Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Kőrengeteg ellen új fasor

Hódmezővásárhely - Mezei juhar vagy ostorfa – ezekre cserélnék le a felújítás alatt álló Dr. Rapcsák András út hársfáit. A legutóbbi közgyűlésen azért került szóba a téma, mert többen úgy vélik: sivatagosodik a belváros. A képviselők megvitatták a környék társasházainak rekonstrukcióját is.

Új fasor ültetését tervezik a Dr. Rapcsák András úton Vásárhelyen. A belváros rehabilitációjában megújuló utca hársfáinak sorsáról a csütörtöki közgyűlésen esett szó.

– Azért került napirendre a tájékoztató, mert többen úgy vélik, a belváros sivatagosodik: a Dr. Rapcsák András úton kőtengerrel vannak körülvéve a fák – indokolta az aktualitást Lázár János polgármester.

– Már az építkezés előtt is felmerült a kérdés: mi legyen a hársfákkal? – jegyezte meg Kovács Árpád, az Újirány Tájépítész Kft. munkatársa. Elhangzott: akkor néhány példány kivágásáról döntöttek. További állapotfelmérés után még 3 fa eltávolítását javasolták. Később ismét megvizsgálták az egyedeket, és újabbakat jelöltek ki. – A készülő sétálóutca szempontjából jobb lenne lecserélni egészséges fákra a hársakat – vélte Kovács Árpád. Andor Anikó tájépítész 2 fajta, a mezei juhar nemesített változatát vagy az ostorfa ültetését javasolta. Utóbbi a Bajcsy-Zsilinszky utcán látható. A juhar elegánsabb, az ostorfa viszont gyorsabban nő. Esztétikai kérdés, melyiket választják majd – tette hozzá a szakember. A Dr. Rapcsák András út érintett szakszán az 55 fából 3 kőris, 8 piramistölgy, a többi pedig hárs. Az anyag előterjesztésében 37 új fa telepítése szerepel.

A növények is megújulnának a dr. Rapcsák András úton. Fotó: DM/DV
A növények is megújulnának a dr. Rapcsák András úton.
Fotó: DM/DV

A belváros rekonstrukciója nemcsak a fák miatt volt napirenden a közgyűlésen. A környék társasházainak homlokzati felújítása is szóba került. A Lázár utca 1–3., 3/A-3/B, és a Dr. Rapcsák András út 12–14. szám alatti már elkészült. A Dr. Rapcsák András út 5. és 1. szám alatt zajlik a felújítás. A Dr. Rapcsák András út 2., 4., 8. szám alatt a hitelkérelmük elbírálására várnak a lakók. Az önkormányzat a költségek harmadát állja, ez eddig összesen 32 millió forint. A Városház utca 2. és 3. szám alatti ingatlanoknál a tetőtereket vásárolta meg a város mintegy 17 millió forintért, ezzel járult hozzá az egyébként már elkészül homlokzat rekonstrukciójához. Ezt kérte az Andrássy út 3. szám alatti lakóközösség is az önkormányzattól. Mondván: nem tudják saját erőből finanszírozni az épület felújítását, cserébe adnák a tetőteret, ahol újabb lakásokat alakíthatna ki a város. A vásárhelyi képviselők rábólintottak arra, hogy tárgyaljon az önkormányzat a lakókkal.

