Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Kölcsönös szeretet a hosszú házasság titka

Hódmezővásárhely - Rostás Antal legényként háromszor is beleszeretett Maczelka Irénbe. A házaspár vasárnap ünnepelte gyémántlakodalmát.
Gyémántlakodalmon ünnepelte házasságkötésének 60. évfordulóját vasárnap Rostás Antal (87) és Maczelka Irén (82). Tóni bácsi legényként háromszor is beleszeretett Irénke nénibe, mire végre egyáltalán megismerkedett vele. Azóta is boldog házasságban élnek.

– Tizenkét éves kisdiák voltam, amikor felfigyeltem az iskolaudvaron arra a kislányra, aki úgy pattogott az ugrálókötél felett, hogy sosem akadt bele a lába. Ő volt Irénke. Akkor még csak tetszett, de hat évvel később már beleszerettem – mesélte Tóni bácsi. – 1940-ben, 18 évesen kocsit hajtottam a pusztaszéli úton Székkutas felé, s az út mellett megpillantottam őt. Arra gondoltam, bárcsak ő lenne a feleségem.

Irénke néni és Tóni bácsi. Ma is szeretetben élnek. Fotó: Tésik Attila
Irénke néni és Tóni bácsi. Ma is szeretetben élnek.
Fotó: Tésik Attila

Tóni bácsi azonban egy idő után elfelejtkezett a kislányról: behívták katonának, majd 1944-ben orosz fogságba esett, s csak 1947 nyarán engedték haza. Egy alkalommal édesapja csicsatéri istállójának tetején dolgozott, amikor ismét megpillantotta a közeli úton piros ruhában gyalogló Irénkét.

– Egyből újra szerelmes lettem belé – mesélte Tóni bácsi, aki végül egy székkutasi bálon kérte fel a kiszemelt lányt, akinek szintén megtetszett a fess fiatalember.

1949. november 19-én Székkutason tartották az esküvőjüket, s nem sokkal később beköltöztek Vásárhelyre, ahol ma is élnek. A gyémántlakodalmukon három gyermekük, tizenegy unokájuk és egy dédunokájuk ünnepelt velük. Tóni bácsi és Irénke néni szerint a hosszú házasságnak csak egyetlenegy titka van: a kölcsönös szeretet.

Olvasóink írták

  • 3. Beth 2009. november 23. 22:47
    „Gratulálok! Örüljenek egymásnak még nagyon sokáig.”
  • 2. Hmmm... 2009. november 23. 19:08
    „Szivbol kivanom az idos hazasparnak, hogy meg jo nehany evet tolthessenek el egyutt itt a Foldon szeretetben, eroben es egeszsegben!”
  • 1. Filctoll 2009. november 23. 18:27
    „Jó egészséget kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leépítés Vásárhelyen, létszámstop Csongrádon

Hódmezővásárhely - Minden tizedik köztisztviselőt elbocsátják a vásárhelyi városházáról, így… Tovább olvasom