Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Lázár: 18 évet elvesztegettünk

Hódmezővásárhely – A városlakók többsége úgy gondolja, szükség van McDonald's-ra Vásárhelyen. A "hamburgeres" cég fizet nyolcmillió forintot az EVP-nek. A pénzt a gyerekek egészségvédelmére fordítják. Téma volt a rucaöröm is nem is akármeddig.

Népszámlálási teendők megvitatása, legális fakitermelés a Kásaerdőben, elfogadott második féléves munkaterv, módosított költségvetés – mind-mind szerepelt a Vásárhelyi közgyűlés nyári szünet előtti utolsó rendes közgyűlésén, ahol Lázár János polgármester másodszor is visszadobta a sportkoncepciót. Ösztöndíjat alapít a város a BKF-re járó tehetséges helyi diákoknak, „megharcoltak" a McDonald's-cal – a gyorsétteremlánc támogatni fogja az EVP-t, a pénzt gyermekek egészségvédelmére fordítja majd Vásárhely. Leszavazták a cigány kisebbségi önkormányzat kérelmét, hogy a korábban felgyülemlett telefonszámláit fizesse ki a javára megítélt támogatásból. A CKÖ vezetője utólag, erre azt is kilátásba helyezte, feloszlik a testület. Újfent indulatokat kavart a Hit Gyülekezetének ingatlanügye és „vég nélkül" vitatkoztak a rucaörömről, amelynek megtárgyalását Havránek Ferenc a szeptemberi rendes ülésre akarta eltolni, mert szerinte most „ideges a hivatal" ebben a kérdésben. A nyílt ülés végén Lázár kilátásba helyezte, lesz rendkívüli közgyűlés a nyáron, így ne nagyon búcsúzkodjanak egymástól a képviselők. Részletes tudósításunkért „tekerjen" az oldal végére, és haladjon fölfelé!

20:37 Közvetítésünk véget ért, köszönjük, hogy velünk tartottak!

20:35 Zárt ülés következik. Zárt ülésen az alábbiakat tárgyalja meg a közgyűlés:
- döntés ingatlanok adásvételéről az Andrássy út 1. szám alatti társasházhoz,
- döntés a Városház utca 2. szám és a Városház utca 3. szám alatti ingatlanok padlástereinek megvásárlásáról,
- a Somogyi Béla utcai garázstelkek értékesítése,
- SK-Sas Projekt Ingatlanhasznosító és Fejlesztési Kft. üzletrészének adásvételéről,
- döntés a helyi vállalkozások munkahelyteremtő, munkahelymegőrző és működési támogatására beérkezett kérelmekről,
- döntés az önkormányzat támogatási szerződéseiről.
Szintén zárt ülésen két személyi kérdést tárgyal a közgyűlés. Ezek: Cseresnyés Kollégium magasabb vezető álláshelyére kiírt pályázat elbírálása, valamint a Lakásügyi Tanácsadó Testület tagjainak megválasztása. A végére egy népjóléti fellebbezés is marad: fellebbezés Joó Sándor Zoltán lakásfenntartási támogatása ügyében.

20:34 Nincs kérdés.

20:33 Végre újra becsöngettek! A zárt ülés előtt kérdésekkel folytatódik a közgyűlés.

20:04 Az utolsó, nyílt ülésen tárgyalandó napirendi pontnál tartanak: A Tornyai Projekt által érintett társasházak felújításának támogatása. A határozati javaslatokat megszavazták. Tíz perc szünet.

20:03 A 48-as napirendi pontot Döntés a DAOP-4.1.2/B-11 számú pályázat új konstrukciójában, konzorciumi keretek közötti részvételéről pillanatok alatt egyhangúlag megszavazták.

19:44 A 47-es napirendi pontnál járnak: Tájékoztató a víz- és szennyvízdíjak összehasonlító elemzéséről. Részletes elemzést kaptak a képviselők a hazai víz és csatornadíjakról, összehasonlítva, európai városok adataival. Havránek Ferenc hozzászól ehhez is: szerinte a víz mindenkié, így azt nem lehetne haszonnal továbbadni. Nem elsősorban a műszaki dolgokra kíváncsi, hanem az egyéb költségekre. "Ha nem lenne vízmű, akkor is innánk, csak legfeljebb lemennék a folyópartra" - vélekedett a képviselő. "Mártélyi holtágat javaslom erre" - mondja mosolyogva Lázár a felzúdulásban.

Közgyűlés Vásárhelyen június 2-án. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


