Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Évente több millió forintnyi adomány a vásárhelyi kórháznak

Éves szinten több millió forinttal támogatják a segíteni szándékozók az Erzsébet-kórházat. A vásárhelyi egészségügyi intézmény nemcsak készpénzt kap, hanem sok esetben tárgyi adományokat is. Ezenkívül többen segítenek különféle rendezvények megszervezésében, finanszírozásában.
A gyermekosztály kis betegei tévét kaptak egy helyi vállalkozótól. Fotó: Tésik Attila
Köztudott, hogy a magyar egészségügyi intézmények nehéz anyagi helyzetben vannak. Ez alól a vásárhelyi Erzsébet-kórház sem kivétel. Ezért minden egyes adomány – legyen az készpénz, tárgy, műszer vagy társadalmi munka – jelentős segítség az intézménynek.

– Szűkös a finanszírozási rendszerünk, ami a működési költségeinket fedezi. Az épületek karbantartása és az eszközbeszerzés pedig önkormányzati feladat, de a települések sincsenek irigylésre méltó helyzetben – tudtuk meg dr. Kallai Árpád főigazgatótól.

A kórháznak egy alapítvánnyal sincs állandó kapcsolata, de alkalmanként örömmel vesznek minden segítséget. Legutóbb egy budapesti alapítványnak köszönhetően kaptak egy új kerekes széket. Az Életünkért, Egészségünkért Alapítványt viszont a kórház hozta létre, azzal a céllal, hogy adományokból pótolni tudják a hiányt. Többek között ennek a számlájára futnak be az adók felajánlott egy százalékai is. Ez éves szinten egymilliós nagyságrendet is elérhet. Az alapítvány fogadja a magánszemélyek, illetve cégek pénzbeli felajánlásait is.

– Tavaly összesen 6,8 millió forint készpénzt adtak össze a segíteni szándékozók. Az idén pedig a város közgyűlésén a Fidesz-frakció tagjai féléves képviselői juttatásukat ajánlották fel az onkológiai osztály támogatására. Ez közel 4,6 millió forintot jelent – folytatta a főigazgató.
A forintok mellett tárgyi adományok is érkeznek az Erzsébetbe. Tavaly karácsonykor például egy vásárhelyi vállalkozó televíziót vásárolt a gyermekosztály kis betegeinek. Néhányan összefogtak és finanszírozták a belgyógyászati vizesblokkjának felújítását, egy bank pedig inkubátort vásárolt.

Jellemző még, többen azzal segítik a kórházat, hogy fedezik egy-egy konferencia lebonyolítását, egy-egy rendezvény díszítését. Még társadalmi munka is szerepel az adományok, felajánlások között. A szakrendelő kifestését ingyen vállalta egy cég, valamint a szemészeti osztályon térítésmentesen szereltek be légkondicionálót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Chips helyett almaszirom

Kukoricás, töltött vagy zöldséges zsömlét, müzli szeletet, almaszirmot, mandarint és százszázalékos… Tovább olvasom