Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Könnyen megy a kerekítés Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Gyorsan kerekítenek fejben a kereskedők és a vevők is Vásárhelyen. Több üzletben is próbát tettünk, de reklamálóval nem, csak harcedzett pénztárosokkal találkoztunk. Akadt, aki internetről kinyomtatott listát használt. Makón ugyanakkor volt olyan vásárló, aki elfelejtette, hogy már nem lehet az egy- és kétforintossal fizetni.
Gyorsan kerekítenek fejben a kereskedők és a vevők is Vásárhelyen. Több üzletben is próbát tettünk, de reklamálóval nem, csak harcedzett pénztárosokkal találkoztunk. Akadt, aki internetről kinyomtatott listát használt. Makón ugyanakkor volt olyan vásárló, aki elfelejtette, hogy már nem lehet az egy- és kétforintossal fizetni. Vásárhelyi bevásárlókörutunkon a kerekítés miatt először két forintot nyertünk – aztán meg elveszítettük.

Ugyanazt tapasztaltuk hétfőn, március első munkanapján a hódmezővásárhelyi üzletekben, amit már szombaton és vasárnap is a Tescóban, az Intersparban és a Plus diszkontban: könnyedén kerekítenek a pénztárosok az immár egy- és kétforintos nélküli világban – miközben a 9-esekre végződő árak nem tűntek el a boltokból, és még sokáig meg is lesznek, főleg azoknál az áruféleségeknél, amelyeket nem darabra, hanem súlyra adnak. A hódmezővásárhelyi Tesco Áruház bejáratánál napok óta látható az a hatalmas tájékoztató tábla, amely a szabályokat ismerteti a vásárlókkal. Más üzletben nem találkoztunk ilyennel, de nagyobb fennakadással sem.

A makói Coop üzletben látványos ábra magyarázza a kerekítés szabályait.
Fotó: Segesvári Csaba

Több helyen mi is vásároltunk, hogy megtapasztaljuk: jelent-e bármilyen fennakadást az egy- és kétforintosok hiánya. A Csemege-Match üzletben kosarunkba raktunk egy húsvéti tejbevonós piros tojást. A polcon elhelyezett árcédula szerint ezért 17 forintot kellett volna leszurkolnunk, és ez az összeg került be a pénztárgépbe is. Kérdésünkre, hogy jövünk ki olcsóbban, ha bankkártyával vagy ha készpénzzel fizetünk, a pénztáros azt mondta, mindegy, a tojás mindenféleképpen csak 15 forintba kerül. Persze nem sokáig örültünk a kétforintos nyereségnek. A következő állomásunk az Andrássy utcában lévő zöldséges sátor volt, ahol a kilónként valamivel több mint 300 forintba kerülő egyetlen alma ellenértékét az árszorzós mérleg 79 forintnak mutatta. Persze nyolcvanat fizettünk, ennyit kért az eladó, aki az internetről kinyomtatott kerekítési szabályokat is maga mellett őrizgette. Nem tapasztaltuk, hogy szüksége lett volna rá, az előttünk és az utánunk lévők sem reklamáltak.

Az Andrássy utcai zöldségesnél sem okozott gondot a kerekítés. Fotó: Miskolczi Róbert

A másik megtakarított forintunk végül a Hód ABC-ben maradt, ahol a 189 forintos vagdalthúskonzervért 190-et kértek.

A hónap végéig még elfogadja fizetéskor a Plus diszkont az egy- és a kétforintosokat. Igaz, egy alkalommal maximum ötvenet lehet a pénztárban hagyni mindkét címletből.

Makón is gördülékeny a váltás


A makói Szegedi utcai szupermarketben nem okozott fennakadást a március elsejei változás, bár volt olyan vásárló, aki elfelejtette, hogy már nem lehet az egy- és kétforintossal fizetni – de problémát ez sem okozott. A pénztárnál egyébként látványosan szerkesztett „puska" segíti a vásárlókat csakúgy, mint a bolt dolgozóit. A Posta utcai zöldségesnél sem volt probléma a kerekítések miatt, minden tegnapi vevő tisztában volt vele, hogy mivel jár az egy- és kétforintosok kivonása a forgalomból.

A kerekítés szabályai

Miután szombattól hivatalosan nincs egyes és kettes, a végösszegnek 0-ra vagy 5-re kell végződnie. A vásárlásnál a matematika szabályai maradnak érvényben: az 1-re és 2-re végződő árakat lefelé, a 8-ra és 9-re végződőket fölfelé kerekítik 0-ra, a 3-ra és 4-re végződőket felfelé, a 6-ra és 7-re végződőket lefelé 5-re. A bankkártyával való fizetésnél a tényleges összeget veszik le a számláról, kivéve, ha az eladó itt is kerekít, de ezt előre meg kell mondania a vevőnek. Felfelé kerekítik azonban az egészségbiztosítás által fizetendő utazási költségtérítést, a szociális pénzbeli és természeti ellátásokat, illetve a családtámogatást, ha az összeg nem 5 forintra vagy egész számú többszörösére végződik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatal házasok pályázatát várják Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Ötvenkét új szociális bérlakást alakíttat ki a vásárhelyi önkormányzat önerőből két, most megvásárolt házban. Már várják a leendő bérlők pályázatát. Tovább olvasom