19:00 Tájékoztató a Mártélyi üdülőterület vízfogyasztásáról és szennyvízkezeléséről - ismerteti Makó András. Elmondta, a múlt héten szombaton Mártélyon volt egy üdülőtulajdonosoknak meghirdetett fórum. Az aljegyző ott is és a bizottsági ülésen is elmondta, hogy ezt a hatósági kérdést egyesek politikai útra próbálták terelni. "Szeretném leszögezni, hogy az a határozat, amit jegyzői hatáskörben kiadott a polgármesteri hivatal, az abban foglaltak betartását következetesen meg kell követelni valamennyi érintettől" - mondta az aljegyző, aki hozzátette, zömük megértette a határozat fontosságát. Elmondta azt is, egy-két üdülőtulajdonos azzal a követeléssel állt elő, hogy az önkormányzat végeztesse el a csatornázást. Makó elmondta, erre nincs mód, a beruházás drága volna, úgy meg pláne nincs értelme, hogy egyes üdülőtulajdonosok szerint nem is keletkezik szennyvíz. "Mindenkivel, aki megkeresett minket, az ésszerű kompromisszumok mentén dűlőre tudtunk jutni."
Lázár János emlékeztetett arra, minden onnan indult, hogy a rucaöröm elburjánzását meg kell akadályozni. "A holtágban úgy lehet megakadályozni a rucaöröm terjedését, hogy csökken a holtágba jutó szerves anyag mennyisége. Ezért kell aknákat építtetniük az üdülőterületen nyaralókkal rendelkezőknek. És el fogjuk azt is érni, hogy a település a holtágba vezesse a szennyvízét" - tette hozzá Lázár János. Makó András elmondta a megállapodás után 45 nap áll a kiépítésre. A polgármester azt kéri, a 46. napon azonnal kezdjék meg az ellenőrzést.
Havránek Ferenc hozzászól: "Higgadtan tárgyaljuk meg ezt a kérdést! Ha 17 évig nem volt ideges a hivatal, akkor tárgyaljuk meg most is nyugodtan ezt a kérdést." - Nem biztos, hogy úgy fognak működni ezek az aknák, ahogy eltervezik - vélekedik a képviselő. Javasolja továbbá az EU irányelveinek a megvizsgálását, amelyek szerint nem erre haladnak. "Ilyen helyeken az EU a szikkasztást javasolja!" A képviselő szerint túllihegik ezt a problémát. Havránek szerint a holtág legnagyobb szennyezője a mezőgazdaság, arról senki nem beszél. Elmondja azt is, a Hortobágyi halastavakról egy áradással került be a holtágba a rucaöröm. "Ne akarjuk most egymást leölni, készüljünk fel szeptemberre és tárgyaljuk meg akkor!" - ajánlja a politikus. Lázár azt feleli: ez hatósági probléma, így nem tudnak igazából beleszólni csak véleményezhetnek.
Molnár Lászlóné jobbikos képviselő ott volt Mártélyon a találkozón. Szerinte egyszerűen meg lehetne oldani a kérdést: kinyitni a zsilipeket, és a Tisza egyszerűen kimosná a növényt.
Mucsi László irodavezető is hozzászól: "Elmozdult a hatóság álláspontja, most úgy néz ki, ki lehet szedni bírság nélkül a növényt a holtágból."
A polgármester szerint a legnagyobb probléma, hogy a rucaöröm benne van a holtágban, viszont senki nem akar hozzájárulni ennek a problémának a megszüntetéséhez. "Az már csak ízlés dolga, hogy valaki olyan vízben fürdik, amibe korábban szennyvizet engedett..." Azt is megjegyezte, van olyan üdülőtulajdonos, aki belátta ennek fontosságát, és áldozott az akna kiépítésére. "Garantálom, hogy meg fog születni az a hatósági döntés, hogy Mártély tisztított szennyvize az élő Tiszába kerüljön!" - mondta Lázár.
Makó András megjegyzi, szerintem nem indulatos az eljáró hatóság.
Havránek újra szót kér és kap a holtág tulajdonképpen egy gyűjtőterület, s a holtág ennek ellenére lassan két holtággá válik. Ha nem kotorják rendesen ez meg is fog történni. Azt javasolja, írják le, hogyan működnek majd ezek az aknák, szerinte műszaki szempontból igen érdekesen fognak ezek "működni". A politikus szerint továbbra is ideges mindenki: "Nyugodjunk le szeptemberre, nézzük meg akkor a teendőket!"
Korsós Ágnes jegyző is hozzászól: mások a szabályok külterületre s belterületre vonatkozóan. Mártély belterület, nem lehet szikkasztással elvezetni a szennyvizet. Szerinte nem nevetséges, ha a hatóság olyan határozatot ad ki, amelyre 500 ezer forint ismételhető bírságot adhatnak ki. Lázár a vitát lezárva, a tájékoztatót nem kell megszavazni.

18:57 A 45-ös napirendi pontnál járnak: Tájékoztató az 58. Vásárhelyi Őszi Tárlat Előkészítő Bizottságának üléséről. Nagy Imre ismerteti az előkészületeket.

18:52 Tájékoztató Hódmezővásárhely belvárosának kulturális fejlesztési koncepció terve kapcsán megtett intézkedésről - ismerteti Makó András. Az aljegyző elmondja részt vettek a lakógyűléseken az Andrássy út 1. szám alatt. Lefolytatták a tárgyalásokat. Zárt ülésen döntenek majd két lakás megvételéről. 19-en jelezték, ha meg tudnak állapodni az önkormányzattal, akkor belemegy az eladásba, cserébe. 18-an úgy gondolják, elfogadhatatlan az önkormányzat ajánlata, akarata ebben a kérdésben, hárman pedig gondolkodási időt kértek. Abban mindenki egyetértett, az OTP-házat fel kell újítani. A Kossuth téri épületben 17 ingatlantulajdonossal kellett megállapodni, 14-gyel felvették a kapcsolatot, s elmondták nekik, ha olyan döntést hoznak, hogy a tetőteret átruházzák az önkormányzatra, akkor teljes egészében megújul a homlokzat. Ezt a többség a megkérdezettek közül támogatta. Makó András bízik abban, ebben a hónapban a konzultációkat be tudják fejezni.

Közgyűlés Vásárhelyen június 2-án. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


18:42 Makó András ismerteti a 43-as napirendi pontot: tájékoztató a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának forgalmazásának egyes szabályairól szóló törvény módosításáról. Lázár János arra tesz javaslatot, hogy szeptembertől vezessék be a szabályokat, azaz a Fekete Sasban ne lehessen dohányozni. Elfogadták a javaslatot.

18:41 Ékes Józsefé a mikrofon: Hódmezővásárhely közigazgatási területén önkormányzati ingatlanok erdőtelepítésre történő kijelölése. Mezőgazdasági területeket erdősítene a város, átminősíteni sem kell a területeket, így viszonylag sima ügy. Meg is szavazta mindenki.

18:40 A 41. napirendi pont jön, ismerteti Ambrus Norbert: Önerő biztosítása időszaki kiállítások megvalósítására. Egyhangúlag elfogadták.

18:38 A 40. napirendi pontot Kovács Pál ügyvezető igazgató ismerteti: döntés a Hód-Menza alapító okiratának módosításáról. A Villeroy dolgozóira is főznek, többek között ezért is kellett megszavazni a npairendi pontot. Megtették.

18:37 Újra becsöngettek, folytatja a munkát Hódmezővásárhely közgyűlése.

