Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Kislányukért küzdenek Vargáék

Hódmezővásárhely - Varga János és felesége azért küzd, hogy a vásárhelyi gyermekotthonból végre magukhoz vehessék 8 éves kislányukat, Izabellát. A házaspárnak sohasem volt saját otthona, 16 éve albérletről albérletre vándorolnak. Az 50 éves férfi minden munkát elvállal, hogy pénzt keressen.
Itt is emberek élnek – olvasható a vásárhelyi Varga János öreg-kishomoki albérletének drótkerítésen. Bár szegények, de ők is emberek, amiről sokan elfeledkeznek – magyarázza az 50 éves rokkantnyugdíjas férfi, miközben a házba invitál. Az udvaron fémhulladékkupacok sorakoznak, a kertben tyúkok kapirgálnak.

– Gyűjtöm a vasat, alumíniumot. Ebből próbálok némi pénzt szerezni – mondja Varga János. A férfi naponta 10–15 kilométert kerekezik átalakított járgányával a városban és környékén, hogy begyűjtse a leadható fémhulladékot. Büszkén mondja: van, amikor naponta 2000 forintot is megkeres. Ez azonban még kevés ahhoz, hogy a vásárhelyi Kozmutza Flóra gyermekotthonban élő 8 éves kislányát, Izabellát magához vegye a család.

– Minden munkát elvállalok, csak hogy jobb körülményeket tudjak teremteni, és a feleségemmel mi nevelhessük Izabellát. Ha kell, trágyát lapátolok, de őriztem már hajókat is a Tiszán. Mindegy, mi a feladat, csak fizessenek érte – mondja az 50 éves férfi. Közben felesége, Éva és 16 éves nagyfiuk, János is csatlakozik hozzánk. Kiderül: a 41 éves asszony szintén rokkantnyugdíjas. Járadékokból élnek, havonta közel 100 ezer forintból gazdálkodnak. Ennek majdnem a felét az albérleti díj és a rezsi, valamint a gyógyszerek viszik el.

Izabella nélkül nem teljes a Varga család. Fotó: Veréb Simon
Izabella nélkül nem teljes a Varga család.
Fotó: Veréb Simon

– Soha nem volt saját otthonunk. 16 éve vándorlunk albérletről albérletre – tette hozzá Éva. Most két szoba-konyhás házban laknak, igen szerény körülmények között. Áram van, víz nincs. Mosáshoz, főzéshez 6 kilométerről hozzák a vizet.

A gyermekotthon vezetője nem nyilatkozik

Megkerestük a vásárhelyi gyermekotthon vezetőjét, Ságodiné Samu Editet, hogy megtudjuk, milyen feltételeknek kellene teljesülniük ahhoz, hogy a szülők magukhoz vegyék 8 éves kislányukat. Ő azonban azt mondta, hogy a gyermek érdekében semmit sem nyilatkozhat az ügyben.

– Ide nem hozhatjuk Izabellát – mondja Varga János. – Fürdőszoba nincs, a fiunknak kialakítottunk egy helyiséget, a másikban mi alszunk. Talán ha önkormányzati lakáshoz juthatnánk, akkor visszakaphatnánk a kislányt – jegyezte meg reménykedve a férfi. Vargáék amikor csak tehetik, meglátogatják Izabellát.

– Nagyon későn tanult meg beszélni, értelmileg közepesen sérült. Hároméves korában került a gyermekotthonba, azóta küzdünk, hogy mi nevelhessük, de ehhez jobb körülmények kellenek – magyarázta Éva a kislány fotóját mutatva.

– Nagyon szereti a hasát, a gyümölcsöt, a csokit. Ha csak tudjuk, meglepjük valami nyalánksággal. Egy-egy látogatás után nagyon nehéz az elválás – jegyzi meg az édesanya, aki férjével együtt bízik abban, hogy egyszer teljes lesz a család.

Olvasóink írták

 • 9. békaügetés 2010. április 15. 18:50
  „A magas csalipótlék kellene, nem a .....!!!!”
 • 8. Vöröske 2010. április 12. 12:43
  „Annak a kislánynak jobb helye van a Kozmutzában.Felhívnám a figyelmet,hogy abba az otthonban sérült gyermekek vannak akik különleges nevelést igényelnek.(Down-kórosak,közepesen értelmi sérült gyermekek)Nem úgy van ezeknek a gyerekeknek a nevelése,mint egy egészséges gyerekeknek.Hogy akar a család víz,villany egyéb nélkül megfelelő körülményeket biztosítani neki?Annak a kislánynak EGÉSZ nap szakszerű ellátás,foglalkozás kell és én ismerek onnan nevelőket és higgyétek el elhivatott jó szakemberek akik nagyon szeretik ezeket a gyerekeket.”
 • 7. kerik 2010. április 12. 11:20
  „Nem a kislány itt a lényeg, csak hogy lakást kapjanak.Erre megy ki az egész.A kislánynak most ott jó, ahol van.
  Ilyen fiatalon rokkantnyugdíjas mind a kettő?Az asszonynak is el lehetne menni takarítani, vagy mit tudom én!”
 • 6. utazó81 2010. április 12. 09:39
  „Ha minden munkát elvállal akkor ezt miért nem legálisan teszi.Talán nagyobb lenne az esélye, hogy visszakapják a kislányt.”
 • 5. hajnalka 2010. április 12. 08:02
  „Alaposabban kellett volna a szerzőnek tájékozódnia. Ha megteszi, érték volna meglepetések.”
 • 4. szilléri 2010. április 11. 22:48
  „Bocs ! Rokkant nyugdijas, ergó én tartom el. Tekintettel, arra a tényre, hogy 50 % kamú nem értem miért kéne lakást venni nekik plusz még egy jövedelmet adni ?”
 • 3. EgEdina 2010. április 09. 23:23
  „Hahó Állambácsi! Csúsztassatok már a BKV-tól ennek a szegény családnak legalább egy pici lakásra való zsetont!
  Ők biztos nem egy tornyot építenének a palotájukhoz!”
 • 2. cumania 2010. április 09. 23:13
  „Franc tudja, ha amúgy normálisak, akkor csak a szegénység miatt nem szabadna elvenni a gyereket!
  Régen is így éltek az emberek (víz, villany, gáz nélkül), mégis felnevelték a gyerekeket. Ennyi erővel dédapám, ükapám is mehetett volna állami gondozásba! Baromság, amit művelnek!”
 • 1. flexsnake 2010. április 09. 22:40
  „ÉS most mit kellene? Sajnálnom őket?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vendégcsalogató az olcsó ebéd

Ma már több olyan étterem is van, amelyikben étlapról lehet menüt választani, de divat a svédasztalos, szabadszedéses étkezés is. Tovább olvasom