Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 12°C Még több cikk.

Hetvenezer a dohányzásról való leszokásért

Hódmezővásárhely - Közel hetvenezer forinttal – a teljes gyógyszerköltséggel – segíti Hódmezővásárhely önkormányzata azokat a közalkalmazottakat, dolgozóit, akik jelentkeznek a dohányzásról leszoktató tréningre, és sikerül eldobniuk a cigit.
A vásárhelyi önkormányzat korábbi kezdeményezéséhez, a füstmentes munkahely programhoz közel ötven helyi vállalkozás, cég csatlakozott.

Orvosi segítség

– A jelentkezőkkel elbeszélgetünk, megvizsgáljuk őket – mondta dr. Marosi Erzsébet belgyógyász adjunktus, a program szakorvosi koordinátora. – Személyre szabott módszert alakítunk ki a leszokásra. A programban, a gyógyszeres – nem nikotintartalmú – kezelésben résztvevőket rendszeresen ellenőrizzük, így láthatjuk, valóban eredményes-e a kúra. A kezelés meghosszabbítható.
– Vásárhely nemcsak tüntetni tud, hanem tenni is képes az egészségért – mondta Lázár János polgármester, amikor a dohányzás elleni harc újabb szakaszáról számolt be. A 2007-es esztendő a dohányfüstmentes Európa megteremtéséről, kialakításáról szól – több országban nagyon szigorú törvénytervezeteket fogalmaztak meg –, és tulajdonképpen ehhez csatlakozott Hódmezővásárhely, amikor szeptember 1-jétől valamennyi önkormányzati fenntartású nevelési-oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális és sportintézményt, gazdasági társaságot és a polgármesteri hivatalt, összesen harmincöt munkahelyet, közintézményt – ez közel háromezer dolgozót érintett – füstmentessé nyilvánított. A kezdeményezéshez rövid időn belül közel ötven helyi vállalkozás, cég csatlakozott, köztük a Magyar Postával. Október 1-jétől pedig már a játszótereken is tilos rágyújtani, ezt a rendelkezést a gyerekeket elkísérő szülők tudomásul vették.

Felmérések szerint a város által foglalkoztatott alkalmazottak negyven, míg a vezetők húsz százaléka cigarettázik. Őket szólítják meg a leszokást segítő projekttel, melynek részletes tájékoztatóját – egy kitöltendő kérdőívvel – mindenkihez eljuttatják. Aki csatlakozni kíván, válaszolnia kell arra az üzenetre, e-mailre, amit a tegnapi rajtkor Lázár János indított útjára. A programot a városon kívül az Egyensúly Alapítványon keresztül a Pfizer gyógyszergyártó cég és az Erzsébet-kórház gondozza, támogatja. Aki jelentkezik a három hónapos tréningre, és sikerül leszoknia, annak az önkormányzat a teljes gyógyszerköltségét fedezi, ez közel 70 ezer forint.

Olvasóink írták

 • 4. Almáspite 2007. november 17. 23:43
  „Nagyon jó kezdeményezésnek tartom a programot, de a dohányosoknak ugyanolyan joguk van mint a nemdohányzóknak, amit nem tilthat meg senki.”
 • 3. IQS Hungary 2007. november 05. 14:06
  „jó lenne ha más alternatív módszerek is helyet kapnának a programban
  www.iqshungary.hu”
 • 2. enkő 2007. november 01. 10:39
  „ez is egészségügy, és rengeteg módszer van ha már valaki beleesett a dohányzás csapdájába www.iqshungary.hu”
 • 1. Éva 2007. október 31. 20:26
  „Nem a cigiről való leszoktatást kellene támogatni nóhanem az egészségügyet!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Román alezredes az új parancsnok Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Ismét román parancsnok, Grigore Pascuta alezredes vezeti az 1998-ban alakult… Tovább olvasom