17:39 Ajtay Éva, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat vásárhelyi vezetője kért és kapott szót. Elmondta, a telefonszámlákat nem ők okozták, nem tudják, tudnák másból kifizetni, ezért gondolták azt, a támogatást arra fordítják. Ajtay szerint a hétvégén egyébként az is elképzelhető, hogy feloszlatják önmagukat, jelenleg úgy látja, semmire nincs hivatásuk, mandátumuk. A nyárra jó pihenést kívánt a képviselőknek. Végh Ibolya elmondta, korábban elutasították a kérelmet. Fél hétig szünetet tart a közgyűlés.

17:34 Döntés a Délkelet-Alföldi Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer létrehozását célzó önkormányzati társulásból történő kilépésből, az a 39-es napirendi pont. Kiderült, lényegi előrelépés nem történt ebben a projektben, ezért is akar kilépni az önkormányzat. Túlzott projektköltséget határoztak meg, ez sem éppen pozitív dolog a város szempontjából. Egyhangúlag megszavazták a kilépést.

17:33 A helyi közösségi közlekedés normatív támogatás igénylése a következő napirendi pont. Egyhangúlag elfogadták.

17:21 Horváth Zoltán sportreferens ismerteti a 37-es napirendi pontot: Hódmezővásárhely Sportjáért Alapítvány öt éves fejlesztési koncepciója és egy éves költségterve. Ezt a napirendi pontot korábban már tárgyalta a közgyűlés, akkor nem fogadta el, a mostani közgyűlésre tervezték át. A stadionrekonstrukción van most a hangsúly: világítást, öntözőrendszerek kiépítését, pályák bővítését tartalmazza a koncepció. Sőt 10-12 négyágyas szobát is lehetne építeni, így panzióként is működhetne a stadion, étteremmel, konferenciatermekkel. A koncepciót Lázár lesöpörte, közbenső állapotnak tekinti a koncepciót, amelyet végül megszavaztak, de újra ki kell dolgozni.

17:08 A 36-os napirendi pontot Korsós Ágnes jegyző ismerteti: Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Szent Domokos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának támogatása. Kiderült, a nővérek kezdik kinőni az óvodát, ezért azzal a kéréssel fordultak a városhoz, hogy támogassák azt a pályázatot, amellyel új épületre, felújításra vagy rekonstrukcióra lehet pályázni.
Kis Andrea hozzászól: tiszteli a nővérek munkáját, de kíváncsi lenne, hogy miért kell 150 millió forintot klastromépítésre fordítani akkor, amikor az előző közgyűlésen végighallgatták, milyen állapotban vannak a többi vásárhelyi oktatási intézmények. Lázár: "a szülők is megkeresték az egyházat, és szeretnék, hogy építsenek általános iskolát." A napirendi pont határozati javaslatait elfogadták.

16:58 Még mindig az aljegyző, a 35-ös napirendi pontról tárgyalnak: Ingyenes ingatlanhasználat biztosítása a Hit Gyülekezete részére. Nagy-György Anna jobbikos képviselő szerint nem kellene ilyen módon támogatni ezt a "bizniszegyházat. Azt gondolom, ha csak a Vidám vasárnapokra gondolok, akkor szellemileg, erkölcsileg leépítő, amit tesznek, nem értem, miért van erre szükség" - mondta a képviselő. Lázár azt feleli erre, vallásszabadság van Magyarországon. "Mindenkinek az a hite, amit megél" - vélekedett a polgármester, aki azt is hozzátette, minden egyház esetében egyenlő mércével mérnek, s azt is megjegyezte, szerinte az ateizmus is egyfajta vallás.
A jobbikos képviselő szerint már másodszor fordul elő, hogy roppant értékes épületet kara átadni a város egy egyháznak - most a Korzó mozit akarják megszerezni. Nagy-György Anna szerint politikai alku van a háttérben. Lázár: "Vicc!" A határozati javaslatot végül 11 szavazattal 3 ellenében, 1 tartózkodással elfogadták.

16:56 Makó András 3.0: A SÜD-ALU Kft. tulajdonjogát képező, az Ipari Parkban található ingatlanára vonatkozó beépítési kötelezettség meghosszabbítása. Egyhangúlag elfogadták.

16:55 Makó András újra: Bérlőkijelölés átengedése a Belügyminisztérium számára. Négy lakásról van szó, ezeknek a bérlőkijelölési jogát átengedi Vásárhely a minisztériumnak. hasonló jogot gyakorol már a HM. egyhangúlag megszavazták.

Közgyűlés Vásárhelyen június 2-án. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


16:51 Makó András aljegyző a Lakosságszolgálati Iroda előterjesztései közül az elsőt, a 32-es napirendi pontot ismerteti: Az Andrássy út 5-7. szám alatti garázsok tulajdonjogának megszerzése. A garázstulajdonosoknak egy fórumot tartott a közelmúltban az önkormányzat. Az aljegyző arra kér felhatalmazást, hogy aki csereingatlant kér, annak tudjon biztosítani a város, illetve ki tudják fizetni a garázsok árát. Megszavazták.

16:50 Úgy száguldunk, hogy szinte lobog a hajunk! A 31-es pontnál tartunk: Önerő biztosítása a Fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok című pályázati konstrukcióra benyújtandó pályázathoz. két és fél millió forint kell a pályázathoz, megszavazták.

16:49 A Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás Kapcsolat központ egyes szakfeladatainak, illetve intézményeinek egyházi fenntartásába történő átadásával kapcsolatos megállapodások jóváhagyása ez a címe a napirendi pontnak. A cím felolvasása után már szavaztak is, mindenki igennel szavazott.

16:48 Jön a 29-es pont: Szivárvány Szakosított Szociális Otthon ingóságaival kapcsolatos döntés. Az ingóságok átadásról kell dönteni. Megtették, egyhangúlag.

16:47 A 28-as pont jön: A Tornyai-múzeum és a Németh László Könyvtár gazdálkodásához szükséges okiratok jóváhagyása. Egyhangúlag megszavazták.

Közgyűlés Vásárhelyen június 2-án. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


16:45 A 26-os és 27-es napirendi pontot is egyben tárgyalják, ez Előfinanszírozás biztosítása a Határtalanul pályázathoz: a Varga-iskola és a HISZK pályázna, előfinanszírozni kell, a pénzt utólag megkapják az intézmények. Mindkettőt egyhangúlag megszavazták.

