Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Kiskacsát kaptak a rászorulók

Székkutas - Ezer naposkacsát osztott szét a székkutasi önkormányzat a helyi rászorulók között. A kacsákat a mezőgazdasági Start-munkaprogramban termelt és eladott termés bevételéből vásárolták.
– Egyszerűbb lett volna élelmiszercsomagot összeállítani és azzal segíteni a rászorulókat. Mi azonban ezzel az adománnyal arra szeretnénk ösztönözni településünk rászoruló lakosságát, hogy minél többen foglalkozzanak háztáji gazdálkodással, neveljenek otthon jószágokat – mondta Szél István, Székkutas polgármestere.

Az önkormányzat előzetes felmérést végzett a közmunkások, nagycsaládosok, illetve a nehéz körülmények között élő székkutasiak körében, kik azok, akik vállalják a kacsák felnevelését. Összesen 86 családnak ajánlották fel a lehetőséget, közülük hárman zárkóztak el, arra hivatkozva, hogy nincs hol tartaniuk, vagy nincs mivel etetniük a jószágokat.

Kovács Lászlónéék kilenc gyermeket nevelnek. Közülük hárman már kirepültek a családi fészekből. Az otthon lévő hat gyerek közül a legfiatalabb 1 éves, a legidősebb 22.

A Kovács család örült a kiskacsáknak. Botond (balról), Bence és Petra gyakran bejárnak az ólba megszeretgetni a kis jószágokat. Az édesanyja kezében lévő Hunor még csak ismerkedik a kiskacsákkal. Fotó
A Kovács család örült a kiskacsáknak. Botond (balról), Bence és Petra gyakran bejárnak az ólba megszeretgetni a kis jószágokat. Az édesanyja kezében lévő Hunor még csak ismerkedik a kiskacsákkal. Fotó

– Most nyolcan üljük körül az asztalt, de ősszel több hónapra hazajön a külföldön dolgozó lányom és a párja. Akkor már tízen leszünk. Belegondolni sem merek, hogy mennyibe kerülne, ha a boltban venném meg a húst. Egy ebédre egy csirke vagy kacsa nem is elég ennyi embernek – mondta Kovács Lászlóné. A család aprójószágokat és sertést is tart, így húsra nemigen költenek. Az önkormányzattól kapott 20 kiskacsának is örültek.

Nagy Györgyné, aki közmunkásként dolgozik a településen, ugyancsak híve a háztáji gazdálkodásnak.

– Mindig is neveltünk itthon jószágot. Ez kettős haszon. Egyrészt olcsóbb, mintha a boltban vennénk meg, másrészt legalább tudjuk, hogy mit evett az a csirke vagy disznó, ami az asztalunkra kerül. Manapság ez nagyon fontos kérdés! Az adományként kapott kiskacsáknak nagyon örülünk. Mi tízet kaptunk, akárcsak az édesanyám. Mivel ő már idős, ezért segítségképpen én nevelem fel az ő kacsáit is – nyilatkozta a székkutasi asszony.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két év alatt 1800 zászlót igényeltek Vásárhelyen

Két év alatt több mint 1800-an igényeltek nemzetiszínű lobogót Vásárhelyen. Tovább olvasom