Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Kiállítók, állatok - 160 ezer négyzetméteren

Hódmezővásárhely - Még emberléptékű, azaz egy nap alatt kényelmesen megtekinthető lesz az április 25-én nyíló állattenyésztési kiállítás Vásárhelyen. Minden négyzetméternyi helyet kihasználnak a Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási centrumában, ahol az idén sem engednek a színvonalból.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Hetek óta készülnek a 47-es főút mellett az április 25–27-i, XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra Vásárhelyen. A Hód-Mezőgazda Zrt. 160 ezer négyzetméteres kiállítási centrumában már állnak a hatalmas könnyűszerkezetes csarnokok, a több száz férőhelyes sátrak.

– Minden négyzetcentiméter helyet kihasználunk, csak a bemutatóterek maradnak látszólag parlagon – jegyezte meg Fekete Balázs, a cég állattenyésztési igazgatója, a kiállítás főszervezője. – Az idén még éppen-éppen úgymond emberléptékű, azaz egy nap alatt kényelmesen megtekinthető lesz. Ezen nem is szeretnénk változtatni, bár most is valamennyivel több kiállító jelentkezett, mint tavaly – tette hozzá.

Már hetek óta készülnek Vásárhelyen az állattenyésztési napokra, amelynek szimbóluma a 10 méteres kapu. Fotó: Török Anita
Már hetek óta készülnek Vásárhelyen az állattenyésztési napokra, amelynek szimbóluma a 10 méteres kapu. Fotó: Török Anita

10 méteres kapu

5 méter széles, 10 méter magas kapu lesz idén először a kiállítás szimbóluma. Az állattenyésztési napok területének egy részén az 1800-as évek végén működött a Magyar Királyi Mezőgazdasági Szakiskola. Régi fotók alapján készítik el az iskola egykori kapujának mását.

290 ipari és 220-250 állattartó kiállító mutatkozik be Vásárhelyen, a szakma színe-java.

– Bóvlit nem engedünk behozni a kiállításra. Jártam egy hazai expón, ahol lekapták a fejemről a szemüveget, és extra törlőkendővel megtisztították. Na, ilyen nálunk nem lesz. Ahogy különböző, mindent vágó csodakések, zöldség- és gyümölcshámozók sem. Ez nemcsak a kiállítókra vonatkozik, a vásárosokra is – magyarázta Fekete Balázs.

Az idén is több ezer állatot várnak. Köztük olyan különlegességet, mint a kárpáti borzderes szarvasmarha.

– Erdélyben még jó néhány található belőlük, itthon most kezdték a tenyésztők újra felfedezni. A kiállításra egy bika és egy tehén érkezik. Korábban lipicai lovakat sem lehetett látni az állattenyésztési napokon, most 15-20 ló képviseli a fajtát. Különleges baromfik is lesznek, és emu. Utóbbi szintén nem volt még a kiállításon – mondta a főszervező.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csodák, szerelmek a Csodaházban

A 2006 óta működő vásárhelyi Csodaház Foglalkoztató Napközi és Fejlesztő Iskolában valóban mindennaposak a csodák. Tovább olvasom