16:43 Az utolsó, "csokorba" szedett napirendi pontot, a 25-öst, az Aranyossy Ágoston óvoda és általános iskola egyházi kézbe adását tárgyalják és meg is szavazták.

16:42 A 23-as napirendi pontot 12 igennel fogadták el, a 24-est egyhangúlag.

16:33 Kovács László képviselő szerint messzire mutató Lázár János okfejtése. Ugyanakkor úgy gondolja, "nemcsak Magyarországon, hanem a keresztény Európában vannak olyan területek, ilyen az oktatás, a szociális nevelés kérdése, az oktatás, az ápolás, a gyógyítás a történelmi egyházak nevéhez fűződik. Ezt nem tudni, vagy nem tudomásul venni a legenyhébb szóhasználattal élve is alulműveltséget jelent." Az átszervezési javaslatot végül 11-en szavazták meg. Az alapító okiratokat, a 22-es napirendi pontot, egyhangúlag szavazták meg.

16:18 A TEGYESZ átszervezésével kapcsolatban pedig Makó András aljegyző "segít". Az önkormányzati törvény értelmében kell szavazni ezzel kapcsolatban, hiszen Vásárhely érintett önkormányzat. A javaslatokat, jóváhagyásokat egymás után szavazzák meg. Havránek Ferenc a TEGYESZ-szavazás előtt hozzászól. Szerinte valamiért most erőltetik olyan intézmények egyházi kézbe adását is, amelyek nem oda valók. Havránek e mögött politikai szándékot sejt. Lázár ezzel alapvetően egyetért. Ugyanis szerinte sem oldja meg a fenntartóváltás a minőségi problémákat. Viszont, ha van stratégiai koncepció az átadás mögött, akkor van értelme. Ugyanakkor bevallja azt is, a Bethlen átadása annak idején elhibázott döntés volt: "A számok és a teljesítmény önmagáért beszél. (...) Ezzel képtelen szembenézni a református egyház, az ott dolgozók egy része" - jegyezte meg a polgármester, majd így folytatja: "Elvesztegettünk 18 évet akkor, s hajszál híján ebek harmincadjára jutott az intézmény." Szerinte most nagyon sok lesz a kurzuskeresztény a népszámláláskor, "szocialista kormány alatt meg több lenne az ateista", jegyzi meg Lázár János. Szerinte a különböző "kis egyházak" azért lehetnek sikeresek, mert nem tudják őket megszólítani a történelmi egyházak. "Mit tud adni ma egy történelmi egyház? Miért éri meg megfogni a templom kilincsét és benyitni az ajtón? (...) Ha nagyon meg kellene nézni, Vásárhelyen a kis egyházak több embert le tudnak fedni, mint a történelmi egyházak egynémelyike."

16:15 Az óvodai átszervezéssel kapcsolatban Balázs József váltja Ambrust. Az érintett szervezetek elfogadták, támogatták, egyetértettek az átszervezéssel.

16:12 Ambrus Norbert előadó percei jönnek. Oktatási kérdések következnek a 18-25-ös napirendi pontokat ismerteti. Ezek: Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Hódmezővásárhely Tudásközpontjának támogatására vonatkozó közgyűlési határozat módosítása.

Közgyűlés Vásárhelyen június 2-án. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


a.) Önkormányzati óvodák megszüntető alapító okiratának jóváhagyása. Három határozati javaslat a Brunvszik Teréz a Janikovszky Éva és a Hermann Alice Óvodákról.
b.) Önkormányzati óvoda, általános iskola új alapító okiratának elfogadása. Négy határozati javaslat: Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola és Óvoda, Németh László Gimnázium és Általános Iskola és Óvoda, Szent István Általános Iskola és óvoda, Varga Tamás Általános Iskola és Óvoda

Tájékoztatás az önkormányzati fenntartású óvodák önkormányzati fenntartású általános iskolákba történő integrációjával kapcsolatban az érintett intézmények véleményezési joggal rendelkező területei által megfogalmazott álláspontok eredményéről.

A TEGYESZ átszervezési koncepciója

Önkormányzati fenntartású intézmények alapító okiratainak módosítása

Fenntartói döntés létszám-racionalizálásról a Németh László Gimnázium és Általános Iskolában

Fenntartói hozzájárulás a központi képzőhely létrehozásáról szóló együttműködési megállapodás megkötéséhez

Az Aranyossy Ágoston óvoda és általános iskola egyházi  fenntartásába történő átadásával kapcsolatos megállapodások.

Közgyűlés Vásárhelyen június 2-án. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

16:10 A tizenhetes napirendi pontnál járnak, Végh Ibolya aljegyző ismerteti: Cigány Kisebbségi Önkormányzat fennálló tartozásainak rendezése. Arra kéri a CKÖ az önkormányzatot, a kapott támogatást a telefonszámláik kifizetésére fordíthassák, és így tovább tartozzanak az önkormányzatnak. Elutasították a kérelmet.

15:35 Tájékoztató a közfoglalkoztatásról - ez a következő napirendi pont. Hamarosan benyújt az önkormányzat egy pályázatot, amellyel közel száz főt tudnak majd pluszban foglalkoztatni.
A részletes előadás végén Benkő Zsolt hozzászól. "Nagyon sok munkanélküli vásárhelyinek jut rövid távú foglalkoztatást ez a program" - jegyzi meg a képviselő.
Fekete Ferenc (Fidesz) is szót kér: úgy gondolja, a valójában dolgozni akaró munkanélküli embereknek nagyon fontos, hogy a versenyszférában is alkalmazzák őket.
Molnár Lászlóné arra kíváncsi: mennyi munkahelyet tudtak teremteni, illetve maradt-e még pénz további munkahelyek teremtésére? Kiderült további 50-60 főt lehet még foglalkoztatni. arról nem is beszélve, hogy vannak olyan megállapodások is, amelyeket már megkötöttek a munkanélküliekkel ám csak majd júliusban vagy augusztusban tudnak munkába állni.
Kis Andrea is hozzászól a vitához: emlékeztet, felfüggesztettek különböző járulékkedvezményeket nyújtó pályázatokat.

