Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Két vasember is tanít a vásárhelyi iskolában

A HISZK Gregus Máté Tagintézmény két tanára, Kurusa József és Kiss László rendszeresen sportol. Előbbi húsz maratont teljesített, és kétszeres ironman, utóbbi tíz maratoni távon van túl, és a triatlonban háromszoros vasember. Kiss a rákkal is megküzdve tért vissza, teljes intenzitással, a sporthoz.
A 48 éves Kurusa József 1990-től tanít a HISZK Gregus Máté
Tagintézményben, korábban ugyanitt, az akkor még Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola névre hallgató suliban tanult, és testnevelője, Bán Sándor révén szerette meg a sportot. A villamosmérnök, informatikatanár nem szakadt el a mozgástól egy percre sem: már több mint 20 maratont teljesített, és kétszeres ironman (vasember), aminek a távja 3,8 kilométer úszás, 180 kilométer kerékpározás és 42,1 kilométer futás. Kurusa a megmérettetésekre hetente kétszer-háromszor edz, 10-15 kilométert fut a Bodzási úton.

– Az első futóversenyeimre kollégámmal, Kiss László testnevelővel mentem – emlékezett Kurusa József –, majd a 2000-es évek elején megalakult egy ötfős baráti társaság. Azóta Rostás Pállal, Vetró Bélával és Dezső Sándorral együtt veszünk részt váltókon – egyébként társaink is többszörös ironmanek –, például a hortobágyin, a Balaton körülin, a Bécs–Budapesten és a Békéscsaba–Arad–Békéscsabán.

Vasemberek. Kurusa József és Kiss László vásárhelyi diákoknak tart élménybeszámolót közös sportélményeikről. Fotó: DM/DV
Vasemberek. Kurusa József és Kiss László vásárhelyi diákoknak tart élménybeszámolót közös sportélményeikről.

Sikeresen: 2002-ben, 2003-ban és az idén is diadalmaskodtak a viharsarki szupermaratonin. Eredményeiket a diákok is figyelemmel kísérik, érdeklődnek, olykor nem egészen önzetlenül: – Faggatóznak, kérdezgetnek, igyekeznek beszéltetni, és így megúszni dolgozatot, számonkérést. Szívesen mesélek, csábítom is őket a mozgásra – bár a számítógép nagy rivális –, de a feleltetést nem úszhatják meg. A váltóban elért eredményekre büszke vagyok, ám a legfontosabb a barátság. A diákokkal október 6-án, a vértanúk napján elkerékpároztunk Aradra, ami oda-vissza 150 kilométer.

Kiss László (56) id. Török Sándornál, a strandfürdő névadójánál tanult meg úszni. 10 maratont teljesített, háromszoros ironman, és már 88-tól szervez Vásárhelyen versenyeket, diákolimpiákat, nevéhez fűződik az első triatlonos esemény a városban. A tanórák mellett a Hód-Úszó SE-ben fiatalokat treníroz.
– Több közös futóemlékünk van, az egyik, amikor együtt, negyvenkét 5 perces 1000 métert futva teljesítettük a maratont, és 3 óra 29 perc alatt érkeztünk célba – mondta Kiss László. – Ez szakma, fizikai állapotunk ismeretében ezt meg lehet, meg kell tervezni. Egyébként a maraton 30 kilométer után kezdődik, a sikerhez pedig munka, sok munka vezet.

Kiss tavaly nemcsak a távokkal, a nyirokmirigyrákkal is megküzdött. Az élete volt a tét. Kemoterápiás kezelésen, őssejt ki- és beültetésen, transzplantáción esett át: – Az őssejtlevétel idejében úszott döntőt egyik legkedvesebb tanítványom, Sipos Zoltán, közöltem mindenkivel: megnézem a fináléját, csak utána fekszem műtőasztalra. Így történt, nyert, és a vásárhelyi uszodából egyenesen a kórházba vitt a feleségem. Meggyógyultam, mert volt célom – ez nagyon fontos –, és a betegség is „tapasztalta", ennek a palinak sportos, edzett, ellenállóbb a szervezete.

Nem hagyta el magát: szinte még kopasz volt, amikor januárban sítáborba vitte a Gregus diákjait, orvosától csupán annyi intelmet kapott útravalóul: a fekete pályával ne próbálkozzon. Megfogadta, de oktatóként így is végigsíelte a tábort. Majd tavasszal már a baráti társaság, a váltócsapat „elvárásainak" is megfelelt a Békéscsaba–Arad–Békéscsaba szupermaratonin.

