Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Külföldön próbálnának szerencsét a vásárhelyi fiatalok

Hódmezővásárhely - Külföldi karrierről álmodozik a vásárhelyi középiskolások egy része, mások semmi pénzért nem szakadnának el szülővárosuktól. Az önkormányzat többféle módon igyekszik megtartani a fiatalokat.
– Inkább külföldre mennék – mondta a 16 éves, fodrásznak tanuló vásárhelyi Rácz Mária, mikor arról faggattuk, a városban képzeli-e el a jövőjét. – Szeretem Vásárhelyt, de a határokon túl több a lehetőség, engem különösen Franciaország vonz. Korábban tanultam is a nyelvet, mára azonban lenne pótolnivalóm. Nem most azonnal akarok elmenni, de 25-30 éves koromban talán megpróbálkozom a kalanddal, remélem, egy fodrász ott is boldogul.

– El tudnám képzelni Vásárhelyen az életemet – közölte a Cseresnyés-kollégium melletti parkban pihenő, 22 éves orosházi Kátai Attila, aki a Gregusban már második technikusi képesítését szerzi. – Kilenc éve élek a városban, szinte helybelinek számítok. A letelepedéshez persze megfelelő munka kellene, erre sajnos nem látok sok esélyt. Valószínűleg követem a bátyámat Írországba, és ott próbálok szerencsét.

Orlandót családja és szerelme is Vásárhelyhez köti. Fotó: Tésik Attila
Orlandót családja és szerelme is Vásárhelyhez köti.
Fotó: Tésik Attila

Nagyobb városba, nyüzsgésre, pezsgésre vágyik Nagy Noémi, aki Attila mellett ült a padon. A 18 éves csongrádi lány az Eötvösben tanul művészet–kommunikáció szakon, a tanév végén érettségizik, utána szeretné megvalósítani álmait.

Városi akciók

A vásárhelyi önkormányzat több kedvezményes lehetőséggel igyekszik a városban tartani, illetve segíteni a fiatalokat. Ilyen az Bakay-ösztöndíj, az ingyentelek-akció (eddig 112 család otthonteremtését támogatták így), a munkahelyteremtő támogatás (a rendelet megalkotása óta közel 600 új munkahely létesült a városban), és a minden újszülöttnek automatikusan járó megtakarítási forma, a babakötvény. Utóbbit eddig 961 gyerek kapta meg.

– Csongrádnál Vásárhely is nagyobb, tetszik is, de én még mozgalmasabb helyre vágyom, ahol több a munkalehetőség is. Például: Szeged, Budapest, Los Angeles, illetve Hollywood –, akár ebben a sorrendben, ugyanis színésznő szeretnék lenni. Tudom, ehhez szükséges a nyelvtudás, már régóta tanulom az angolt.

Néhány méterrel arrébb ifjú zenészbe és kedvesébe botlottunk. A 16 esztendős Kis Orlandó a Gregus padjait koptatja, informatikus lesz, és szólógitárosa az egy éve működő Heavy nevű zenekarnak. – Minden szülővárosomhoz, Vásárhelyhez köt: a családom, a szerelmem, a zenekar és a tanulmányaim. El tudnám képzelni itt a további életemet, a családalapítást, igaz, szórakozási lehetőség lehetne kicsivel több, és persze az sem mellékes, hogy tanulmányaim után találjak munkát.

– Éppen ezzel küszködök – vette át a szót párja, a 22 éves Szalkai Felícia –, marketingesként és modellező technikusként sem tudok elhelyezkedni, legalább négy hónapja kutatok állás után. Tisztában vagyok vele, ez nem vásárhelyi, hanem országos gond – tette hozzá.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. Conquer 2008. november 20. 15:02
  „harcitomi

  "Lekezelően írtál az egyszerű vásárhelyi emberekről, ostobának beállítva őket, akik pár hónapnál tovább tervezni képtelenek"

