Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Kiskaput is találtak a parkolórendszeren a vásárhelyiek

Lassan visszaszoknak Vásárhely belvárosába azok az autósok, akiket a május óta működő fizetőparkoló rendszer riasztott el. Igaz, csak akkor szeretnek fizetni, ha a bolt közelében állhatnak meg. A bevétel egy részét a Városellátó máris visszaforgatta a belváros rendbetételére.
Lassan visszaszoknak Vásárhely belvárosába azok az autósok, akiket a május óta működő fizetőparkoló rendszer riasztott el. Igaz, csak akkor szeretnek fizetni, ha a bolt közelében állhatnak meg. A bevétel egy részét a Városellátó máris visszaforgatta a belváros rendbetételére. Nemcsak utat és járdát javítottak belőle: a zöld terület gondozásához használható kerti gépeket, szerszámokat is vettek.

Úgy tűnik, leginkább azok tértek vissza autóikkal a vásárhelyi belvárosba, akik vásárolni, vagy bankba akarnak menni. A többi autós a két hónapja bevezetett óránkénti százforintos parkolási díj elől menekülve ma is a környező, nem fizetős útszakaszokon hagyja kocsiját. A visszatérők is elsősorban akkor adnak pénzt a várakozásért, ha úti céljuk közelében találnak maguknak helyet. Az Andrássy utca ezért közkedveltebb, a bolt nélküli Szent Antal utcai parkolóhelyeket továbbra sem használják sokan.

– Ezen nem kell csodálkozni – mondta lapunknak Tóth György, aki autójával szinte naponta megfordul a városközpontban. – A boltok, a bankok onnan messzebb vannak. Így ha ezekhez igyekszik valaki, és muszáj fizetni, akkor már inkább az ajtóhoz legközelebb áll meg – tette hozzá.

Lejárt szavatosságú Mikuláscsomag

Már kiskaput is találtak a fizetőparkoló-rendszeren az élelmes autósok. Munkaidőben rendszeresen a Tóth Sándor utcán parkol egy Renault, amelyen például napokon keresztül virított a mikuláscsomag. Ezt az ellenőrök egyszer helyezték el, ám a tulaj több napon át használta fel arra, hogy ne büntessék meg újra és újra.

Fél óra várakozás alatt magunk is azt tapasztaltuk, hogy az autósok azok elé az üzletek elé igyekeztek leállni, ahol vásárolni akartak.

– Amikor május elején bevezették az óránkénti százforintos díjat, kétszer is meggondoltam, hol álljak meg. Ám azt tapasztaltam, a Kinizsi utca végül is messze van a belvárostól, a Penny Market parkolója pedig állandóan zsúfolt – mondta Daru Ferencné. Az asszony kiszámolta: egy ezresnél havonta még nem hagyott ott többet a parkolóőröknél.

– Sok a százas, ez is csak egy újabb lehúzott bőr az autósokról – ezt már egy, a neve elhallgatását kérő, erősen elhasználódott kocsijából kipattanó helybeli férfi mondta, aki gyanakodva szólított le, amikor meglátott jegyzettömbbel és tollal a kezemben. Megnyugodott, amikor kiderült, nem a járművek rendszámát rögzítem. A nevét azonban nem adta a véleményéhez, mondván, óvatos ember, akinek a kocsi sem ér harmincezer forintnál többet. A százast ezért is sokallja.

Magyar József, a parkolókat üzemeltető vásárhelyi Városellátó Kht. ügyvezetője szerint a vásárhelyi autósok lassan tudomásul veszik, elfogadják, hogy május óta nem csak a Zrínyi utca elején és az Andrássy utcai kirakatsoron kell fizetni a parkolásért. Egyre többen visszaszoknak ide, igaz, nem olyan nagy számban, mint akkor, amikor ingyen lehetett megállni. A belvárosi boltok dolgozóinak járművei távol maradtak. Az ügyvezető az eladott bérletek és a jegyek számáról sem kívánt beszélni, azt mondta, hogy majd a közgyűlés előtt ismerteti az aktuális napi adatokat. Azt azonban elárulta, hogy a bevételből nemcsak a belvárosi járdákat, és a kerékpárutakat foltozták ki, a zöldterület rendbetételéhez szükséges fűnyírót, traktort és más eszközöket is vásároltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átalakítják a mindszenti Tisza Művelődési Házat

Közel nyolcmillió forintért alakítják át a mindszenti Tisza Művelődés Házat, hogy augusztusban az… Tovább olvasom