Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Jancsikályhától a szűzmáriásig

Hódmezővásárhely - Fejes Zoltán öntöttvas kályhákat gyűjt. A vásárhelyi férfi 47 darabos gyűjteménnyel büszkélkedhet, amelyek között vannak mívesebb darabok is.
A főként az 1920-as és 1930-as években népszerű öntöttvaskályha-kollekcióval büszkélkedhet Fejes Zoltán. A vásárhelyi férfi, bármilyen meglepő is, rombolással kezdte a gyűjtést. – Az 1980-as években a MÉH-vállalatnál dolgoztam, itt markolóval törtem össze a leadott kályhákat, hogy azokat a szegedi vasöntődében beolvasszák. Utólag jöttem rá, milyen szép dolgokat pusztítottam el – mondta. Kollekcióját 1985-ben alapozta meg, s több mint két évtizeden át gyarapította. A 47 darabos gyűjteményének első darabja egy 1900 körül készült hisnyovici oroszlánlábas kályha volt.

– A leggyakoribb ezek közül az úgynevezett jancsikályha, amelyet a legszegényebbek használtak. Nagy hátrányuk volt, hogy ha eldőltek, rögtön letört belőlük valami, és csak szegecselve lehetett javítani. A módosabb családok mívesebb, oroszlánlábas, szépen díszített teakályhákat, öntöttvas sparheltet vettek, de gyártottak reggeliző-, oszlop- és szekrénykályhákat is. Sőt a víz- vagy vasalótalp-melegítős kályhák is közkedveltek voltak az iparosok körében – mondta Fejes Zoltán.

Fejes Zoltán gyűjteménye darabjaival. Ma már csak dísztárgyak. Fotó: Schmidt Andrea
Fejes Zoltán gyűjteménye darabjaival. Ma már csak dísztárgyak.
Fotó: Schmidt Andrea

A férfi gyűjteményében egymás mellett sorakoznak az oroszlánlábakon álló, illetve a testükön Szűz Máriával, bányászkalapáccsal, akantuszlevéllel díszített, illetve különféle tornyokkal megkoronázott, Szegeden, Diósgyőrben, Kalánkán, Ruszkabányán, Sárospatakon és Salgótarjánban, vagy éppen a mai Szlovákiában, illetve Németországban öntött kályhák. Ezek az 1950-es évektől váltak idejétmúlttá, vashulladékká vagy éppen a lakások díszévé. A fatüzelésre tervezett, samottozás nélküli kályhák ugyanis nem bírták a magasabb hőfokon izzó szenet, gyorsan kiégtek, eltöredeztek használat közben.

Olvasóink írták

 • 7. seawasp 2010. március 29. 14:36
  „- a!”
 • 6. seawasp 2010. március 29. 14:35
  „Szép gyűjtemény, és a gratulálok Fejes Zoltánnak!

  Mindig szerettem a lángokat látni - azért lettem parázstaposó -, de sorsom olyan helye küldött - a trópusokra - ahol még fűteni sem kell! :-(
  Hát élet ez? :-D”
 • 5. aranka2 2010. március 16. 04:00
  „4Angel, nem értesz hozzá. Ez egy irigylésre méltó szép gyűjtemény.”
 • 4. Beth 2010. március 14. 13:34
  „Nem vettétek észre, hogy ez manapság nem számít! :(”
 • 3. 4Angel 2010. március 14. 13:01
  „nincs jó véleményem róla, szerintem sokan a városba így gondolják !!!”
 • 2. Beth 2010. március 13. 22:59
  „egy???”
 • 1. 4Angel 2010. március 13. 20:51
  „Ez a koma egy ......... !!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ritka az uszító felirat

Továbbra is nyomoz a rendőrség annak a 46 éves helybeli férfinak a feltételezett társával… Tovább olvasom