  Ehhez képest én azt írtam, hogy könnyű odacsábítani a parasztot meg a munkást, akik nem tudnak két-három hónapnál tovább tervezni. Azaz olyan gyökértelen emberekről beszéltem, akik némi haszon fejében jönnek és telepednek le. Ebből következőleg a gyüttmöntekről beszéltem. Egyébként megnézheted, hogy melyek azok a részei Vásárhelynek, ahol az igazi, tősgyökeres parasztok élnek (Susán, Tabán). És ajánlom figyelmedbe az Alföldi galériában a Tornyai Juss című képét, amit egy az egyben a vásárhelyi rosszparasztokról festett (másolata a Nemzeti Galériában található). Abban benne van a vásárhelyi rosszparaszt mentalitás.Te szerintem ha voltál is a felsőoktatásban, sikertelen lehettél (ha nem, akkor bocsi) és ezért gyűlölöd a diplomásokat.
  Az önkorinak változatlanul nem tud megoldást, hogy az értelmiségét megtartsa, inkább hagyja elmenni, helyette gyütmöntekkel tölti fel a várost (és hamarosan majd cigányokkal, meglásd), mert az okos ember a hülyékre épít, mert abból van a legtöbb.
  Úgyhogy visszább az agarakkal és gondolkodj el, hogy mit is jelent vásárhelyinek lenni. És nem agymosott Lázár imádóként kommenteket írogatni teljesen következetlenül...”
 • 29. harcitomi 2008. november 20. 14:14
  „Hát ez nem jött be...
  Bocsi.”
 • 28. piszkavas 2008. november 20. 13:16
  „Téves a paranoiád harcitomi, ha a 27-est nekem szántad. Nem vagyok "gyarmati nő"-vel azonos személy. Női idomokkal valóban nem rendelkezem, de hidd el, ez semmilyen frusztrációt nem okoz. A piszkavas nicknek személyes tartalma van, analizáld nyugodtan. Belemehetnénk abba is, hogy a nickre vonatkozó megjegyzésed alapján BENNED milyen elfojtott érzelmek vannak, de az egyenlet végén nem nagy erőfeszítéssel biztos, hogy legalább hímsovinisztának ki lehetne hozni...
  Azt nem nehezményezem, hogy egy bölcsésszel azonosítottál, sőt, ismerek párat, néha irígylem a tudásukat, biztos ők a jobb fajtából vannak gyúrva. [Mert mint köztudott a bölcsészek hülyék és semmit sem érnek (= irónia)]
  Egyébiránt én is vásárhelyi voltam, ott születtem, de már nem ott élek. Kövezz meg ezért nyugodtan, diplomám is van, pláne... Bár szociális segélyt, bérlakást még nem igényeltem, meglehet még szükségem lesz rá, de lehet, hogy helyette én is külfölfdön próbálok szerencsét.”
 • 27. harcitomi 2008. november 20. 11:20
  „Gondolom már vitatkoztunk ebben a topikban, csak akkor más nick-nevet használtál. Frusztrációd betudom, annak hogy női idomokkal kevésbé vagy felszerelve, melyet freudi elszólással igazol, másodjára választott nick-neved.”
 • 26. piszkavas 2008. november 20. 10:00
  „harcitomi
  "Nem vagdalkozok, csak leírtam a véleményemet. Lekezelően írtál az egyszerű vásárhelyi emberekről, ostobának beállítva őket.." stb, stb...

  Igen persze, marhára következetes vagy...
  harcitomi
  "De minek is vitázzam egy ilyen kitűnő tanuló bölcsészkisasszonnyal, biztos neked van igazad... Megakadályozni szerintem senki nem akar abban hogy külföldre menj, magam részéről inkább támogatom elhatározásod, egy okoskodó bölcsész p...(picsa, a gyengébbek kedvéért) kevesebb lesz az országban.
  Valahogy majdcsak túltesszük magunkat hiányodon..."

  Még jó, hogy nem vagdalkozol, és TE nem vagy lekezelő. Az ilyen szemellenzós savanyú emberek miatt hagytam ott azt a várost. Persze erre azt mondod, hogy menjek, ki a francnak hiányzok, de ettől te vagy kevesebb, meg a "városod". Ezzel a gyökér hozzállással és hagnemmel erősíted az emberekben vásárhely és lakóinak kultúráltságát, mert hát az vagy aminek látszol, és amit mások látnak. És akkor arról nem is beszélek, hogy a "városelhagyók"-on kívül hányan fognak vásárhelyre költözni (nem visszaköltözni).
  Primitív a hozzáállásod, a hangnemed, amit megengedsz magadnak másokkal szemben és közben azt gondolod marhára jogos, hogy másokat fikázol a tapasztalataikra alapozott véleményük miatt.
  Tudod mit, maradj vásárhelyen, és jobb az országnak, ha a várostáblákon belül maradsz.”
 • 25. harcitomi 2008. november 20. 09:26
  „Nem vagdalkozok, csak leírtam a véleményemet. Lekezelően írtál az egyszerű vásárhelyi emberekről, ostobának beállítva őket, akik pár hónapnál tovább tervezni képtelenek /bár biztos sok ilyen is van/.
  Másrészt irritál, ha valaki nem kap meg egy állást, aztán miután nem veszik fel, nagy pofával kezd gyalázkodni, rágalmazni, kígyót-békát kiabálni, arra a helyre ahová korábban kezét-lábát törve igyekezett. Szerintem ez szánalmas, ennyi.”
 • 24. Conquer 2008. november 20. 05:55
  „23. hozzászólás Írástudatlan-Tdi. 2008.11.19. 12:14