15:33 Most száguld a közgyűlés, a 14-es napirendi pontnál járnak: Beszámoló a vásárhelyi rendőrkapitányság munkájáról. A beszámoló kiderül, jelentősen növelte a rendőrség a közterületi jelenlétet.
ni.
15:31 Varga Anikó előadó ismerteti a 13-as napirendi pontot, a CeRamIca pályázatot. Elfogadták egyhangúlag a pályázatot.

15:11 Ambrus Norbert máris ismerteti a tizenkettes napirendi pontot: Turisztikai Desztinációs Menedzsment szervezeti létrehozása. Az előadó szerint a turisztikát, mint terméket kell felfogni, és ezt kell minél hatékonyabban árusítani, eladni. Kószó Péter alpolgármester szól hozzá: ez a szervezet valóban professzionális turisztikai embereket tömörít. Ugyanakkor azt mondja, halasszák el a belépést, hiszen ennek az egésznek a motorja Schleiffer Ervin volt, s most nem nem látnak tisztán ebben a kérdésben. Molnár Lászlóné szerint is el kellene halasztani a belépést, hiszen kezdéskor nyolcmillió forintba kerül a belépés, és utána havonta hárommillió forintot kellene mindig befizetni. Elmondta azt is, inkább a kis szállásadókat kellene támogatni, méghozzá úgy, hogy hozzájuk irányítják a vendégeket.
Hegedűs Zoltán másképp látja: nagy szükség van arra, hogy feltérképezzék a helyi turisztikai értékeket. "Ma egy-két napnyi elfoglaltságot talál a városban a turista, holott nagyon sok rejtett kincsünk van. Ezeket kellene feltérképezni és eladni" - vélekedett a fideszes önkormányzati képviselő.
Benkő Zsolt egyetért párttársával, ugyanakkor felel a jobbikos képviselőnőnek is: "pont ezeknek a kis vendéglátóknak lenne a legnagyobb szüksége a TDM-re!"
Lázár átvágja a gordiuszi csomót: kell, de nem ennyi pénzből. elfogadták.

15:10 Végre becsöngettek! Hamarosan folytatódik a közgyűlés.

13:37 A szavazás előtt Lázár János elmondja, véleménye szerint nem lehet megakadályozni azt, hogy ide McDonald's épüljön. Makó Andrást kérdezi, mi épülhet ide. Az aljegyző azt mondja, a gyorsétteremlánc egy tagja építene itt éttermet. A gyorsétterem 15 munkahelyet teremt, adót fizetnek majd. Lázár János szerint a helyi építési hagyományokat is figyelembe kell venni, és nagyon fontos az egészséges életmód is ebben a kérdésben. A tárgyalások alapján 8 millió forinttal támogatja a McDonald's az Egészséges Vásárhelyért Programot - a támogatást a gyerekek egészségvédelmére fordítják majd. Ennek kapcsán is törvényjavaslatot szeretne elkészíttetni Lázár János: szabályozza le a törvényhozás az ajándékjátékok adásának rendszerét. A polgármester szerint legyen tilalom, vagy alacsony kalóriatartalmú ételekhez adják. "Elő lehetne azt is írni, hogy minden étterem mellé építsen játszóteret is a McDonald's és az összes többi gyorsétteremlánc" - mondta Lázár János. A rendelettervezetet 12 igennel elfogadták. Egy óra ebédszünetet tart a közgyűlés.

13:30 Mucsi László ismerteti a tízes napirendi pontot a Népkert szabályozási tervéről. Ebben "van benne" a McDonald's is. Lázár János arra kéri Makó Andrást, ismertesse azokat a kvázi közvélemény-kutatásokat, amelyekben felmérték a lakosságot, kell-e nekik gyorsétterem. A kutatások szerint igen, 4 helyen is kérdezték a lakosságot, 70 százalék akarja.

13:28 Máris a kilencedik napirendi pontot tárgyalják, az ebédbefizetést kellett módosítani, egyhangúlag megszavazták. Jön a tízes: az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló közgyűlési rendeletet kell módosítani. Ez azt jelenti, hogy önkormányzati épületben önkormányzati közétkeztetés lehessen eztán a jövőben. Mindenki elfogadta.

Közgyűlés Vásárhelyen június 2-án. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

13:26 Makó András aljegyző a nyolcas napirendi pontot ismerteti: a közterület használatáról és a közterület-használati díjról szól rendeletet kell módosítani. Ez a közterületi reklámtáblák szabályozását írja elő. Lényege: kandelábereken a jövőben nem lehet reklámtábla. 12 igennel fogadták el.

13:24 A hetes napirendi pontnál járunk. Pap Gizella ismerteti: Fiatal Festők Nívódíjának alapítását tervezi Vásárhely. 250 ezer forintot kaphat a nyertes, az Őszi tárlaton kiállíthat a győztes. Mindenki támogatta.

13:16 A hatos napirendi pontnál járnak: Vásárhely ösztöndíjat akar alapítani azoknak, akik helyi lakosként a BKF-re járnak majd. 10-50 ezer forint között lehet majd az ösztöndíj mértéke, havonta. Kovács László azzal egészíti ki az eddigieket, hogy elsősorban olyanoknak adjanak ösztöndíjat, akik aztán a városban dolgoznak majd a főiskolán megszerzett tudással. Kószó Péter alpolgármester azzal egészíti ki, a tehetséggondozás mellett vegyék figyelembe a szociális helyzetet is. Egyhangúlag elfogadták az ösztöndíj alapításának tervezetét.

13:00 Az élhető város elveinek érvényesítése, az ötödik napirendi pont következik. Előadó Ambrus Norbert. A napirendi ponthoz Havasi Katalin, Hegedűs Zoltán és Almási István is hozzászól. A rendelet-tervezetetet egyhangúlag elfogadták.

