Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Faragóné szívügye a Bethlen

Hódmezővásárhely - Faragóné Szénásy Emese megbízott igazgató szívügyének tartja a Bethlen Gábor Református Gimnázium jövőjét, ezért vállalta el fél évre a vezetését. Munkáját új gazdasági vezető és igazgatóhelyettesek segítik. Célja: a történtek után nyugodtan levezényelni a hátralévő időt, amely a tanévből maradt.
Egy hete Faragóné Szénásy Emese (66) áll megbízott igazgatóként a Bethlen Gábor Református Gimnázium élén. Elődje, Bálint Vilmosné vezetői megbízását – az intézmény könyvelésében felfedezett pénzügyi szabálytalanságok miatt – megvonta az iskolafenntartói jogokat gyakorló presbitérium és igazgatótanács.

– Szívügyem a református oktatás és a Bethlen-gimnázium, hiszen négy évig magam is a diákja voltam, majd 35 esztendőn keresztül, egészen 2002 őszéig itt tanítottam – indokolta Faragóné Szénásy Emese, miért vállalta a megbízást. A biológia–kémia szakos tanárnő – aki nyugdíjba vonulását követően egy halásztelki középiskolában tanított – úgy véli, nem lett volna szerencsés, ha kívülről hoztak volna az iskola élére embert. Meglátása szerint nincs olyan lelkiismeretes tanár, aki félévkor otthagyja az iskoláját. Másrészt pedig a jelenlegi tanári karból azok közül, akiket felkértek erre, senki sem vállalta az igazgatói teendők ellátását.

Faragóné Szénásy Emese nyugodt félévet ígér. Fotó: Frank Yvette
Faragóné Szénásy Emese nyugodt félévet ígér.
Fotó: Frank Yvette

– Úgy hiányzott nekem ez a feladat, ahogy a közmondás szerint üveges tótnak a hanyatt esés. Azt vállaltam, hogy nyugodt körülmények és törvényes keretek között levezénylem ezt a félévet. A tanári kar a helyzetnek megfelelően elfogadott, de azzal tisztában vagyok, hogy most mindenki nehéz helyzetben van.

A megbízott igazgató elődje munkáját, illetve a kialakult helyzetet nem kívánta kommentálni. A tanári karból választott új igazgatóhelyettesekkel, egykori tanítványaival, Berecz Jánossal és Mórocz Lászlóval, valamint új gazdasági vezetővel, Takács Évával látott munkához.

