Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Februárra végeznek a templomfelújítással

Székkutas - Az eredetileg tervezett karácsonyi időpont helyett csak február végén végeznek a kivitelezők a templomfelújítással Székkutason.
A rossz állapotban lévő székkutasi katolikus templom felújítását október 21-én kezdte a meghívásos pályázat nyertese, a szegedi Terraép Kft., és eredetileg a statikai megerősítésen túl külső és belső festést, bádogosmunkákat végzett volna. Az épület állapotának feltárása azonban más irányba terelte a munkát.

– A padozatot több helyen sérülten, az aljzatbetont eltörve találtuk – mondta Csonka Tibor, a Terraép Kft. ügyvezetője. – Emiatt módosítottuk a korábbi szerződést, ugyanis lényegesebbnek tartottuk a szigetelést és a padozatcserét, mint a külső munkálatokat.

A bontás megkezdődött, a padozatot eltávolították, és az épület teljes belsejét „szétszedték". Mindezek miatt nem karácsonykor adják át a templomot, ahogyan azt tervezték, hanem február végén.
Az elképzelések szerint az eredetileg tervezett homlokzat megújítására is sor kerülhet jövőre. Ezekre pályázati forrást szeretnének nyerni.

A jelenlegi időszakra kalkulált kiadások nem emelkednek, a beruházás büdzséje továbbra is 7,6 millió forint – tudtuk meg Kopasz Istvántól. Csupán a munkákat szervezték át, és a második lépcsőben tervezettet hozták előre.

Még Szegeden a fegyverek

A templom rekonstrukciójának kezdetekor a padozat alatt az 1800-as évek végétől a második világháború befejezéséig tartó időszakból származó fegyvereket és lőszereket találtak. Ezeket Székkutas szeretné visszakapni, az anyagból kiállítást rendezni. A fegyvereket még nem kapta vissza a falu. Dezső József vásárhelyi rendőrkapitány elmondta: a puskákat Szegeden igazságügyi fegyverszakértő vizsgálja, sorsukról ezután döntenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladnak és átalakítanak

Hódmezővásárhely - Nem csupán az oktatási és szociális intézmények átszervezésével, hanem egyéb ingatlanok kiürítésével és eladásával is szeretne rezsit spórolni a vásárhelyi önkormányzat. Tovább olvasom