– A többiek is nagyon biztattak, tartották bennem a lelket – mesélte Kiss László. – Ragaszkodtak a részvételemhez. Igaz, a csapatból én teljesítettem a legrövidebb távokat, de ott voltam, nem nyafogtam, igyekeztem segíteni. Örülök, hogy velem együtt is sikerült újra megnyernünk a korosztályunkat, nagy csatát vívtunk a csabaiakkal.

– Valóban nagy küzdelem volt, és Laci hősiesen viselkedett, megküzdött a távon kívül önmagával is, büszkék vagyunk rá – tette még hozzá Kurusa József.

Olvasóink írták

 • 10. Keffer 2013. január 17. 09:02
  „én=év

  bocsi...:)”
 • 9. Keffer 2013. január 17. 08:35
  „Falusikén tsosem volt egy nyeszlett immunrendszerem, de gyanítom, hogy az a 4 én "Kislaca" kezei között nem kicsit felturbózta a történetet. Frankón bevezetném az összes általános+középsuliban a hasonlóan komolyan vett tesiórákat. Annak a középsulinak köszönhetően ca. 3 évig nagyjából nem is kellett semmit sem tanulnom a BME-n, olyan alapokat adtak szakmailag a tanárok, és Kislacának köszönhetően a mai napig azt sem tudom, hogy hívják a háziorvosomat, és bármit el tudok érni az akaraterőmmel. (Mert ugye a korábban elmlített ho si min-ekhez kellett némi akaraterő...:) RESPEKT!!!”
 • 8. mivan? 2012. december 23. 10:56
  „Úgy látszik az észlények többségben vannak...”
 • 7. eldorádó 2012. december 22. 13:25
  „4. tobaccoroad
  ne szívd fel magad, inkább gyújts rá, haver!
  ugye, mennyivel élvezetesebb egy 700 forintos doboz cigi a reggeli krákogással együtt, mint még egyszer végig futni - már csak gondolatban - a "Ho Si Minh ösvényt"...”
 • 6. hatkettő 2012. december 22. 09:47
  „Persze, hogy nem bírja a gyerek a tesiórát, mikor egész nap a padban és a gép előtt ül és az iskolába is anyuci apuci autóval hozza viszi, nehogy lelki sérülés érje. Aztán otthon tömi a tv előtt a fejébe a csipszet, eszi a csokit majd tesped a kanapén és hízik.
  És ha a tesi tanár megköveteli a kisaranyostól azt, amit ő 40 évvel idősebbként simán teljesít, akkor az már inzultus és kommandóskiképzés? Ugyanmár!
  Gratulálok mindkettőjüknek, Kiss Lacinak teljes gyógyulást! És sok olyan tesiórát, ahol mozgásra szoktatja az eltunyult társaságot. Azt már az ókori görögök is tudták, ép testben ép lélek. Az ép test sok és fárasztó munkával jár. Ez van.”
 • 5. Lázárhelyi 2012. december 20. 20:56
  „Kiss Laci legalább tudott futni, kötelet mászni, nem csak megkövetelni. Senki nem halt bele a tesióráiba...
  Most, hogy visszagondolok, volt néhány puhatestű osztálytársam... talán épp itt kommentelget az egyik.”
 • 4. tobaccoroad 2012. december 20. 14:18
  „3, Mert itt csak egy vélemény létezik észlény...”
 • 3. mivan? 2012. december 20. 12:29
  „1.: Akkor írjál be ha egy gyerek belehalt a tesiórába.”
 • 2. tol 2012. december 20. 11:13
  „de azért mekkora furkóság kell egy ilyen embernek beszólni? Haladó vásárhelyi hagyomány. Jó eröt, egészséget Kiss Lászlónak!”
 • 1. tobaccoroad 2012. december 20. 10:56
  „Kiss Laci világéletébe összetévesztette a kommandosképzést a testnevelésórával. De azért gyógyulást neki...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrkapitányságot akarta kirabolni - már bánja

Nem jogerősen 8 év börtönnel sújtotta a Szegedi Törvényszék azt a 20 éves férfit, aki január végén egy airsoft pisztollyal akarta kirabolni a vásárhelyi rendőrkapitányságot. Tovább olvasom