Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Ernst Kerstner tanár úr magyar gyökereiről mesél

Hódmezővásárhely - Cseretanárként dolgozik a vásárhelyi Németh László Gimnáziumban Ernst Kerstner, az ulmi Szent Hildegard Lánygimnázium zene szakos pedagógusa, akinek a szülei a II. világháború után mentek el Magyarországról.
– Édesapám és édesanyám két, egymáshoz közeli faluban élt a Bakonyban. Nem sokat tudtak egymásról. A II. világháború után előbb édesapám, nem sokkal később pedig édesanyám és nagymamám is visszaköltözött Németországba, ahol véletlenül összefutottak Ulmban – mesélt családja történetéről az 53 éves Ernst Kerstner.

Elmondása szerint a szülei nem beszéltek otthon magyarul, de édesanyja sokszor főzött magyar ételeket. Így gyakran ettek pörköltet, amelyet a zenepedagógus azóta is nagyon szeret. Ernst többször meglátogatta idehaza maradt rokonait. Azt tapasztalta, hogy amíg az idősebbek németül beszélnek egymás között, a fiatalabbak már magyarul társalognak.

Ernst Kerstner órát tart. Könnyen szót ért a diákokkal. Fotó: Frank Yvette
Ernst Kerstner órát tart. Könnyen szót ért a diákokkal.
Fotó: Frank Yvette

A zenepedagógust annyira érdekli a magyar nyelv, hogy Németországban egy Szerbiából elszármazott magyartól tanulja a nyelvünket. Elmondása szerint beszélni nem annyira tud magyarul, de érteni nagyon sok mindent ért. Ernst az egyik motorja a cserediákprogramnak. Az 53 éves tanár, aki most állt először magyar iskolában katedrára, meglepődött, hogy a vásárhelyi diákok milyen jól beszélnek németül.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molnár Zoltán ma is úszik

Molnár Zoltán a közelmúltban ünnepelte 70. születésnapját – majdnem 30 éven keresztül vízilabdázott. mai napig lejár a strandfürdőbe, víz, úszás nélkül nem lenne teljes az élete. Tovább olvasom