Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Fegyvertelenül a vásárhelyi Emlékpontban

Hódmezővásárhely - Az 1989-ben készült „Fegyvertelenül… - A vásárhelyi leventék háborús kálváriája" című dokumentumfilm vetítésére kerül sor a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeumban az egykoron a felszabadulás napjaként ünnepelt április 4-én, pénteken 13 óra 30 perctől.
A filmvetítést megelőzően Juhász Károllyal – aki a filmben szerepelők közül a ma már kevés életben lévő szemtanúk egyike – Mészáros Tamás, az Emlékpont történésze beszélget a történelmi háttérről. Bemutatják a levente mozgalmat – melynek célja a 14-21 éves fiatalok testnevelésre, hazafias érzelmekre buzdítása, katonai előképzés volt -, és felelevenítik a film készítésének előzményeit: bevonulásukat követően közel fél évszázaddal később, 1988-ban találkoztak újra, de azóta havi rendszerességgel tart összejöveteleket, emléktúrákat, rendezvényeket a Volt Leventék és Hadifoglyok Köre.

A 45 perces filmben húsz egykori levente – akik 16-20 évesen zuhantak a háború forgatagába - meséli el történetét a bevonulástól a szovjet hadifogságon át a hazatérésig. 1944. szeptember végén közel 1800 levente korú fiatalt vonultattak be fegyvertelen munkaszolgálatra. A Tisza mentén végeztek erdőirtást, majd a Dunántúlra, Zirc vezényelték át őket mezőgazdasági, vasúti, romeltakarítási munkálatokra. A front előtt haladva 1945. március végén érkeztek az osztrák-magyar határra. 1945. április 4-én a történelmi Magyarország egykori határán, a Lajta folyó partján álltak, de hídon nem engedték át őket. Itt, Bruck-Királyhidán kerültek két tűz - orosz és német - közé, ahol az aknatűzben 12 vásárhelyi fiatal azonnal szörnyethalt, ketten pedig a gráci kórházban hunytak el - a túlélők 1991-ben állítottak kopjafát és emléktáblát néhai bajtársaik emlékére.

A későbbiekben szovjet fogságba estek és a gyűjtőtáborokból ukrajnai lágerekbe hurcoltál őket, ahonnan a legtöbbjük csak három év múlva térhetett haza szülővárosába. Voltak köztük olyanok is, akik 1953, sőt ’55-ig „élvezték a baráti Szovjetunió vendégszeretetét" mínusz 30-50 fokos hidegben, az örök hó és fagy birodalmában. Ezek a fiatalok fegyvert soha nem fogtak a kezükben, mégis háborús bűnösként bántak velük. A Szent István templom falán emléktábla őrzi, annak a 130 levente korú fiatalnak a nevét, akik életüket vesztették a háború és a hadifogság során.

Olvasóink írták

  • 1. sándor ákos 2008. április 03. 19:00
    „Vásárhelyen eladták az országot a magyarságot .Cigányt nemlehet modani de magyarozni lehet a sok szemét feketeseggü gyilkolhat Bárkit letámadhat az önkormányzat meg segit honnan is vannk a szavazatok; mennyi idegbeteg cigány vany a társadalaom biztisitásban? kockás meg társai? vajon ki az aki ezt mosmár vállaljai is az a :doktor:”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mini kenderültetvény egy vásárhelyi lakásban

Hódmezővásárhely - Két hódmezővásárhelyi fiatalember ellen indult büntetőeljárás kábítószerrel való visszaélés megalapozott gyanúja miatt. Tovább olvasom