Közgyűlés Vásárhelyen június 2-án. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

12:54 Végh Ibolya a négyes napirendi pontot, Vásárhely költségvetésének módosítását ismerteti. A hármas napirendi pontot a Bodnár Bertalan Természeti és Környezetvédelmi Oktatóközpont beszámolóját az április 29-i rendkívüli testületi ülésen tárgyalták. A költségvetés módosítását 11 igennel elfogadták.

12:34 A második napirendi pontnál járnak: a Janikovzsky Éva Óvoda működése. Ismerteti Patkósné Dezső Katalin intézményvezető. Mindenki elfogadta a napirendi pontot.

12:31 Most már elvileg sorban haladnak: a második féléves menetrendet tárgyalja a testület. Korsós Ágnes ismerteti a leendő munkatervet. Minden képviselő elfogadta a második féléves munkatervet.

12:26 Következik az előre vett napirendi pont: Korsós Ágnes jegyző ismerteti a német kisebbségi önkormányzattal kapcsolatos napirendi pontot. Az önkormányzat tovább szeretné használni a Kossuth tér 2. szám alatti irodát. A közgyűlés végül elfogadta a határozati javaslatot.

Közgyűlés Vásárhelyen június 2-án. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

12:14 Ékes József városüzemeltetési csoportvezető válaszol. Elmondja a Kásaerdő üzemtervezett erdő, így a termelés is terv szerint történik. A válasz előtt kiderült: Lázár János outsider erdészeti tanulmányokat folytatott, s úgy tudja, nincs vegetációs időszakban fakivágás. Ékes azt is elmondja: a kitermelést a város rendelte meg, üzem- és ütemterv szerint dolgoznak. "Korábban akartuk kezdeni, de a belvíz miatt nem tudtuk elkezdeni. A fát tűzifaként az önkormányzat hasznosítja, télen a rászorulóknak osztja ki Vásárhely." Ennek kapcsán Lázár gyorsan megjegyzi, a város 22 hektár erdőt telepített, többek között Erzsébeten. "Ezek már két éves fák. További szántókat is szeretnénk erdősíteni, tovább 28 hektárt szeretnénk gyorsan növő fákkal beültetni."

12:10 Kivételesen nincsenek további napirend előtti felszólalások, így Havránek Ferenc interpellációja következik. A Kásaerdőről beszél, az ott folyó ipari mennyiségű fakitermelésről. Ki adott erre engedélyt? Mi a célja ennek? - kérdezi a képviselő.

12:09 Alácsi Aurél, a német kisebbségi önkormányzat vezetője arra kéri a testületet a 16-os napirendi pontot, a kisebbségi önkormányzatok számára helyiséghasználat biztosítása pontot hozzák előre. Megtették.

12:04 Mucsi László irodavezető az Agora-beruházás műszaki paramétereit sorolja. Utána Balázs József a Budapesti Kommunikációs Főiskola beiskolázási adatairól tájékoztatja a közgyűlést: 200 helyre több mint 400-an jelentkeztek.

11:59 A polgármester annyira belelendült a Petőfi utcai táncstúdió áthelyezésének kapcsán a különböző épületek sorsának ismertetéseibe, hogy még mindig ezeket sorolja.

Közgyűlés Vásárhelyen június 2-án. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

11:48 Napirend előtt Kis Andrea (MSZP) szól hozzá: a Petőfi utcai táncstúdióval kapcsolatban érdeklődik. Kinek a tulajdonában van az épület, amely eléggé elhanyagolt állapotban van. Válaszában Lázár János az Agóra projekt készültségével felel. "Terveink szerint a tanévkezdésre átadják a PMK-t és a mellette lévő épületet, amelynek az a célja, hogy támogassa, szolgálja azokat a vásárhelyi polgárokat, akik minden nap kultúrát kívánnak 'fogyasztani'. Az elképzelés lényege, hogy több társadalmi szervezet kerülhet be az épületbe, így a Petőfi utcai táncosok is helyet kapnak majd itt." Lázár azt is elmondja, részben ezért át is tervezték az épületet, az új szárnyban olyan termeket is kialakítottak, amelyek alkalmasak arra, hogy ott táncművészek próbálhassanak.

11:33 Végh Ibolya aljegyző is napirend előtt szólal fel. A hátrányos helyzetű gyermekek nyári étkeztetésének "kampányáról" számol be az aljegyző. Május 31-éig 5 millió 551 ezer 600 forint érkezett 348 befizetésből. "A beérkezett támogatás 1300 gyermek ingyenes étkeztetésére ad lehetőséget" - tette hozzá Végh Ibolya, aki azt is elmondta, a május 31-éig befolyt összegre ugyanennyi támogatást adott az állam. Végh Ibolya ezután Lázár János kérésére felolvassa a 348 befizető nevét.

11:28 Makó András aljegyző napirend előtt kért és kapott szót: a leendő népszámlálásról beszél. Az október 1. és 31. között lezajló esemény előkészítéséről tájékoztatja a közgyűlést. Jelenleg az első fázisnál tartanak. 200 számláló- és 35 felülvizsgáló biztosra lesz szükség a városban, ezzel kapcsolatban a jövő héten kampány indul. Minden cselekvőképes nagykorú magyar állampolgár lehet biztos. A toborzás július első hetéig tart majd, a jövő héten ezzel kapcsolatban részletesen tájékoztatják a városlakókat.

11:28 A képviselő-testület egyhangúan elfogadta a napirendi pontokat.

11:26 Lázár János ismerteti a napirendi pontokat.

11:25 Mádl és Schleiffer emléke előtt egy perces néma felállással adózott a közgyűlés.

11:16 Lázár János megnyitja az ülést. Mádl Ferenc köztársasági elnök halála kapcsán tiszteleg az elhunyt államfő előtt a polgármester. Majd Schleiffer Ervin, Vásárhely díszpolgára halála kapcsán beszél. "Mindig a cég és az ott dolgozók előmozdítása vezérelte. (...) Azok a lépések nemcsak a porcelángyárat fejlesztették, hanem a körülötte lévők gondolkodásmódját is."

11:14 Végre becsöngettek! Lázár János minden önkormányzati képviselővel kezet fog a teremben.

11:07 Egyelőre zsibongó a nagyterem, mindenki kedélyesen, nyári hangulatban cseveg.

