Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Gyermekkori mérgezések: fagyálló az üdítős üvegben

Hódmezővásárhely - Nyáron megnő a gyermekek körében a véletlen mérgezések száma. Amíg a bölcsődében, óvodában nem kerülhet a kicsik kezébe veszélyes anyag, addig a szünidőben könnyebben megeshet a baj.
„Csak két percre hagytam magára", „Csak egy pillanatra mentem ki a szobából" – gyakran hallani ezeket és ehhez hasonló szülői védekezéseket, amikor a család szeme fénye véletlen mérgezés következtében valamelyik kórház toxikológiai osztályára kerül. A nyári hónapokban növekszik az ilyen balesetek száma, hiszen míg a bölcsődében és óvodában nem kerülhet az apróságok kezébe gyógyszer vagy veszélyes vegyszer, addig a vakáció ideje alatt, otthon, esetleg a rokonoknál ez könnyebben bekövetkezhet.

Az apa üdítős flakonba tölti a fagyállót, majd a konyhaasztalon hagyja. Egy családtag erről mit sem tudva önt belőle a kisgyereknek. Tipikus történet, amely egy kis odafigyeléssel, elővigyázatossággal elkerülhető lett volna.

A tapasztalatok szerint a véletlen mérgezés leggyakrabban a 2–4 évesek között fordul elő. Ennek a korosztálynak ugyanis még nem fejlődött ki az ítélőképessége, ezért jóformán mindent a szájába vesz.

A véletlen mérgezések „ranglistáját" a gyógyszermérgezés vezeti, ezt követi a vegyszerek okozta, majd a növényi mérgezés. Az elérhető helyen felejtett gyógyszert a kisgyerek cukorkának nézi, megeszi, és már kész a baj.

– A szülő felelőssége, hogy gyermeke ne jusson veszélyes anyaghoz – mondta Ágoston Katalin hódmezővásárhelyi gyermekorvos. – A különböző gyógyszereket és vegyszereket olyan helyen kell tárolni, ahol a gyerekek nem férhetnek hozzájuk. Kiskorban pedig fontos az állandó felügyelet biztosítása – tette hozzá a doktornő.

Alapszabály, hogy jelöletlen üvegben ne tároljunk semmit, mert elfelejtjük, mit is tartalmaz. Kis lakásban igazi kihívást jelent biztonságosan tárolni a vegyszereket, leggyakrabban csak a mellékhelyiségbe vagy a konyhai mosogató alá teszik a szülők a flakonokat. A problémára azonban megoldást jelent egy külön a vegyszerek tárolására használt bútor, amelyre gyerekzárat szereltek.

– A véletlen mérgezések szempontjából a nyár azért is különösen veszélyes, mert a legtöbb helyen ekkora időzítik a lakás- és házfelújítást – tudtuk meg Havasi Katalin gyermekorvostól. – A munka közepette is fokozottan ügyelni kell arra, hogy a kisgyerekekre nézve semmilyen veszélyes anyag ne maradjon elöl.

A szünidő adta szabadság azonban még számos veszélyt tartogat a gyerekek számára. Ilyenkor több az esés, csúszás okozta sérülések száma, a napégés, illetve a rovarcsípés. Magyarországon szerencsére elvétve lehet csak találni emberre veszélyes rovart, de sokan érzékenyen reagálnak egy-egy ízeltlábú csípésére. Nekik ilyen esetben ajánlott sürgősen orvoshoz fordulniuk. Kirándulások után ne felejtsük el megnézni, hogy nincs e bennünk kullancs. Nyaralás előtt pedig állítsunk össze egy úti patikát, amelyből nem hiányozhat a láz- és fájdalomcsillapító, a kötszer, illetve valamilyen rovarcsípés elleni kenőcs.

Havasi Katalin elmondta: vannak olyan szülők, akik mindentől óvják a gyermeküket, nehogy megüsse magát. A gyermekorvos szerint ez nem szerencsés, hiszen a gyerekek a kisebb-nagyobb esésekből tanulják meg, mi a veszélyes, mi az a magasság például, ahová még nyugodtan felkapaszkodhatnak. Ennek megtapasztalására pedig a játszóterek a legalkalmasabbak.

Olvasóink írták

  • 2. igazságkereső 2009. augusztus 13. 11:21
    „Aki üdítős flakonba töltött fagyállót vagy más hasonló, mérgező folyadékot csak úgy az asztalon hagy, az az ember egyértelműen szellemileg csökkent értékű, hisz az ilyen esetre normális ember alaposan odafigyel és jól elzárja, hogy senki ne férhessen hozzá, csak felnőtt és akkor amikor arra szükség van!”
  • 1. flexsnake 2009. augusztus 12. 21:56
    „Kiskoromban én is belekortyoltam egy flakonba, mázlim volt. Jó lenne ha nem üdítős flakonokban tartanák a vegyszereket mert nem biztos hogy a szomjas ember olvasni fog.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüdőszűrés mozgóbusszal

Mindszent - Lakossági tüdőszűrést végez a megyei önkormányzat mellkasi betegségek szakkórházának… Tovább olvasom