Olvasóink írták

 • 19. Jegyszedo 2010. február 04. 20:56
  „Kár volt ezt az iskolát (is) meghurcolni a tisztelt embereknek!”
 • 18. abcdef 2010. január 30. 17:25
  „És a kollégákkal való viszonya!”
 • 17. eldorádó 2010. január 28. 10:16
  „OFF Én2: Firefox-ot használok :-)
  ON
  Április 11.: ezen a napon beleszólhatunk a politikába. Ősszel majd a helyi politikába is! el lehet gondolkodni hova jutottunk országos és városi szinten...
  Rajtatok is múlik!”
 • 16. áldásbékesség 2010. január 28. 10:10
  „Aranka2-nek:
  A gimnázium szakmailag, pedagógiailag jól működött, a könyvelési hibákat szakemberek pillanatok alatt kijavítják, az ISKOLA szempontjából felesleges volt ezt a cirkuszt csinálni. Amint a beírásodból kitűnik, hogy Te is látod, hogy mire megy ki a játék. Csak az ebben szerepet vállalók némelyike nem, de ennek csupán annyi jelentősége van, mint légypiszoknak a naptáron.”
 • 15. aranka2 2010. január 27. 18:01
  „Remélem Hajnalka, hogy nincs igazad. Az Iskolának (tudatos helyesírási hiba, ez nekem nagy I) elküldték a vezetőjét, valakinek vállalnia kellett. A bethlenes Szénásy Emese vállalta, jól tette. Ő nem asszisztál, ő vezet. Lehet, hogy áldásbékességnek igaza van (ő közel ülhet a tűzhöz, én nem), valami kisstílű kegyenc lesz, akit őszre jóféle stallummal kívánnak majd megörvendeztetni, de addig is: a diákok feje fölött nyugalom legyen, a tanárok tanítsanak, az érettségizők érettségizzenek, mert nekik a jövőjük múlik ezen. Lehet, hogy a legrosszabb értelemben vett politika meghódítja a Bethlent, de addig is, az Iskola egykori kiváló tanára jól teszi, ha megpróbálja a gályát a vízszint felett tartani. A süllyedő hajóra is kell kapitány.”
 • 14. hajnalka 2010. január 27. 14:57
  „Az a baj, hogy a kialakult helyzetet nem szívvel, hanem dörzsöltséggel és éber gyanakvással lehet csak kezelni. Kár egy idős, jó hírű pedagógust a hatalmi harcok asszisztensévé alacsonyítani. Biztosan jólesett neki a felkérés, de azt gondolom, hiba volt elvállalnia.”
 • 13. áldásbékesség 2010. január 27. 09:46
  „Még szép, hogy nem vállalta senki a tanári karból, hogy az ülepével melegen tartsa fél évig az igazgatói széket egy kegyenc számára. De hát van akinek csak akkor jön meg a józan esze amikor már semmire nem megy vele, van akinek még akkor sem.”
 • 12. Agyalapi 2010. január 26. 18:09
  „Szegény Emese! Nem gondolt rá, miért nem vállalták a megbízást a felkért tanárok? A jól megérdemelt kis nyugdíj többet érne, mint az egykor megszerzett tekintélyt semmivé tenni.”
 • 11. alexander 2010. január 26. 17:52
  „Minden jót Emese néni! (Bocs a néniért, de osztályfőnököm volt.)”
 • 10. Én2 2010. január 25. 17:15
  „aranka2- ugye milyen jó visszaemlékezni azokra az időkre. Ne bántsa senki a Bethlent hagyják a tanárokat tanítni és a gyerekeket tanulni. Szerintem a mostani diákok is szeretnek oda járni , nem kell már köpeny meg sapka sem. Védjék meg az iskolát, nem kell hagyni, hogy lejárassák.”
 • 9. áldásbékesség 2010. január 25. 15:03
  „Ugyan már, nem arra kell figyelni, hogy mit mondanak, hanem arra, hogy ki mondja, és miért. Hazug embert hamarább utolérik, mint a sánta kutyát. A Bethlen színvonala semmiben nem csökkent, sőt igen előkelő helyen áll most is a gimnáziumok, és az egyházi középiskolák között. A többi vásárhelyi középiskola meg sem közelíti az eredményeit. Természetes, hogy mindenki abban az időszakban tartja a legszebbnek és legjobbnak, amikor ő járt oda, mert akkor volt fiatal, és ifjúságának legszebb, gondtalan és boldog éveit töltötte az iskola falai között. És ha az akkori nagy tanáregyéniségek tudtak kiváló, sokoldalúan művelt fiatalokat nevelni, akkor talán hihető, hogy a gimnázium jelenlegi tanári kara, melyből sokakat szintén az ők neveltek és tanítottak - semmivel sem áll hátrébb. Persze sokat változott azóta a világ, másabbak a mai gyerekek is. Például nem sok esély lenne körükben az iskolaköpeny vagy a diáksapka kötelező viselésére, aminek hiányáért anno büntetés is járt.
  De már megbocsásson a világ, ha az egykori diákok ennyi év után is hálával, és féltő szeretettel nyilatkoznak az iskoláról, tanáraikról, igazgatóikról, honnan veszi a bátorságot bárki is, hogy mocskolja, szapulja, rágalmazza, rossz hírüket keltse?”
 • 8. aranka2 2010. január 25. 14:23
  „Én2, emlékszem, piszokul utáltuk a sapkát, végül meg még most is őrzöm. Kétféle volt, vászon, meg kord, egy Oldalkosár utcai kalapos csinálta.”
 • 7. Én2 2010. január 25. 13:26
  „Az biztos, hogy a régi diákok ragasztodnak az iskolához és szerettek is oda járni, pedig a tanárok igen szigorúak, de igazságosak voltak. Én is kaptam egy oszt.főnökit mivel az utcán a kezembe vittem az egyensapkát ami kötelező volt. Azért nem haragudtam a tanárra.Jó volt oda járni, kemény iskola volt akkor még a 60-70-es években.Állítólag már most gyenge, ezt rossz hallani.”
 • 6. aranka2 2010. január 25. 13:11
  „Ki ennyit tanult bethlenes diákként, ki annyit tanúlt, mindegy. Én2-nek igaza van, aki ott szedte össze műveltségét, akár Vörös Mihály, akár Grezsa Ferenc, akár Földesi Ferenc idejében (meg azok a szépkorú kevesek, akik még korábban), abban jobban bízhatunk, hogy előrébb viszi iskolánkat.”
 • 5. Én2 2010. január 25. 11:09
  „eldorádó- veled még nem történt meg, hogy elírtál valamit és nem vetted észre.Igaz? Okoska!”
 • 4. eldorádó 2010. január 25. 10:11
  „Én2 is a Bethlenben tanúúúlt? :D

  OFF
  Jó tanács: aki nem tud helyesen írni, az használjon Firefox böngészőt! Beépített helyesírás ellenőrzéssel rendelkezik.”
 • 3. tiszavirag07 2010. január 25. 09:38
  „Csak arra figyelj Emese, hogy a politika minél messzebb kerüljön az iskolától. A Bethlen szellemisége, melynek Te is része vagy, továbbra is erősödjön olyan tanárokkal és tanulókkal, mint amilyen Te és a korosztályod volt. Sok erőt és egészséget a munkádhoz.
  Szika”
 • 2. FűzfaVessző 2010. január 25. 08:41
  „Sok sikert kívánok a munkádhoz Emese,remélem mindenki támogatni fog.
  F.V.”
 • 1. Én2 2010. január 25. 08:25
  „Remélem is, hogy szívügye lesz, mivel ő is ott tanúlt. eleve olyanokra kellett volna bízni a Bethlent aki ott tanúlt. Azok megbecsülik az biztos”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romák osztottak ruhát a rászorulóknak Vásárhelyen

A vásárhelyi Roma Gyülekezet étel- és ruhaosztást tartott a hódmezővásárhelyi rászorulóknak… Tovább olvasom