Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Gyereksírt fosztogat a lelketlen tolvaj

Hódmezővásárhely - Felháborítónak és nagyon szomorúnak nevezte Kopasz István, a vásárhelyi római katolikus temető ügyeit intéző plébános, hogy a 23 hold területű sírkertben már a gyermeksírokat is fosztogatják.
Bene Attila 2006-ban elhunyt kislánya nyughelyéről rendszeresen elvisznek mindent a tolvajok, legyen az koszorú, színes forgó vagy személyes tárgy.

A vásárhelyi római katolikus temető Jókai utcai bejárata közelében nyugszik a 2006-ban 11 esztendős korában elhunyt Bene Nikolett Regina. Sírja tolvajok célpontjává vált, nemcsak az oda kiültetett virágokat lopják el, hanem szinte mindent, amit csak kivisz a család.

– Nem tudom elképzelni, hogy valaki azért viszi el a sírról a különféle tárgyakat, virágokat vagy a családi koszorút, mert nagyon szegény. Én inkább betegnek tartom azért, mert képes meglopni egy halott kisgyermeket. Tettével rendszeresen fel is zaklatja az amúgy is gyászoló családomat – mondta Bene Attila a temetőben. Sorolta, hogy a szép, gondozott, díszes síremlékről mit is vittek már el ismeretlenek. – A fejfára ragasztott kerámia tökfigurának igencsak gyorsan lába kelt, de eltűntek a sírra tűzött forgók, és másnapra elvitték a kislányom születésnapjára készített családi koszorút is. Ezzel emlékeztünk rá, ha már tortával nem tudtunk – mondta megrendült hangon a családfő. Attila kisfia azonnal hozzátette: a gyermeknapon nyakláncot készített nővérének, ki is vitték neki a temetőbe – az is gyorsan eltűnt. Ellopták a sírhoz kivitt, kis angyalkákkal díszített karácsonyfát, s a Mikulás-csomagot is.

Bene Attila Nikolett sírjánál. A tolvajok mindent ellopnak. A szerző felvétele
Bene Attila Nikolett sírjánál. A tolvajok mindent ellopnak.
A szerző felvétele

– Nemcsak Niki sírjáról lopják el a dolgokat, hiszen a szomszédos nyughelyeket gondozó hozzátartozók is panaszkodnak a tolvajokra – tette hozzá az édesapa, aki a rendőrségen még nem tett feljelentést ebben az ügyben, mert mindig csak kis értékű, de számukra kedves dolgok tűnnek el.

– Felháborító és nagyon szomorú, hogy ilyen történik – mondta lapunknak Kopasz István. A római katolikus temető ügyeit intéző plébános hozzátette: nehéz a 23 holdas temetőben minden egyes sírt szemmel tartani. Hiába járőröznek a polgárőrök, éjszakánként pedig a Szent István Természetvédő Egyesület és Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai, s jelen vannak napközben a temető dolgozói is, a tolvajokat, úgy látszik, nem sikerül elriasztani.

Sírköveket vitt el

Temetői tolvajt utoljára tavalyelőtt fogtak a vásárhelyi rendőrök. A járőrnek akkor egy, a Kincses temető melletti árokban álló Opel, majd a mellette lévő 24, kisméretű sírkőoszlop szúrt szemet egy éjjel. A már büntetett előéletű helybeli férfit gyorsan elfogták.

