Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Felelevenítik Vásárhely egykor nyüzsgő korzóját

Hódmezővásárhely - A békebeli Vásárhely promenádja messze földön híres volt, hangulatát több dal és vers is megörökítette. Az egykor nyüzsgő korzót holnap ismét felelevenítik a városban.
„Vásárhelyi híres promenádon, / A rózsámat minden este várom..." – hangzik az ismert nóta. A mára nyomtalanul eltűnt hódmezővásárhelyi sétatér a Zrínyi utca tölcsérszerű kiszélesedése volt, amely a Kossuth tértől (akkor piactér) egészen a mostani Nyizsnyai Gusztáv utca sarkáig húzódott, ahol a gyógyszertár helyén több mint száz éve az Oroszlánhoz címzett borkimérés és kávéház várta vendégeit. A sétány Fekete Sas előtti részén kerthelyiséget alakítottak ki, ezt virágágyásokkal, illetve lombos fákkal tarkított park követte, amelynek padjain szívesen időztek a helybeliek. A mozgóképet és a rádiót még nem találták fel, ezért az emberek délutánonként sétálni indultak. Ilyenkor gyakran futottak össze barátokkal, akikkel kedélyesen elcsevegtek.

A korzó gyakran muzsikától volt hangos: 1870. május 1-jétől például egész nyáron minden este a városi zenekar játszott itt. Emellett rendszeresen szerveztek színielőadásokat is. A promenád legnagyobb sztárja Czutor Béla, a híres vásárhelyi cigányprímás volt, akinek alakját dalban is megörökítették: „Vásárhelyi sétatéren Béla cigány muzsikál..."

Ezek a fiatalok!

Nincs új a nap alatt – tartja a mondás, amelyben kétségtelenül van igazság. A Vásárhelyi Közlöny 1870-ben arról számolt be, hogy divattá vált a város fiataljai között – főként szombat és vasárnap éjszaka – hangosan kurjongatva járkálni az „alvó" utcákon. Sőt a petárdázás is dívik, igaz ezeket akkoriban tűzbékáknak nevezték.

A posztra Flóra Jankó békéscsabai prímás is ácsingózott, ezért a két tehetséges muzsikus versenyben mérte össze tudását. A tét nem kisebb volt, mint az, ki zenélhet a vásárhelyi korzón. A megmérettetésnek 1883 őszén a Fekete Sas kávéháza adott otthont. A korabeli tudósítások szerint 10 ezres tömeg gyűlt össze a főtéren. Béla cigány és bandája Dankó Pista legújabb szerzeményeit játszotta, amely hallatán a közönség üdvrivalgásban tört ki – a verseny eldőlt. A korzón Juhász Gyula költőóriásunk is megfordult, aki egy ideig Kristó Lajos polgármester Margit nevű leányának udvarolt. A poéta így ír a sétatérről: „...A vásárhelyi sétatéren / Muzsikál múltam boldogan..."

Múltidézés nyaranta

Az utóbbi években minden nyáron jelentkezik Vásárhelyen a Hírös Promenádon elnevezésű rendezvénysorozat, amely hétről hétre az egykori korzó hangulatát igyekszik felidézni. A Kossuth téri múltidézésben helyi zenészek, zenekarok, énekesek és táncosok segédkeznek. A nagy népszerűségnek örvendő program idei zárórendezvényét holnap, vasárnap délután 5 órától tartják a Petőfi Sándor Művelődési Központ előtt.

Olvasóink írták

  • 1. aranka2 2008. augusztus 20. 16:02
    „A korzó nem egy 100 m-es nyúlfarknyi izé volt, hanem hosszú, széles sétány. Az Oroszlántól a Kálvin térig. Ezt bizonyítja pl. a Korzó mozi neve is. Ugye valószínűtlen, hogy a korzótól 2 km-re nevezzék el így a mozit?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyhül a kánikula, de marad a nyár

Hódmezővásárhely - Péntek délben 39 Celsius-fokot mutattak a vásárhelyi hőmérők, az utcák csaknem… Tovább olvasom