Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Kishomok összefogott Gólyáért

Húsz esztendeje súlyos balesetet szenvedett a vásárhelyi Székely Ferenc, azóta se állása, se papírjai, így alkalmi munkából, illetve adományokból él. A 45 esztendős férfiért megmozdult szinte egész Öreg-Kishomok: a helyiek viszik kocsival Gólyát – ez a beceneve – orvoshoz, meghívják ebédelni. Most az önkormányzat bevonásával igazolványokat is intéznek neki.
Székely Ferenc, vagyis Gólya gyógyszert és uzsonnát kap Saja Mária külterületi koordinátortól. Fotó: Tésik Attila
Aprócska ház áll az öreg-kishomoki Gólya-dűlőben. Itt él magányosan a 45 esztendős Székely Ferenc, becenevén Gólya. A férfit nem a lakhelye miatt nevezik így, hanem a hosszú lába miatt még az iskolában ragadt rá ez a név. A vásárhelyi önkormányzat az év eleje óta foglalkoztat úgynevezett koordinátorokat a külterületeken, így Öreg-Kishomokon is. Ennek köszönhetően szereztek tudomást a városházán a nehéz körülmények között élő Gólyáról is.

– Az egyik fogadóórámon felkeresett egy kishomoki férfi, s felhívta a figyelmemet a súlyosan sérült, papírok és kereset nélküli Székely Ferencre. A bejelentőtől tudtam meg, hogy a Gólya-dűlői férfi ápolásra szorulna, de erre nincs pénze – nyilatkozta lapunknak Saja Mária koordinátor.

Az asszony azonnal értesítette Kis Irén önkormányzati képviselőt, így a férfit tegnap délelőtt fogadták a polgármesteri hivatalban, ahol ideiglenes személyi igazolványt, valamint 10 ezer forint egyszeri gyorssegélyt kapott. Ezenkívül elintézték, hogy egy hét múlva befekhet az Erzsébet-kórház bőrgyógyászatára.

– Húsz esztendeje az építőiparban kerestem a kenyérre valót. Véletlenül leestem az állványról, s a vasalt palló a lábamról csontig lenyúzta a húst és a bőrt. Mivel későn mentem orvoshoz, a hatalmas seb elfertőződött. Azóta fekélyes a lábam, s most már alig bírok ráállni – mesélte Székely Ferenc.

A férfit már többször megműtötték. Mindkét combjáról átültették már a bőrt a sérült részre, de nem jártak eredménnyel. Ahogy romlott az állapota, elvesztette az állását. Napjainkra annyi pénze se maradt, hogy kicseréltesse lejárt személyi igazolványát. Érvényes papírok hiányában pedig munkanélküli segélyt sem tud kérni.

Gólyának két bátyja van. Egyikük nagyon távol, Lengyelországban dolgozik, így a másik próbál meg segíteni öccsének. Ő vette neki a kishomoki tanyát, fizeti a rezsit, valamint élelmiszert és néha pénzt is visz neki.

– Öt éve lakom Kishomokon. Miután megismertem Gólyát, néha áthívom, hogy tegye rendbe a kertemet, mert a szívműtétem után nem végezhetek fizikai munkát. Ilyenkor ebédet főzök neki, valamint egy kis pénzt is adok – árulta el az a Sebők József, aki jelentette az esetet a koordinátornak.
Gólya másik jóakarója Tóth Csaba. Az idős férfi nem messze, a Pap-dűlőben lakik. Öreg Ladájával ő szokta fuvarozni Székely Ferencet, ha valamit el akar intézni. Tegnap is ő vitte be az önkormányzathoz, hogy papírokat kaphasson.

A Gólya-dűlőben lévő házban szerencsére van villany. Vezetékes víz viszont nincs, a kertben lévő kutat használja. A kis épületet fával fűti, a napokban bátyjától kapott 5-6 mázsa tüzelni valót, hogy ne fázzon. Most már nem is fázik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mártélyon tilos a korcsolyázás

A szokottnál is kihaltabb a mártélyi holtág. Eddig több tucatnyian jártak ki korcsolyázni… Tovább olvasom