  Köszönöm a védelmemben írt szavakat, jól esett, hogy te megértetted, amit írásom jelenteni szeretne.

  harcitomi

  Értelmiségként tisztában vagyok azzal, hogy ha a paraszt nem sz@rna, az úr nem enne. De még mindig nem tudod felfogni, hogy utálatom nem a város vagy annak lakói ellen irányul, hanem vezetése és a dillettánsok ellen. Messziről lesz*rom, hogy felvettek-e vagy nem a városházára, mert az életem másként alakult. Nekem az fáj, hogy vásárhelyiként sokat tettem ezért a városért, messze földre vittem hírét (turistákat csábítva ide), ennek ellenére a város semmit nem tett értem. Nem azt állítottam, hogy milliós fizetésekkel halmozzon el és ajnározzon, csak tartsa meg értelmiségét. Mert így mindenki elvándorol.
  Sajnállak, ha ezt nem tudod megérteni, a vásárhelyiség nem elvakult lokálpatriotizmust jelent, hanem tiszteletet és szeretetet a városod iránt, amibe a jogos kritika természetesen belefér. Ezen gondolkozz el és tényleg ne dühből vagdalkozz...

  conquer”
 • 23. Írástudatlan-Tdi. 2008. november 19. 12:14
  „HARCITOMI! Nincsen abban semmi kivetni való hogy a parasztot és a munkást ide lehet csábítani. De ez nem jelenti azt hogy itt parasztok vannak Vásárhelyen. Ezzel nem azt akarta mondani hogy itt csak műveletlen parasztok élnek. Hiszen akkor ő is az lenne mivel itt született!”
 • 22. harcitomi 2008. november 19. 11:20
  „19. hozzászólás közepe, olvasd el, másfél sor : ,,A parasztot meg a munkást..."
  No comment.”
 • 21. Írástudatlan-Tdi. 2008. november 19. 09:51
  „HARCITOMI! Elnézem itt a vitátokat és megkell mondanom hogy jókat derülök a hozzászólásaidon. Miért kell neked bántanod CONQUER-t és a GYARMATI_NŐT? Ráadásul eléggé dúrván és főleg megalapozatlanul. Miért ne folyamodhatna egy doktori címmel rendelkező segítségért? Éppen olyan joga van neki is mint bárkimásnak a kisebbségiekről meg ne is beszélve. Ha kap kap ha nem akkor nem. Nem mindegy neked? De belőlled tényleg csak a gyűlölet beszél. Pedig ők csak a véleményüket írták le amihez joguk van. Az hogy megútálták Vásárhelyt az egy dolog. De hidd el a szivük mélyén visszajönnének ide mert éppen úgy szeretik ezt a várost mint te vagy én. Hiszen akárhogy is van csak itt születtek. A parasztozást meg félre értetted mert csak rád vonatkozik és nem minden Vásárhelyire. Szerintem figyelmesebben kellene ólvasnod és értelmezned mások hozzászólásait. És nem csak dühből. Próbáld meg és hidd el hogy fogsz te majd sokkal kúltúráltabban is hozzászólni a dólgokhoz.”
 • 20. harcitomi 2008. november 19. 08:42
  „Kedves Conquer, nem kívánok olyannal vitatkozni aki szerint a munkások és parasztok csak ostoba tahók lehetnek, mivel nincs diplomájuk. Volt szerencsém a felsőoktatásban olyan primitív szerencsétlenekkel megismerkedni, hogy ne essek hanyatt egy egyetemet végzett embertől. De szíved joga itt mocskolni az egyszerű vásárhelyieket, ennél nagyobb örömöd ne is legyen! Már eddig is sok időt pazaroltam egy olyan emberre aki hivatali tisztségében a másokkal való kibaszás lelkesít.
  /Egyébként te agyontanult zseni, arra nem gondolsz, hogy olyan kis hivatalnokokkal tolsz ki akiknek közük sincs ahhoz hogy téged nem vettek fel a házba? De azért villogj csak a doktoriddal.../”
 • 19. Conquer 2008. november 18. 19:44
  „harcitomi

