Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Kishomokon nagyon várják a 30-as táblát

Hódmezővásárhely - Szerencsére személyi sérülés még nem volt, csak járművek koccantak azokban a kisebb balesetekben, melyek azóta történtek Öreg-Kishomokon, mióta leaszfaltozták a dűlőket. A lakók már fórumokon, fogadóórákon többször kérték, legyen 30-as övezet náluk is, mert sok a száguldozó.
Szerencsére személyi sérülés még nem volt, csak járművek koccantak azokban a kisebb balesetekben, melyek azóta történtek Öreg-Kishomokon, mióta leaszfaltozták a dűlőket. A lakók már fórumokon, fogadóórákon többször kérték, legyen 30-as övezet náluk is, mert sok a száguldozó. Mintegy 20-25 KRESZ-táblát kellene kihelyezni, melynek költsége nincs egymillió forint. A képviselő ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy ötvennél gyorsabban most sem lenne szabad itt közlekedni.

Lapunkban több alkalommal írtunk arról, hogy az öreg-kishomokiak azt kérik a vásárhelyi önkormányzattól, nyilvánítsák 30-as övezetté lakóhelyüket. Ugyanis miután 2005 őszén szinte valamennyi dűlő új aszfaltréteget kapott, sokan autópályának nézik a szűk utcákat, és száguldoznak.

– Szinte minden fórumon vagy fogadóórán szóba kerül a forgalomlassítás ügye. Az elmúlt hét végén például vízóracsere ügyében kerestem fel több kiskerttulajdonost, illetve lakót, s néhányan ekkor is megkérdezték, mikor kapunk végre 30-as táblákat – mondta Saja Mária külterületi koordinátor.

Pár esztendővel ezelőtt a szomszédos Új-Kishomokon kitették a lassító táblákat, s ezek meghozták az eredményt: alig vannak gyorshajtók. Ezért nem értik az öreg-kishomokiak, ha a 47-es főút túloldalán már bevált a változtatás, akkor ezt náluk miért nem teszik meg.

Balesetek is történtek ezen a részen, ezek többségét az okozta, hogy valamelyik közlekedő gyorsabban ment a kelleténél. Így például a Nyári- és a Határ-dűlő sarkán egy motoros ütközött össze személyautóval. A Búzás- és a Hegyi-dűlő kereszteződésében egy autós lökött fel egy kerékpárost. Öröm az ürömben, hogy senki sem sérült meg a balesetekben, csak anyagi kár keletkezett.

Még május elején azt nyilatkozta lapunknak Benkő Zsolt, a vásárhelyi külterületek önkormányzati képviselője, hogy a nyár elején kikerülnek az öreg-kishomoki dűlők elejére és végére a 30-as táblák.

– Azon vagyunk, hogy mihamarabb pontot tegyünk az ügy végére. Ha csak rajtam múlna, már rég kint lennének azok a táblák. Azonban ezek darabja 30-40 ezer forint, s mintegy 22-25 kellene belőlük – halljuk a képviselőtől.

A helyiek szerint a legtöbb száguldozó nem is idevalósi, „csak itt szórakoznak". Benkő Zsolt ezzel csak részben ért egyet. Ugyanis a képviselő szerint azért akad néhány olyan helybeli lakos is, aki maga is gyorsabban hajt autójával ezekben a szűk dűlőkben, mint ahogy szabadna. Itt a KRESZ előírása alapján most is 50 kilométer per órával szabad haladni, mivel ez lakott terület.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világjáró faragványok Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Faragóbéres ősétől örökölhette tehetségét a vásárhelyi fafaragó, Hegyi Flórián,… Tovább olvasom