11:03 Köszöntünk mindenkit a nyári szünet előtti utolsó rendes vásárhelyi közgyűlésről. Nyílt ülésen 49, zárt ülésen 6 napirendi pontot tárgyalnak, emelett lesz három személyi kérdés és egy népjóléti fellebbezés is. Mi három napi hideg élelemmel készültünk. Önök?

Korábban írtuk:
Egészen pontosan „Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának és Szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 3/2011. (02.08.) Kgy. rendelet 10. § (1) bekezdés értelmében Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének rendes ülését 2011. június 2-án, 11.00 órára" hívta össze Lázár János polgármester.

A város honlapján megtalálható pdf-fájlok csütörtök esti állapota szerint öt napirendet tárgyal a képviselő-testület. Érdekes, hogy külön napirendi pontot kap, mindjárt elsőnek a közterületen végzett munkáról szóló szóbeli polgármesteri tájékoztató, vagy a közgyűlés második féléves munkaterve, nem is beszélve a Janikovszky Éva Óvoda működéséről és a Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpont beszámolójáról, ugyanakkor a város költségvetési módosítása csak az ötödik, „Egyebek" napirendbe fért bele. Elvileg ebben tárgyalják meg például a Turisztikai Desztinációs Menedzsment szervezet létrehozását és ismét napirenden lesz a mártélyi üdülőterület vízfogyasztása és szennyvízkezelése.

Legyen lelkes, kövesse velünk VÉGIG a tanácskozást!

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. papsajt 2011. június 07. 18:37
  „hát én nem kaptam 18 milliós költségtérítést :(”
 • 60. Pierre_Quatre 2011. június 05. 09:28
  „"Végh Ibolya aljegyző is napirend előtt szólal fel. A hátrányos helyzetű gyermekek nyári étkeztetésének "kampányáról" számol be az aljegyző. Május 31-éig 5 millió 551 ezer 600 forint érkezett 348 befizetésből. "A beérkezett támogatás 1300 gyermek ingyenes étkeztetésére ad lehetőséget"

  Remélem az adakozók nevei nem kerülnek fel a Kubatov-listára, csak azért, mert mertek felajánlásokat tenni, és ezáltal kvázi ellenmondani a lázári "akinek nincs semmije az annyit is ér" tételnek...”
 • 59. JB007 2011. június 03. 21:56
  „A rendszerváltásig volt egy korrekten rendben tartott Kása-erdő, táborral a közepén. A tábornak meg kellett szűnni, hiszen úttörőtábor volt (fújj!), most az erdőn a sor.
  Melyen tervszerű erdőgazdálkodás az, ahol kitermelik a fát, a legallyazásokat a kocogón hagyják, gyakorlatilag az erdőben menni egy kört kész túlélőtúra? Értem én, hogy ingyen faosztás meg szavazatvásárlás, de mi marad évek múlva? Legalább kérjék meg a Mekit, hogy a falain legyenek képek a hajdanvolt erdőről és el tudják mesélni az emberek a gyerekeiknek mi is az a fa.”
 • 58. Cheguevara 2011. június 03. 21:35
  „Jó érzés a hódmezővásárhelyieknek, hogy ez a pár néni meg bácsi beszélgetnek a városházán ezekről a dolgokról.”
 • 57. idir 2011. június 03. 19:01
  „Koszonet Bakos Andrasnak a valosagot feltaro,pontosan ertheto cikkeeert,amellyel a nyilvanossagot tajekoztatta.Papp-Csuka Istvan gepeszmernok ur eseteben,o egy olyan ertelmisegi aldozat,akitol nem jogerosen,nem torvenyesen a varosi tanacs es mindenkori jogutodja megtagadta az egyetemes emberi jogok gyakorlasat.Szeretnem roviden osszefoglalni a tortentek utani tanulsagot.
  Mivel a mernok ur nem jogasz,azert kellett jogi kepviselot fogadnia ugyeben. A jogi kepviseloje szerintem valamilyen okbol kifolyolag nem tajekoztatta ot az 1952-es allamositasokkal kapcsolatos akkori torvenyes eljarasokrol.1952-es evben hoztak meg azt a torvenyereju rendeletet,amely tisztan,ertelemszeruen tartalmazta azt,hogy az akkori kormany mit akart megvalositani.Abban a torvenyereju rendeletben a kormany kisajatitasokat rendelt el,pl arrol,hogy kinek hany szobas haza lehessen es arrol is,hogy bizonyos feltetelek kozott hany haza maradhasson. Az Alkotmany ertelmeben az allam csupan ugy szerezhet tulajdonjogot jogerosen,ha az altala kisajatitott ingatlanokat piaci ertekben kifizette.Ez lett volna az,amikor valamit allami tulajdonba vettek. Ez a koztudatban ugy szerpelt, hogy (kifizetes elleneben ) allamositottak. Ezzel az lett volna az allam celja,hogy az igy "allamositott"- megvasarolt hazakat hosszu tavu kis reszletfizetesre eladja azoknak,akiknek nem volt hazuk,a lakashiany egyhitese erdekeben.
  Volt azonban az allami tulajdonbavetelnek egy masik modja is. Eben az esetben az allamellenesenek minositett cselekmenyek kovetkezteben a legfelsobb birosag jogeros iteleteben mellekbunteteskent vagyonelkobzasos allami tulajdonbavetelt rendelt el.Nem hiszem,hogy a mernok ur csaladjaban voltak olyan allamellenesenek minositett,elozo rendszerben olyan beosztasban levok,melyet az akkori torvenyek felsoroltak allamellenesnek mint ,pl.a polgarmester, ,jegyzo,fotanacsos stb..(lasd korabeli magyar kozlony) vagy mas szemelyek,akik haborus bunosok voltak.Ezektol lehetett csak a legfelsobb birosag hatarozataval elkobozni a vagyonukat es igy allami tulajdoba venni fizetes nelkul. Minden egyeb esetben az allamnak ki kellett fizetnie az ingatlant a nemzeti bankon keresztul,csak azutan kerulhetett az ingatlan az allam tulajdonaba.
  Tehat,ha a fenti ket lehetseges feltetel egyike sem szerepel a tulajdoni lapon,mint hivatalos jogalap a tulajdoni valtozasra,akkor a telekkonyvi hatosag nem adhatott ki tulajdonatruhazasi utasitast az allam javara a foldhivatalnak .Amennyiben a foldhivatal megis onkenyesen atjegyezte az allam javara a tulajdonjogot,akkor a foldhivatal kotelessege azonnal visszallitani az eredeti allapotot a mernok urek javara.Termeszetesen az allam tartozik a mernok ureknak az allami alkalmazottak altal elkovetett karok ertekevel igy az allamnak kell gondoskodni a kifizeteserol is. A tanacsok es jogutodai tokeletesen tisztaban voltak azzal,hogy buncselekmenyt kovettek el es buncselekmenyt fedeznek bunreszeskent a mai napig. Ez is bizonyitek arra,hogy az allam jelenleg sem jogallam .Azok a hataskorrel rendelkezo allami jogaszok,akik a beosztasuk elvallalasakor nem ellenorzik le azt,hogy milyen jogutodi kotelezettseget vallalnak el,azok azert is bunosek,mert okirathamisitott adatokat,bejegyzeseket jogerosnek fogadnak el.
  Az 1947-es szerzodest alairo demokratikus nagyhatalmak felelossege az,hogy Magyarorszagnak a szerzodesben alairt kotelesseget ,melyek egeszeben tartalmazzak az emberi jogok betartasat(beleertve a tulajdojogot) betartassak.Ha az igazsagszolgaltatas a mai napig nem biztositja az emberek jogainak megadasat,a nagyhatalmakhoz kell beadni az ilyen iranyu kerelmet.Vonatkozik a tulajdonjogban esett karokra is. Szerintem a nagyhatalmak elott az orszaggyulesi kepviselok es az allamfo felelosek azert,ami az orszagban jogtalanul,jogalap nelkul,az emberi jogok nem megadasa miatt tortenik..
  Ezuton szeretnem megkerni Bakos urat az ujsagnal elerheto E-mail cimemre ,amennyiben a mernok ur beleegyezik,sziveskedjen mar megadni a mernok ur telefonszamat mert az en csaladom is ugyanilyen aldozatta valt,mint a mernok urek es szeretnem a tortenteket,a tapasztalatokat atbeszelni vele.”
 • 56. Gumbacsi 2011. június 03. 16:12
  „A képriport tökéletes! Lézerjani udvari fotósa vagy bohóca?!”
 • 55. FodiDe 2011. június 03. 14:19
  „látom igen komoly szociális problémák érintik Vásárhelyet, mint az emszídonáldsz.:DDD”
 • 54. csakhogy 2011. június 03. 13:09
  „Szerintem még nem veszítettük el. Mehet Lázár 18 évre akár a csillagba is ( biztosan várják már nagyon)”
 • 53. jozko 2011. június 03. 12:49
  „A képgaléria is bizonyítja : nyílt ülés volt /nagyobbrészt/.