  Te gyönyörű példánya vagy azoknak a vásárhelyieknek, akiket az ájulás kerülget, ha meglátják a Vásárhely vége táblát. Gondolom, hogy becsületesen dolgozol és a jövedelmed után az utolsó fillérig megfizeted az adót. Hogy mindenre legyen... Gyarmati nő-vel értek egyet... Az, hogy valaki jogász lett, nem következik belőle, hogy tárt karokkal és milliós fizetésekkel várják a munkahelyek...Sokan minimálbéren dolgoznak ügyvédi irodákban... Ha valakiből, belőled az irigység süt, hogy valakik boldogulni akarnak és nem Lázárhelyen tengődni minimálbéren... A város semmit nem tett azért, hogy az értelmiségét megtartsa... A parasztot meg a munkást ilyen átlátszó intézkedésekkel a városba lehet csábítani, mert az ilyen emberek nem látnak tovább 1-2 hónapnál... Nem terveznek...
  Egyébiránt örülök, hogy nem vettek fel a Terror Házába (értsd városháza) dolgozni, mert merő rettegés lehetne az életem.
  Elég szomorú, hogy egy évben majd 2 millió Ft SZJA-t fizetek, aminek majd fele ment vissza a városnak. És akkor még ott van az illeték is, amit az emberek fizetnek (már ha fizetnek).
  Szomorú vagyok, hogy vásárhelyiként el kellett jönnöm abból a városból, amit annyira szerettem, de nem volt más lehetőségem... Ennek ellenére, amikor tehetem, hazajövök... És a várost szeretem, csak annak vezetőivel és az ott élő "rosszparasztok" hozzáállásával van a bajom... És ezért rúgom vágom ahol csak tehetem...”
 • 18. gyarmati_nő 2008. november 18. 15:20
  „harcitomi, ebbe a stílusba nem megyek bele, bár tudnék mit írni.”
 • 17. Írástudatlan-Tdi. 2008. november 18. 08:31
  „GYARMATI_NŐ. Teljesen igazad van. Próbálkozzatok a kűlfőldi munkával és állítom neked ha beszélitek az adott órszág nyelvét és szórgalmasak vagytok akkor biztos jövőtök lessz kűlfőldön. Állítom még azt is hogy soha az életben nem fogtok ide vissza vágyni. És már csak rossz emlék marad az itthoni kilátástalanság. Szerintem próbáljátok meg. Az én gyerkőceimnek bejött!!!!”
 • 16. harcitomi 2008. november 18. 08:25
  „Szerintem egy jogászként dolgozó ember könnyebben tudja fizetni vásárolt lakása részleteit, mint egy szociális lakásra rászoruló munkás vagy mondjuk bolti eladó.
  De minek is vitázzam egy ilyen kitűnő tanuló bölcsészkisasszonnyal, biztos neked van igazad, és a jogászok mostanában minimálbérért állnak munkába.
  Megakadályozni szerintem senki nem akar abban hogy külföldre menj, magam részéről inkább támogatom elhatározásod, egy okoskodó bölcsész p... kevesebb lesz az országban.
  Valahogy majdcsak túltesszük magunkat hiányodon...”
 • 15. gyarmati_nő 2008. november 17. 14:58
  „Te is jogász vagy harcitomi?! Kicsit bosszantó, hogy egyes agyontájékozott és túlművelt emberek azt hiszik a diplomásokról, hogy vagy főnemesi családból származnak, vagy már az egyetemi ösztöndíjból (de legalább az első három havi fizetésükből) futja nekik lakásra meg bmw-re...

  Én is Vásárhelyről származom, bölcsészkarra mentem, ezért nem kaptam semmilyen önkormányzati támogatást, mert hát bölcsészből sok van, és nem a "menődiplomák" közé tartozik - pedig rám fért volna havi néhány ezer forint, ráadásul mindig kiemelkedő volt a tanulmányi átlagom. Persze választások előtt azért jött a levél, hogy kapok 7 kg lisztet és 7 kg cukrot meg konzerveket... Nem kellett. A hmv-i önkormányzat támogatása nélkül is boldogultam, dolgoztam egyetem mellett.

