Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Füst ölte meg a 20 éves Ferit

Holtan találta húszéves testvérét egy hódmezővásárhelyi nő. A 20 éves Lencse Ferenc szobájában dohányzott, s a cigarettából egy izzó parázs a földön lévő sporttáskába hullott, meggyújtotta a benne lévő ruhákat. Az egyedül élő fiatalember füstmérgezésben halt meg.
A ház udvara csendes, kívülről semmi nem árulkodik a tragédiáról. Fotó: Tésik Attila
Egy kiscica nyávogott keservesen, és egy keverék kutya ült csöndesen tegnap délelőtt a Kistöltés utcai portán. Fiatal gazdájukat várták haza – hiába. A vásárhelyi ház 20 esztendős tulajdonosa szerdán füstmérgezésben elhunyt.

– Szinte naponta felkerestem Ferit. A hét végén még nálunk ebédelt, aztán hazament – mesélte sírva Lencse Ibolya, az áldozat 23 éves nővére.
Tőle tudjuk, hogy mind a ketten állami gondozottak voltak. Ibolya élettársával él együtt Vásárhelyen, s öccse két esztendeje – miután eljött a mágocsi otthonból – a Kistöltés utca egyik vakközében vett házat. A testvérek közel akartak egymáshoz lenni.

A hétfő délelőttöt még együtt töltötték. A lány segített Ferinek a lakás takarításában. Délután hazament a párjához. Másnap csak telefonon beszéltek, mert a szerkezetlakatos végzettségű fiú munkatársaival a Balaton környékére ment dolgozni.

– Feri kedd késő éjszaka, vagy szerda hajnalban hazajött. A szomszédjától tudom, hogy reggel hatkor látta, ég nála a villany. Az öcsém telefonált a főnökének, hogy rosszul érzi magát, ezért aznap nem megy munkába – folytatta a lány.

Ibolya délután felkereste testvérét. Mivel van kulcsa mind a kertkapuhoz, mind a lakáshoz, bement. Látta, hogy az udvaron van Feri kerékpárja, így előbb kopogott az ablakon, de semmi válasz nem érkezett. Be akart menni, de észrevette, hogy a lakásajtó zárjában belülről bent van a kulcs. A hátsó udvarhoz ment, hátha Feri a belső szobában van, ezért nem hallotta elölről a kopogást. Ekkor vette észre, hogy füst gomolyog ki a szoba egyik betört ablakán. Nagyon megijedt. Azonnal berúgta a másik ablakot takaró furnérlemezt, s bemászott.

– Nem láttam semmit a sűrű füsttől. Kaparta a torkomat, rosszul lettem. Gyorsan kinyitottam minden ajtót, ablakot. Mikor eloszlott a füst, megláttam Ferit a szoba padlóján mozdulatlanul feküdni – emlékezett vissza a tragédiára Ibolya.

Szólongatta, rázogatta öccsét, de az semmire sem reagált. Kihúzta az udvarra. Hideg vizet locsolt az arcára, de ettől sem mozdult meg. Megfogta a csuklóját, nem érezte pulzusát, s a mellkasára hajolva a szívét sem hallotta dobogni. Zokogva hívta a mentőket, s élettársát.
A gyorsan kiérkező segítség már nem tudta megmenteni a fiatalembert.

Az áldozat a szobában dohányzott, s a cigaretta égő parazsa a lábánál lévő, ruhával teli sporttáskába hullott. A pólók, ingek, nadrágok nem kaptak lángra, hanem sűrű füsttel izzani kezdtek.

A szemlebizottság az idegenkezűséget kizárta, a halál oka az elsődleges orvosi szakvélemény szerint füstmérgezés. A vásárhelyi rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja tovább a haláleset körülményeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem udvariasságból nyújtott kezet

Az emberek az igazságra szavaztak a hazugság ellenében: ez is elhangzott a vásárhelyi közgyűlés… Tovább olvasom