Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Később döntenek az irodákról - A romák még nem írták alá az együttműködést

Hódmezővásárhely - A német és a román kisebbségi önkormányzat már aláírta az együttműködési megállapodást Vásárhellyel, a ckö azonban még nem tette ezt meg.
Tavaly ősszel alakultak meg a kisebbségi önkormányzatok Vásárhelyen is, ahol három nemzetiség – német, román és cigány – kapott erre mandátumot. Az önkormányzatoknak kötelességük biztosítani a működés feltételeit, például irodának megfelelő helyiséget – mondta el érdeklődésünkre Ambrus Norbert, a jogi iroda vezetője. A város az Andrássy út 1. szám alatti kétszintes irodát ajánlotta fel mindhárom kisebbségnek, a romáknak a mai napig az a központja. De ők az ügyfélkörükhöz közelebbit, olcsóbbat (a telefont és az internetet is kikapcsoltatták már az Andrássyn) szeretnének. A ckö-nek a Jókai utca 165. szám alatt ajánlottak fel helyiséget. Határozat a következő közgyűlésen várható, ahol a kisebbségek – a német és a román is – képviselői, vezetői személyesen adhatják elő igényeiket, sorolhatják indokaikat.

Árnyalja a képet, hogy a várossal kötendő együttműködési szerződést eddig a romák nem voltak hajlandók aláírni. Ajtai Éva, a Hódmezővásárhelyi Romák Egyesületének és a helyi cigány kisebbségi önkormányzatnak az elnöke közölte, azért döntöttek így, mert senki sem ült le velük előzetesen egyeztetni, nem voltak kíváncsiak a problémáikra, megoldási javaslataikra. A jogi iroda vezetője elárulta: mindhárom nemzetiség számára előzetesen megküldték a szerződések tervezetét véleményezésre, válasz a ckö-től nem érkezett. A megállapodások a jogszabályoknak és a törvényi előírásoknak megfelelően ugyanazt tartalmazzák és biztosítják valamennyi kisebbségnek Hódmezővásárhelyen. A legutóbbi közgyűlésen szóba került Ajtai Éva most zajló büntetőpere is (a következő tárgyalási nap május 18.), hogy nem tudott elszámolni még teljes egészében a város felé azzal a 2 millió forinttal, amit gyermeküdültetésre kapott az önkormányzattól az általa vezetett Hódmezővásárhelyi Romák Egyesülete.

Megállapodtak

A másik két, Vásárhelyen megalakult kisebbségi önkormányzat, a német és a román már aláírta a várossal az együttműködési megállapodást. Irodaügyben azonban még esetükben sem született végső döntés: a románoknak a Bajcsy-Zsilinszky utca 70. szám alatt ajánlottak fel helyiséget – ők azt kérvényezték, a rezsit se kelljen fizetniük –, míg a németek azt kérték, maradhassanak a Kossuth tér 2. szám alatt.

Olvasóink írták

 • 12. maros50 2011. március 11. 22:35
  „8.Szabó Úr ha Ön nnek nincs affinitása kisebbségi ügyben akkor megkérem,hogy prímítív modon neszoljon bele a kisebbség ügyeibe.A hazai kisebbségek a közösségük érdekekei érdekében járnak el,hasonló módón mint a határon kívül élő magyar kisebbségek.A hazai nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény rendelkezik arról,hogy a települési és a kisebbségi önkormányzat között nincs alá és fölé rendeltség.A megállapodás megkötése mindkét fél konszenzusa alapján jön létre a törvényi szabályozás alapján.Annyi bizonyos,hogy mig a román és német kisebbségi önkormányzat számíthat anyaországának támogatására a romák esetében ez nem áll fenn.A másik,hogy számszerüen a romák száma 6.-7000 före tehető a problémák kezelése is nagyságrendileg nagyobb.Nem mínősítem a roma önkormányzat elnökének tevékenységét,bár bírósági eljárás van folyamatban ebben az esetben meg kell várni a bíróság döntését.Ennek ismeretében lehet a következtetéseket levonni.”
 • 11. 980815 2011. március 09. 23:22
  „Biztosan rassiszták vadtok mínt a töbi gádzsó,azírt türülték a hozászólásótokot.:))”
 • 10. insideman 2011. március 09. 19:32
  „Ajtai Éva hozzászólását várom már nagyon...”
 • 9. Cheguevara 2011. március 09. 17:00
  „Nekem is.”
 • 8. zoltanszabo 2011. március 09. 16:46
  „Ezen az oldalon minden hozzászólásomat kitörölték !!!!!
  Vajon kinek nem tetszik !!!?????”
 • 7. 980815 2011. március 09. 12:26
  „Nem hiszem el,hogy a felsorolt három kisebbségből,megint csak ezzel az eggyel vannak gondok.Mivel már lassan mi Magyarok leszünk kisebbségben,talán jó lenne nyitni egy Magyar kisebbségi irodát is,ami tényleg a mi érdekeinket védi!Az ajtai Éva mit keres még szabadlábon?Ha én hasonló ügybe keverednék,már régen előzetesben csücsülnék,olyan cellában,ahol rajtam kívül,van még egy pár cigó is.”
 • 6. deszkás 2011. március 09. 11:07
  „Valaki hazudik nyilvánvaló.És ez nem az önkormányzat szerintem. És lehet ilyet kérni (a kiemelt támogatás ellenére) hogy ne fizessünk rezsit? Azannya.”
 • 5. JB007 2011. március 09. 10:21
  „Mekkora a városban a román és német kisebbség lélekszáma? A harmadikat legalább sejteni lehet...”
 • 4. jozko 2011. március 08. 21:42
  „Olvasni, megolvasni...azt még úgy-ahogy.”
 • 3. zero 2011. március 08. 18:34
  „Ezeknek pénzt adni???http://www.youtube.com/watch?v=9qVlrOq2Wqo&feature=player_embedded#at=383”
 • 2. zero 2011. március 08. 18:03
  „Ajtai a vásárhelyi kolompár.”
 • 1. dodó 2011. március 08. 16:11
  „Mán hogy írhassuk alá! Nem engedtetek iskolába járni, most mög csudákoztok ha nem tudunk írni? Rászisták!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tilla vicces reklámfilmje

Közönséges fényképezőgéppel készítette el az internetes bankolásról szóló vidám ismeretterjesztő filmjét a vásárhelyi Terjék Tilla. Tovább olvasom