni a retrós hangulatra. Így Bambi is szerepelne a kínálatukban. A 'hetvenes évek nagy slágerének számító málnás és citromos szénsavas üdítőre azonban még várni kell, mert mint kiderült, manapság nem egyszerű beszerezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színjátszó kört alapítottak

Nyomdász az alapítója a vásárhelyi színjátszó körnek, a tagok között pedig akad ének szakos tanár,… Tovább olvasom