Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Gyógykezelésre szorul a csodató

Hódmezővásárhely, Kakasszék - Kétszer pályázott a hódmezővásárhelyi önkormányzat a kakasszéki tó rehabilitációjára. Forrást még nem nyertek, de keresik az újabb lehetőséget, hogy előteremtsék a hajdan szebb napokat látott tó ökológiai megújításához szükséges költségeket.
Júliának hívták azt a kakasszéki kislányt, aki a tizenkilencedik század végén csonttuberkulózisban szenvedett. A gyermek gyakran fürdött a kakasszéki tó vizében, és kigyógyult a betegségéből. Ennek hamar híre ment. Sokan zarándokoltak oda a gyógyulás reményében. Júlia édesapja egy hódmezővásárhelyi orvosnak is beszélt lánya felépüléséről, aki gyógyító munkájában is alkalmazni kezdte a vizet.

A kakasszéki szanatórium 1932-ben épült fel. Évtizedeken keresztül főleg tbc-seket gyógyítottak, majd a hetvenes évektől a reumás betegségek gyógykezelése került előtérbe.

Kakasszék közigazgatásilag Székkutashoz tartozik, a tó azonban a hódmezővásárhelyi önkormányzathoz. A tó megújítása közös érdek, de eddig nem sikerült forrást nyerni rá.

– 2009 óta két alkalommal pályáztunk a gyógytó megújítására. Sajnos nem jártunk sikerrel. Szükség lenne a tóban lévő iszap mennyiségének csökkentésére, a nádas újratelepítésére. Így növekedhetne a vizes felület, és lehetőség nyílna újabb állatfajok megtelepedésére, visszatelepedésére is – mondta Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere. Hangsúlyozta, a kakasszéki tó hajdan kedvelt volt a fürdőzők körében, de ma már csónakázásra sem igen alkalmas, mert nagyon benőtte a vízinövényzet.

A kakasszéki tó rehabilitációra szorul, hogy visszanyerje régi önmagát. Fotó: Frank Yvette
A kakasszéki tó rehabilitációra szorul, hogy visszanyerje régi önmagát. Fotó: Frank Yvette

A rehabilitáció célja tehát az élőhely megújítása, vagyis a jövőben sem lehetne fürödni benne, de csónakokkal újra be lehetne járni a tó felületét – vetítette előre az alpolgármester. Hegedűs Zoltán reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió 2020-ig tartó gazdasági ciklusában lesz olyan pályázati lehetőség, amely az élőhely-megújítási programokat támogatja.
Kakasszék a turizmus több ágát is vonzza, amikben a településrész természeti kincse mindenképpen fontos szerepet tölthet be.

A gyógyintézet nappali kórháza az egészségturizmust lendítheti fel. Mint megírtuk, a kakasszéki születésű Kovács Gábor bankár is ennek jegyében létesít panziót a tó közvetlen közelében. A 47-es főút mellett pedig falusi vendégház épült. Utóbbi minősítés előtt áll, a tervek szerint április végén nyitja kapuit. A nyolc fő befogadására alkalmas vendégházba egyebek között az ökogazdálkodás iránt érdeklődő családokat is várják. – A mi családunk biogazdálkodást folytat. Szívesen megmutatnánk, ez mit takar, hogyan működik a gyakorlatban – emelte ki Bakosné Dimák Margit, a vendégház tulajdonosa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baktérium a Vásárhelyen gyártott samponban

Túlzónak minősíti nyilatkozatában a vásárhelyi Satina Gold Kft. az általa gyártott sampon veszélyes baktériumtartalmáról szóló, országosan megjelent híreket. Tovább olvasom