  Ma már Szegeden élek, és semmi pénzért nem mennék vissza abba a városba. Ez sem egy (kulturális) fellegvár, de százszor több lehetőség van a kikapcsolódásra, kulturált szórakozásra, érvényesülésre. Sőt, külföldben is gondolkodunk a párommal (pedig dolgozó mérnök) a tapasztalatok, kalandok, világlátás miatt. És próbálna bárki is akadályozni ebben...”
 • 14. harcitomi 2008. november 15. 16:01
  „Egy jogász rendelkezik olyan jövedelemmel ami legalábbis morálisan megkérdőjelezi pályázatának jogosságát szociális bérlakásra.
  Az ingyentelkek pedig nem csak a ,,gyüttmönteknek" lehetnek szétosztva, gondolom mivel két vásárhelyi párt is ismerek akik kaptak. Lakásukat is felépítették körülbelül feléért az általad említett összegnek, igaz 20 évre eladósodva.
  Mindenesetre írásodból süt a gyűlölet, mert nem vettek fel a házba dolgozni, ami azért elég primitív dolog. Utolsó soraidról mit is írhatnék? Szórakoztat ha kibaszol valakivel csak mert vásárhelyi? Ne röhögtesd már ki magad!
  Ehhez nagyon kellett a két betű a neved elé...”
 • 13. Conquer 2008. november 14. 15:35
  „harcitomi

  Ad1. Nem nyafogtam, hanem a tényeket írtam le.
  Ad2. Miért ne pályázhatnék én is bérlakásra? Csak a cigánynak lehet? Meg aki minimálbéren van bejelentve és kétszer annyit keres? Az én szüleim nem tudtak nekem lakást venni... egyébként nem értem, hogy mi köze van a jogászságnak a bérlakásokhoz, de nem baj...
  Ad3. Kritikát mondtam Vásárhelyről, nem szidtam. Ezt csak lehet? Az egész rendszerről, a diktatórikus módszerekről.
  Ad4. Örülök, hogy elégedett vagy azzal ami Vásárhelyen folyik. Én nem. Ezért jöttem Szegedre. Az önkormányzat (ahova szintén pályáztam jogászként) meg sem próbált visszatartani. Pedig a lakcímem nagyon sokáig Vásárhelyen volt és mint tudod, az SZJA 38%-át a lakóhelyed szerinti önkorinak osztják vissza.
  Ad5. Hálistennek olyan pozicióban dolgozok, hogy az önkorinak a korábban adott elutasításokat kamatostul tudom visszaadni...
  Azt esetleg elmondanád, hogy mi a hazugság az írásomban? Szívesen venném normális vita keretében...

  conquer”
 • 12. harcitomi 2008. november 14. 08:41
  „Jogászként pályáztál szociális bérlakásra? És nem ítélték oda? Nyaf-nyaf de tudlak sajnálni, szegény, szegény elnyomott doktor úr.
  De azért arc az van, szidni Vásárhelyt ráadásul hazudozva!”
 • 11. Conquer 2008. november 13. 17:39
  „Gratulálok DM! Látom megint sikerült egy vásárhelyi PR cikket írni...
  Akkor nézzük a tényeket...
  Jogászként végeztem Pesten, szeretett szülővárosom azért nem támogatta a tanulmányaimat, mert miért nem Szegeden végzem (mintha köze lett volna hozzá).
  1 évig nem találtam munkát Vásárhelyen, Szegeden alig két hét alatt bejutottam a közigazgatásba, ahol azóta is dolgozom és független vagyok a városvezetés kénye-kedvétől (lsd. önkormányzat, önkormányzati cégek, iskolák, ahol az történik, amit Lázár akar.)
  Kétszer pályáztam szociális bérlakásra, kétszer utasítottak el. Megtakarításom volt, munkahelyem...
  Az ingyentelek akcióval a gyüttmönteket támogatják, vásárhelyieknek nincs erre pénzük, kivéve ha a szülők segítenek. Hiába van ingyen a telek, ha 20-25 millió rá a ház, amit fel kell építeni.
  A munkahelyekkel csak az a baj, hogy vannak, de Vásárhelyen a legnagyobb a megyében azoknak a vállalkozásoknak az aránya (nem számolva a megyeszékhelyet), akik be sem jelentik vagy csak minimálbérre az embereket, a többit zsebbe fizetik. Így se lehet 70-80 ezernél többet keresni...
  A babakötvényt nem az önkormányzat találta ki, de dicsekedni jó vele...
  Azóta Szegedre költöztem és ott sikerült lakást is vennem, hála a munkahelyemnek...
  Szomorú vagyok vásárhelyiként, hogy Szegedre kényszerültem menni. Szomorú az is, hogy akik külföldre mennek, azoknak valami hiányzik Vásárhelyből. Ezen kéne elgondolkodni...”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább keresik a cserbenhagyót és a betörőt

Hódmezővásárhely - A lakosság segítségét kéri a vásárhelyi rendőrkapitányság a néhány hete történt… Tovább olvasom