Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Felavatták a Bethlen díszablakát

Október utolsó napján, a reformáció ünnepén avatták fel a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium díszablakát. Avatóbeszédet az ótemplomi istentiszteleten Kószó Péter alpolgármester mondott.
Tuza László, Schleiffer Ervin és Rapcsák Andrásné a díszablaknál. Fotó: Tésik Attila
Valóra vált Sándy Gyula, a vásárhelyi újgimnázium tervezője, s a megbízást adó református egyház száztíz esztendős álma: október 31-én, a reformáció napján felavatták az épület Szőnyi utcai díszablakát. A tervező annak idején ezt azért hagyta meg vakablakként, mert ide egy honfoglalás kori tarsolylemezt is ábrázoló műalkotást képzelt el. Álma azonban akkor nem valósulhatott meg. Az iskolaépület fennállásának centenáriumán Földesi Ferenc nyugalmazott igazgató ismét szorgalmazta, hogy készüljön el a díszablak, anyagi és egyéb okok miatt azonban akkorra sem készülhetett el.

A város kapuja

Ez a város kapuja! – figyelmeztette az ótemplomban jelenlévőket Bán Csaba lelkész. A gimnázium igazgatótanácsának elnöke az istentisztelet végén mondott köszönetet az adományozóknak, az alkotónak, s mindenkinek, aki lehetővé tette a műalkotás megvalósulását.

Ám tíz esztendővel később felavatták Tuza László keramikusművész alkotását. Rendhagyó módon az emelet magasságban lévő díszablak avatóbeszédét nem a helyszínen, azaz a Szőnyi utcán, hanem a református ótemplomban, a reformáció napja alkalmából tartott ünnepi istentiszteleten tartotta Kószó Péter. Vásárhely alpolgármestere a keddi ünnepségen felidézte a reformáció történetét attól kezdve, hogy 1517. október 31-én Luther Márton kifüggesztette a wittenbergi vártemplom kapujára 95 tételét. Hangsúlyozta: a most elkészült 11 négyzetméteres, samott és kerámia műalkotás Sándy Gyula szellemében készült, a Bethlen alapítvány, az öregdiákok és az önkormányzat adományainak köszönhetően. Földesi Ferenc nyugalmazott igazgató az ünneplőkhöz szólva hangsúlyozta, az épület tervezője annak idején hálaadó, egyben figyelmeztető jelnek szánta a most megvalósult díszablakot, amelyen Bethlen Gábor életnagyságnál nagyobb féldomborműve, az iskola pecsétje és címere látható.

Az istentiszteleten részt vevők ezt követően elsétáltak a gimnázium épületéhez, ahol a maga valójában tekintették meg az alkotást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresik a vásárhelyi díszkút rongálóit - százezres jutalom

Százezer forint jutalmat ajánlott fel a rendőrség egy a napokban Hódmezővásárhelyen történt rongálás… Tovább olvasom