Olvasóink írták

 • 19. énkérekelnézést 2011. december 27. 19:24
  „nem szabad mindent elhinni vajlingroka”
 • 18. énkérekelnézést 2011. december 27. 19:23
  „vajlingroka 2011.12.27. 11:19
  Köszönöm a kedves szavakat ,de az az új térkőburkolat és az az új aszfalt amit ott felszedtek,és én nem siránkozok ami tény az tény jjjaaaa és én kérek elnézést.”
 • 17. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2011. december 27. 17:24
  „16. vajlingroka 2011.12.27. 11:19
  Jaaaa, hát ezt nem tudtuk, ezesetbe teljesen más szemszögből fogjuk nézni a sétálóutcát ;-)”
 • 16. vajlingroka 2011. december 27. 11:19
  „énkérekelnézést: komolyan, te vásárhelyi vagy, vagy csak szimplán vak? az úttesten soha nem készült el a díszburkolat, és a régi aszfaltot vágták fel. itt siránkoztál, hogy nem dolgoznak a munkások, mert nincs pénz, hát nem, azért nem dolgoztak, mert a távvezeték kiépítésére vártak.”
 • 15. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2011. december 26. 10:40
  „Tök jó, hogy lesz a gyalogosoknak 28 sávos útjuk, mostmár csak a várost eltartó autósokkal kellene lassan foglalkozni”
 • 14. énkérekelnézést 2011. december 26. 08:50
  „A kész új burkolatot felvágták ,felszedték még jó ,hogy vannak szakértők!??!”
 • 13. Én2 2011. december 25. 10:16
  „Mindent kiírt , hogy azt mondhassa ez az ő műve, de meg is teheti mivel az embereke kukák nem mernek szólni.”
 • 12. 333999 2011. december 24. 14:30
  „Sok-sok millával sem lehet pótolni ezen az utcán a tavaszi hárs illatát, esetleg csak akkor, ha fiatal hársfákat telepítenek.”
 • 11. booo 2011. december 24. 11:52
  „10. efje - Az a parkoló magánterület, szinte azt csinálnak amit akarnak, a város eladta a tecsónak anno.”
 • 10. efje 2011. december 24. 10:34
  „Engem személy szerint jobban zavar az évekkel ezelőtt Tesco parkolóban telepített fák élete. Többezer négyzetméternyi fold csapadék utánpótlása lett megszüntetve azzal, hogy telibe aszfaltoztak az egész parkolót. Az esővíz a rácsokon keresztül nem a talajba jut, a fák tövéhez nem folyik víz, mert körbebetonozták járdaszegéllyel.
  Természetes körülmények között ezeknek a fáknak legalább 100 négyzetméternyi földfelszín garantálja az élethez szükséges vizet, a Tesco parkolóban azonban ez mindössze kb. 0.6!!!!! Nem csoda hat hogy nagyon lassan nőnek.
  Remélem eljut ez a pár sor azokhoz is, akik tehetnek valamit azért, hogy a betonszegélyeket elbontsak és eletet adjanak ezeknek a szerencsétlen fáknak.”
 • 9. Dongó 2011. december 24. 08:28
  „Hódnak!
  A szakértői vizsgálatok azt állapítják meg, amit parancsolnak. Ez nem találgatás, EZ TÉNY!! Vásárhelyen a törvény így működik EZ TÉNY!! A gyökereket képletesen mondtam. Csak nézzél szét objektívan. Piti dolgok: Nepomuki Szent János elköltöztetése, az ősi Árpád zászló eltávolíttatása, Kossuth Zs. Szántó K. u. eleje, PMK neve, Pravoszláv parókia, Sírboltok a templom mellett.... sorolhatnám. A szomorú az egészben, hogy ezek a piti dolgok milliókat emésztenek fel, amely milliók szépen felszöktek milliárdokká. Igazad van! A szép kuláksor (Kaszap u.) lerombolása bűn volt és ezt komolyan mondom. Az akkori építészeti stílusok mindig az éppen hatalmon lévő építészek munkája volt, de hát Ők is csak parancsra cselekedtek. Nem rovom fel nekik (én is laktam panelban, és boldogok voltunk). Persze, erre már azt mondanák a fityesz helyi bábjai, hogy visszasírom. Sírja a nyavalya! De szeretném, hogy nézzenek a szemébe a vásárhelyi EMBÖRNEK és őszintén mondják azt: igen én nem félelemből cselekedtem, én azt akartam, hogy a város eladósodjon, igen én azt akartam, hogy a gyökerek kipusztuljanak, igen én nem fogom elhagyni a várost, hogy a magasból politizáljak a svájci bankszámlám mögül.
  Végezetül, kérek Tőled elnézést, valamint kívánok Neked és Kedves Családodnak Áldott, Békés, Boldog és Szeretetben teljes Karácsonyt, valamint Sikerekben Gazdag, Boldog 2012-es esztendőt
