Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Hívjon rendőrt, ha kárt okoz a kátyú

Hódmezővásárhely - Rendőrségi jegyzőkönyv, valamint az út kezelőjének kárelismerése is kell ahhoz, hogy fizessen a biztosító, ha valakinek úthiba miatt rongálódik meg az autója. Egyébként csak polgári peres úton lehet érvényesíteni a követelést, de ez igen hosszú procedúra.
Néhány napja eltűnt a gödör, de nemrég a vásárhelyi Hódtó utcában, az Ormos Ede és a Kaszap utca közötti szakaszon egy mély kátyú tátongott az úttest jobb oldalán. A napokban egy fehér színű Opel Corsa sofőre ezt nem vette észre és belehajtott. A kocsi jobb első kereke kitört, s az út közepén állt meg az irányíthatatlanná vált jármű.

A sofőrnek nemcsak azért volt szerencséje, mert éppen senki nem jött szemből, hanem azért is, mert értesítette a rendőrséget. Számára ez azért lényeges, mert később a helyszíni szemle során készített jegyzőkönyv másolatával könnyebben juthat kártérítéshez.

– Egy-egy ilyen jellegű esetnél akkor is rendőrt kell hívni, ha senki sem sérült meg. Az autó vezetője is készíthet fotókat, de jóval biztosabb, ha hivatalos személy teszi ezt meg – tudtuk meg Bagi Pál őrnagytól. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedési osztályának munkatársa elmondta, hogy közigazgatási eljárás keretében eljárás indul az ilyen esetek kivizsgálására. Kiderítik, a jármű vezetője minden szabályt betartott-e. Ha így történt, és az út hibája okozta a bajt, akkor erről készül egy közigazgatási határozat, amit a károsultnak el kell vinnie biztosítójához.

Ez a dokumentum azonban magában még édes kevés. Ehhez kell egy olyan nyomtatvány is, amelyben az út kezelője – lehet az a település önkormányzata vagy nagyobb főutak esetén az állami közútkezelő – elismeri a kárt, vagyis azt, hogy az út hibájából adódott a baj. Amennyiben ez a két papír nincs a vezető birtokában, jobb, ha nem is megy a biztosítóhoz, mert egy fillérre sem számíthat.

Perelni is lehet, de hosszadalmas

Ha az út kezelője nem ismeri el a hibáját, akkor polgári peres úton eljárást indíthat ellene az autótulajdonos. Érdemes ügyvédet fogadni, de azzal is számolni kell, rengeteg időbe telik, mire vége lesz az ügynek. A sikerhez az is kell, hogy az út kezelőjének legyen felelősségbiztosítása, mert e nélkül ugyancsak nem ad pénzt a biztosító.

Olvasóink írták

 • 11. maestro 2009. január 18. 20:09
  „t.útkezelő!!?Miért van az hogy HÁROM HÉT alatt sem képes kijavítani az adott úthibát?Számos példát lehetne felsrolni!!!(Teleki Szt.István u. sarok + vele szemben ÉPÍTKEZÉS!!”
 • 10. maestro 2009. január 18. 19:56
  „Nemcsak a vásárhelyi hanem az országos úthálózat KATASZTRÓFA!!!Ha a forgalom kellős közepette elkezdek fényképezni,marhára örülni fognak neki (de ez úgylátszik muszáj,mert a rohadt autós le akarja húzni az út kezelőt)Na meg mire kijönnek a zsaruk....1991-ben Bécsben jártam és ott tapasztaltam a következőt:PÉNTEK kora délután útkereszteződés, útjavítás. SZOMBAT:az úttesten meg sem látszott hogy hol volt az útfelbontás!!! Ja az a nyugat.
  A benzin adójába akkor minek van útadó ha az a pénz meg nem oda kerül ahova kell!!HITVÁNY TOLVAJ BANDA!”
 • 9. JB007 2009. január 18. 19:55
  „Hunyadi utcai fekvőrendőrök anyagából mintát venni -> abból csinálni az összes kátyúzást és új utakat. Ha már egyszer bizonyított...”
 • 8. FűzfaVessző 2009. január 18. 19:45
  „Azt nem értem miért kell ilyen trágár hangnemben hozzászólni . A stílus maga az ember.
  F.V.”
 • 7. Én2 2009. január 18. 12:21
  „Hunyadi utcán elég régóta van fekvőrendőr, meg nagy autók is és még sem kopik , sajnos.”
 • 6. Norman_Bates 2009. január 18. 12:05
  „Most arra nem akarok kitérni, hogy anno, miért nem lehetett normális minőségű utakat csinálni, viszont azt kurvára nem értem, hogy miért nem lehet azt a rohadt kátyúzást normálisan megcsinálni, nekem ne mondja senki, hogy nem megy, mert régebben még normálisan meg tudták "foltozni" az utat, most meg már nem lehet? visszafele fejlődött a technológia? vagy mi a fasz? Most meg már csak leokádja a hideg bitument a parasztja, és kétszer rálép, oszt kész! Persze most lehet írni, hogy "csináld te, ha jobban tudod, nosza!" már most szólok, hogy jobban tudnám, de nem ez a szakmám, viszont piszokul zavar, hogy tőlem elvárják a minőségi munkát, de én meg nem várhatom el senkitől se. Legalább rúgja már picsán őket valaki, ha ilyen trágya melót adnak át! vagy rúgjak én?”
 • 5. flexsnake 2009. január 18. 11:01
  „Azért magas a ,,fekvőrendőr" mert még nem koptatták le.Sok autó után majd lekopik :D Egy IFA-val nagyszerűen átt lehet rajta hajtani.Kisebb autóval meg neki kell lendülni hogy még levegőben legyen mikor az alját húzza végig.A fekvőrendőr azért létezik mert száguldozó autós is van.Ha majd nem lesz akkor ez is eltünik.”
 • 4. Én2 2009. január 18. 09:23
  „Vásárhely tele van kátyúval, nemcsak a gk. utak hanem a bicikliutak is. Ki törődik vele, pedig városunk vezetője büszke, hogy itt minden rendben van.
  Igen a fekvő rendőrrel is az a baj, hogy túlságosan magas, más városokban jártam sokkal alacsonyabb a fekvő rendőr. Miért ne okozzunk kárt az autósoknak, aki cégautóval mászkál az nem is tudja mennyibe kerül egy helyreállítás.”
 • 3. flexsnake 2009. január 17. 23:23
  „Tévében látam régebben hogy le kell fényképezni meg rendőrt hívni.... Az a szomorú hogy a kátyúkat javítani kellene.
  Nem a károkat térítgatni csak, hanem előrelátni és pénzt költeni az utakra.A multi javítassa ki a kátyukat maga körül, legyen ez feltétel.Szegeden már alig volna kátyú 5 tescoval :D”
 • 2. xanadu 2009. január 17. 21:35
  „És ha a "fekvő rendőr" okoz kárt? A Rózsa illetve Tóalj utcában 30-nál biztos törés, a Hajnal utcában (Jókai és Hattyas közt) ráadásul még sebességkorlátozás vagy jelzőtábla sincs! Ezek túl magasak és meredek oldalúak.”
 • 1. Sziti 2009. január 17. 17:16
  „Kicsibe is gondolkodhatunk?
  A feleségem tegnap kerékpárral beleszaladt egy kátyúba.
  A bringa abroncsa összetört.
  Neki is járna kártérítés?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idős férfi halt meg egy égő házban Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Idős férfi vesztette életét ma hajnalban Hódmezővásárhelyen. A. Sándor aludt,… Tovább olvasom