Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Februárban elkészül az Emlékpont

Várhatóan február végén fejeződik be Vásárhelyen az Emlékpontnak szánt épület felújítása, átépítése. A leendő múzeum számára szépen gyűlnek a szocializmus korszakának tárgyi emlékei is; porcelán Lenin már van, svájcisapka azonban még nincs a relikviák között.
Készül a leendő konferencia-központ vasszerkezete. Fotó: Tésik Attila
Jól látható, hogy befejezés előtt áll a vásárhelyi Andrássy utca 32. számú volt iskolaépület átépítése, felújítása. Itt kap helyet ugyanis a város 1945–1989 közötti történetét, s a helybeliek mindennapjait felidéző Emlékpont – Fél Évszázad Vásárhely Humán Oktatási Központ nevű intézmény. Az Építészmester Rt. az elmúlt egy év során előbb statikailag megerősítette az épületet, majd belül szinte teljesen szétbontotta.

A Kaszap és az Andrássy utca szélén álló ház emeletén már beépítették az új, az eredetiekhez hasonló nyílászárókat, haladnak a benti, illetve az udvari munkákkal. Az építkezés leglátványosabb része, az Emlékpont leendő konferencia-központjának is helyet adó épület vasszerkezetének építése pedig most is folyik. Az F. Kovács Attila Kossuth-díjas tervező elképzelései szerint átalakított épület február végére készül el – tudtuk meg Gilicze Ferenctől, az Építészmester Rt. műszaki igazgatójától.

Az Emlékpont – melynek létrehozása többször is nagy vitát váltott ki a közgyűlésben – arra vállalkozik majd, hogy személyes sorsokon keresztül mutassa be a város szocializmuskori mindennapjait, vagyis azokat az évtizedeket, melyekben a tanyarendszer felszámolása, a B-listázások, a kuláklisták ellenére a helybeliek megőrizték parasztpolgári hagyományaikat.

A Schmidt Mária történész vezette, zömében vásárhelyi szakemberekből álló kutatócsoport már számtalan szempontból feldolgozta a korszak történelmét, összegyűjtöttek visszaemlékezéseket. Az Emlékpont-irodában sok, a korszakhoz kötődő tárgy gyűlt már össze – mondta lapunknak ifj. Elek András irodavezető, a jelvényektől és a kitűzőktől, plakettektől kezdve a porcelángyárban készült Lenin-mellszobrokon át a helyben készült számtalan ipari terméktől a rádiókig.

– Arra törekszünk, hogy a vásárhelyi gyárakra jellemző tárgyakat gyűjtsük össze, így az egykori mérleggyár, vagy a Hódiköt termékeit. Ez utóbbi újabb gyártmányaiból már található a gyűjteményben, most a régebbieket, így például az egykoron népszerű svájcisapkákat várjuk – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltörik az új aszfaltot Vásárhelyen

Tavaly október elsején adták át hivatalosan a forgalomnak a vásárhelyi Kaszap utca új szakaszát.… Tovább olvasom