  Tisztelettel: Dongó”
 • 8. Hód 2011. december 23. 22:43
  „beaver druszám, a homlokzatfelújítás nem fenyegeti a díszburkolatot, nézd meg nyugodtan a már elkészült felújítás alatti járdarészt. Ügyesek ezek a felújítást végző fiúk, megoldják valahogy :-)
  A díszburkolatot és majd az új fákat is a sok részeg randalírozó veszélyezteti, akik a kocsmákból kitántorogva széttörnek mindent, összehányják a díszburkolatot és hatalmas szemétkupacot hagynak maguk után.
  A kishomoki telkek belterületté nyilvánításának 73710 forintja, amit 50 hónap alatt kamatmentesen lehetett volna törlesztenie a kishomokiaknak minimális töredéke a homlokzatfelújítás összegének. A Rapcsákon lakóknak százezreket kell fizetni fejenként azért, hogy szép legyen a homlokzat....
  A jelenlegi fák tényleg rossz állapotban vannak, ezt bárki láthatja, de ezt a vizsgálatok is megerősítették, szóval nem a polgármester ért a kertészethez, hanem meghallgatja a javaslatokat a cseréről.
  Dongó, a gyökerek nem akkor lesznek kiírtva, amikor kicserélik a fákat, hanem akkor irtották ki őket, amikor szétverték Vásárhely régi belvárosát, és felhúzták a csodálatos panelházakat és egyéb förmedvényeket, szerintem.
  Szép karácsonyt mindenkinek! :-)”
 • 7. JB007 2011. december 23. 19:55
  „A 37 fa telepítése gondolom lesz vagy 40 milla... (Tájépítész szakértő, kertész cég, fatelepítő vállalat, csemetekert, ejj, de sok lehetőség a pénzköltésre!)”
 • 6. énkérekelnézést 2011. december 23. 19:49
  „jjajjjaaaajjjjjaaaaajjj........haaaaj mi lesz itt még?”
 • 5. beaver 2011. december 23. 18:24
  „Én csak azt nem értem, hogy először miért nem a homlokzatokat újították fel. Milyen klassz lesz amikor összerondítják majd a díszburkolatot. A másik amit nem értek, hogy a Lázár nem óhajtja kifizetni Kishomok belterületbe vonásásának költségeit, itt meg a homlokzatfelújításra ad a város is pénzt. Hogy is van ez...?”
 • 4. lenmag 2011. december 23. 16:52
  „NAGY DILEMMA EZ ! Létre kell hozni egy szakértőkből álló bizottságot sürgősen !!! Sürgősen!”
 • 3. Írástudatlan 2011. december 23. 16:31
  „A munkanélküliség helyett meg igazi jólfizető munkahelyet!”
 • 2. Dongó 2011. december 23. 13:15
  „Hát már a fákhoz és a kertészethez is ért ez polgármester? Mit akar még tönkretenni ebben a városban? Meddig merészkedik el? Ha nem fognám vissza magam, hát azt mondanám, hogy egy aljas piszkos vásárhelypusztító politika van ebben a városban, de mivel visszafogom magam, nem mondok ilyet. Tapsoljatok vásárhelyiek, nyalakodjatok még mindig. Igazatok van. Pusztítsunk mindent, ami a városhoz kötődik. Nevezzük át, ha a nagy ember azt akarja. Tapossunk el mindent, amit apáinktól, nagyapáinktól, dédapáinktól kaptunk. Vágjunk ki minden gyökeret.
  Pedig bizony mondom nektek: ha a gyökereket elpusztítjuk, meghal a fa, és akkor mire másznak fel a gyermekeink, unokáink, minek az árnyékában pihenünk mi magunk, ha megöregszünk. Ha megöregszünk, bár ennek az esélye igen kicsi az ilyen politika mellett.
  További szép napot
  Tisztelettel: Dongó”
 • 1. booo 2011. december 23. 09:24
  „A képen is jól látható milyen nagy szakértelemmel dúrják fel a várost! A remekül lerakott díszburkolatot már felvágták, átfúrni alatta nem tudtak volna? Még kész sincs ez a -számomra- agyrém, máris felbontják!
  Nagy kitolás volt ennek az utcának a lezárása, több km-t kell kerülni és teljesen értelmetlennek találom az egész sétálóutcát!
  Jó lenne minél hamarabb helyreállítani az utcát hogy a 45-ös főút ismét haladhasson erre és ne a hunyadi, kórház utcákon!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárosbarát város lett Vásárhely

Hódmezővásárhely elnyerte a Kerékpárosbarát település címet – jelentette be tegnap sajtótájékoztatón Benkő Zsolt önkormányzati képviselő. Tovább olvasom