Olvasóink írták

 • 15. cipész 2009. május 11. 11:30
  „Na látod félnótás akik ott laktak a temetőbe és sírásó volt a férje az biztos nem lopott, hisz a virág kertész hordta neki a virágot.Azok becsületesen nevelték a gyerekeiket, és szégyen, hogy aki itt született el kelet hagyni a várost mert se az egyház se az önkormányzat nem segített nekik.De bezzeg a barnáknak igen.Az át települőknek úgy szintén.”
 • 14. félnótás 2009. május 11. 08:51
  „Én nem azt írtam, hogy a napokban történt az eset!
  Azt írtam, láttam, és nem látomk.
  Csak emlékeztető: Az önkormányzat és az egyház vitája a temetői rendről...
  A tulajdonos az egyház!”
 • 13. kobold 2009. május 10. 16:56
  „Félnótás:
  én úgy tudom, hogy nem lakik már régóta a kincses temetőbe senki, akkor ki lopja a virágot?”
 • 12. Én2 2009. május 08. 12:26
  „Szemétség, gyalázat, lopjon ahol akar de ne a temetőben. Szerintem is az egyház ennyi pénzből megoldhatná a járőrödzést és a nagyobb odefigyelést.”
 • 11. emzsr 2009. május 08. 11:09
  „Az én kisfiam sírjáról is elvitték a kicsit különlegesebb színű mécsestartó üveget. Pedig annyira örültem, hogy olyan szépet vihettem neki. :-(
  Az ilyennek csak azt kívánom, hogy élje át ő is, milyen érzés...”
 • 10. trixi11 2009. május 08. 10:08
  „cselac
  Miután egy temetés idejére temető használati díjat számolnak fel (kb. 20E FT), az egyébként is ökör árú sírmegváltási díj mellett, igenis tehetne az egyház a temetői lopások ellen! Biztos azt kérdezed majd, hogy mégis hogyan? Erre csak annyit, hogy ennyi pénzért oldják meg!”
 • 9. varineancsa 2009. május 08. 09:39
  „Nem hiszem el , valaki úgy rá van szorulva ,hogy temetőből kell lopjon!”
 • 8. cselac 2009. május 08. 08:22
  „Moagim: biztos ez?

  Félnótás: miért, mit tehet az egyház? Nem végrehajtó szerv...mire gondolsz a temetői lopásokkal kapcsolatban? A plébános eladja a bronzvázát a sírról?”
 • 7. Moagim 2009. május 08. 08:17
  „A szomorú az, hogy az elkövetőket valószínűleg nem a kisebbség soraiban kell a hatóságoknak keresni, a cigányság ugyanis főszabály szerint retteg a halottaktól...”
 • 6. félnótás 2009. május 08. 08:05
  „Én láttam már a temetőcsősz családját (Kincses) sírról lopni. (10 év alatti gyerekek, jól betanítva)
  A szép barna asszonyka meg árulta a virágot a bejáraton belül.
  Az egyház persze mosta kezeit (Piltusól tanulták) ha problémákat jeleztek a temetővel kapcsolatban.”
 • 5. lopicigazsi 2009. május 07. 23:04
  „Ezt a mocsokságot!
  UTÁLOM!
  FELÍROM!
  IDE: www.afal.hu
  _______________”
 • 4. xanadu 2009. május 07. 22:45
  „2004 júliusban jó néhány kovácsolt vas sírkerítésről feszítették le a díszítőelemeket. (Lehet, hogy megrendelésre, mert néhány "újgazdag" ház kerítésén, erkélykorlátján nem sokkal később ilyenek jelentek meg...) Következménye akkor sem lett, pedig több éjszakát és komolyabb szerszámokat kellett használni, nem is biztos, hogy csendben ment a dolog.”
 • 3. comet 2009. május 07. 21:20
  „szétzilált ország, szétzilált erkölcsök. Temető rongálások, Kádár sírjának kifosztása (bár ennek húzós háttere lehet), lopások, sátánista légyottok ... ma már erről is szólnak a temetők. Minden szétesik, minden a gátlástalanságról és pénzről szól, miért lenne kivétel a temető?”
 • 2. DMagóg 2009. május 07. 20:55
  „Két tő frissen ültetett virágot vittek el szerettünk sírjáról, 700 Ft-ért vettük. Mit kezd vele? A hat éve kihelyezett virágtálat is elvitték. Mi jön még?”
 • 1. Vöröske 2009. május 07. 19:20
  „Felháborító és szomorú!Manapság semmi sem szent!Vágnám le a kezét annak a tetű tolvajnak.Sajnos a temetőkben megszokott az a jelenség,hogy sírokról virágot,koszorút,galambot,vázát stb ellopják.Halottak napján,temetéskor pedig még aratnak is a tolvajok.Ha elfogják őket,pedig szinte semmilyen büntetést nem kapnak.Sajnálom a családot,hogy nem elég a gyászuk,de még ezzel a gusztustalan undorító tettekkel is szembe kell nézniük!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fórumok az egészségről

Hódmezővásárhely - Az elmúlt két hónapban tizenegy egészségügyi lakossági fórumot rendeztek… Tovább olvasom