Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Lába kelt a Krisztus-szobornak

Hódmezővásárhely - Hová tűnt a Széchenyi téren álló Krisztus-szobor? – merült fel a kérdés egy újvárosi lakossági fórumon. A téren egykoron álló kőkereszt 1985-ben átkerült a katolikus temetőbe, de a szobornak nyoma veszett.
A rendszerváltozás után számos olyan köztéri alkotásnak, szobornak áldozott le, mely Lenint, Sztálint vagy más szovjet hősöket ábrázoltak. A szocializmusban pedig azok kerültek el a helyükről, amely nem feleltek meg elnyomó hatalom elvárásainak. Talán erre a sorsra jutott a nyolcvanas évek közepén a vásárhelyi Széchenyi, akkor még Zsdanov téren álló Krisztus-szobor is.

Ugyanis a legutóbbi újvárosi lakossági fórumon kérdésként merült fel, mi lett a tér sarkán egykoron álló kis szobor sorsa. A helyiek azt szeretnék, ha visszakerülne a helyére. Ennek azonban fő akadálya, hogy egyelőre azt sem lehet tudni, megvan-e még a szobor.

Ami biztos: 1774-ben a város négy szélére egy-egy kőkeresztet rakatott a római katolikus egyház. Mivel akkoriban Vásárhely jóval kisebb volt, mint most, az egyik széle épp a mostani Széchenyi tér helyén volt. A mostani Újváros, amivel bővült az alföldi település, az 1808-as tűzvész után épült. Az egyik helyi lap 1939-ben arról írt, hogy a fent említett kőkereszt mellé 1826-ban egy kisméretű Krisztus-szobrot állítottak. Későbbi híradások még megemlítik: 1956-ban a helyén maradt mind a kettő.

A legnagyobb magyar szobra a Széchenyi téren. Innen tűnhetett el a nyolcvanas évek közepén a Krisztus-szobor. Fotó: Tésik Attila
A legnagyobb magyar szobra a Széchenyi téren. Innen tűnhetett el a nyolcvanas évek közepén a Krisztus-szobor. Fotó: Tésik Attila

Az ötvenes években az Újváros elején lévő nagy területet Andrej Alekszandrovics Zsdanov egykori szovjet kommunista politikusról nevezték el. A teret több évtizeden keresztül így hívták, s csak a nyolcvanas évek végén, a rendszerváltozás környékén keresztelték át Széchenyire. A névadó tiszteletére az orvosi rendelő falára egy domborművet is tettek. Néhány éve pedig felavatták a legnagyobb magyar mellszobrát is.

A kőkeresztet 1985-ben átszállították a katolikus temetőbe. A Megváltót ábrázoló alkotásnak azonban nyoma veszett. Annyi biztos, hogy elvitték, de nem a kereszttel együtt.

Zsdanov, a kultúrpolitikus

Andrej Alekszandrovics Zsdanov alapozta meg a szocialista realizmus kultúrpolitikáját. A zsdanovi elvek néven híressé vált pártos kultúrpolitikai doktrína alkalmazása – a Szovjetunió mellett – a kommunista blokk más országaiban, így hazánkban is kötelezővé váltak.

Olvasóink írták

 • 3. zubrovka 2009. február 17. 13:10
  „Bármilyen is volt az előző rendszer,azért a nyolcvanas évek közepén már nem nagyon lehetett csak úgy elvinni bármilyen köztéri alkotást,objektumot. Ha meg, igen meg kell kérdezni - ha valakit ez komolyan érdekel - az adott terület akkori illetékesét,esetleg annak jogutódját,hogy van-e erről dokumentum vagy valami emlékeztető. Egyébként a katolikus temetőnek is van gazdája,aki legalább pontos eltűnési dátummal tudna szolgálni. Lopni sajnos mindig loptak,de a bronz és egyéb szinesfém iparszerű illegális begyűjtése a rendszerváltás utáni idők hordaléka.”
 • 2. Írástudatlan-Tdi. 2009. február 14. 10:11
  „Biztos valami istenimádó vitte el a magántemplomába.”
 • 1. efje 2009. február 13. 22:10
  „Kossuth biztos nagyobb magyar Széchenyinél. Legalábbis a róla elnevezett terület százszor szebb.
  Az Afor kút elbontasa után hosszú évekig nem történt semmi változás a téren, nagyon várták a helyiek hogy valami megszépüljön. Aztán megtörtént a csoda. Az ezredfordulót munkagépek követték. Euro játszótér vagy mianyavaja épült. Emlékszem Deusch (Partiarc) Tamást is meghívtak az avatóra mert o volt az ifjúsági és sportminiszter a Fidesz kormányban. Nézett is hogy miféle játszótér ez. A kavicsos járdán lehetetlen babakocsit tolni, ráadásul a kavicstól eltömődik a kút vízelvezetője is otthont adva nyáron a darazsaknak. A focipálya kapuk nélkül szart se ér. Kosárlabdapályának elég lenne, de leaszfaltozni mar nem futotta.
  Inkább maradt volna az egész játszótér a régiben focikapukkal, biciklizhető parkkal. A másik fele nem sokat változott. Lánchintával, mászókával, gerincformáló paddal, dolgait intéző kocsmatöltelékekkel épp olyan mint 20 éve. Csak a gyerekek járnak máshova.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopott lovaskocsikat keres a vásárhelyi rendőrség

Hódmezővásárhely - Kétmillió forint kárt okozott az tettes, aki még tavaly novemberében hatolt be… Tovább olvasom