  A vásárelyi képviselő testület kb. 1/3 része nő..a 2/3 /naná.../ férfi.
  A teremben túlnyomó részben hölgyek foglalnak helyet /zömében oldalt, mikrofonok nélkül.../

  Úgy látszik, a hölgyeket foglalkoztatja leginkább Vásárhelyen a köz ügye.
  Vagy Lázár János Polgármester Úrnak van ekkora személyes vonzereje?
  Asszony tudja?”
 • 52. Csonka László 2011. június 03. 12:23
  „McDonald´s < gumicsirke < gumicsont < guminő < schlossgold < vég”
 • 51. xanadu 2011. június 03. 11:52
  „´..."Garantálom, hogy meg fog születni az a hatósági döntés, hogy Mártély tisztított szennyvize az élő Tiszába kerüljön!" - mondta Lázár. "
  Hogy is van ez?”
 • 50. xanadu 2011. június 03. 11:49
  „" "...És el fogjuk azt is érni, hogy a település a holtágba vezesse a szennyvízét" - tette hozzá Lázár János "
  (Ctrl+c - Ctrl+v)”
 • 49. DMagóg 2011. június 03. 11:42
  „A Mc-et az átutazó, vagy éppen rohanó embereknek találták ki, arra jó is, hogy szorító időzavar esetén mégis faljunk valamit. Akik állandó étkezőhelyüknek választják, vagy ott élik ki szegényes ínyenc igényeiket, nos azok meg is érdemlik.”
 • 48. DMagóg 2011. június 03. 11:33
  „Azt mondták a Fidesz politikusok, hogy vége a hatalmaskodó, bürokrata kiskirálykodó polgármesterkedésnek, eljött a polgárok alázatos szolgálatának, a szolgáltató hatalomgyakorlásnak az ideje! Aki ezt nem fogta fel, az megy! János! Maga nem hallott erről?

  "...45 nap áll a kiépítésre. A polgármester azt kéri, a 46. napon azonnal kezdjék meg az ellenőrzést."
  Ez, hatalmi túltengés! Biztos, hogy nem ez a megoldás! Ha ezek után is lesz rucaöröm, öröm lesz megúsztatni benne!”
 • 47. gavallér 2011. június 03. 11:31
  „Aki akarja a mekit azt meg tessék még külön megadóztatni Vásárhelyen.
  Szavazókat lakcím szerint meg lehet találni.
  Aki rá szavazott az járuljon hozzá a működéséhöz is és a kasszához is.”
 • 46. Stufff 2011. június 03. 10:49
  „Nem kell sopánkodni a 18 év miatt, az már elment.
  Csak ennyit tudtál összeharácsolni, bár többre is vihetted volna. Ennyit érsz.”
 • 45. Én2 2011. június 03. 10:06
  „kalkutta- nagyon jól írtad gratulálok,.18 évvel ezelőtt még gyerek volt miről beszél a pm.”
 • 44. info 2011. június 03. 09:57
  „18 évet elvesztegettünk-úgy tűnik erre most döbbentünk rá, de ehhez már Ariadné fonala is kevés lenne........
  40. gumikacsa111 2011.06.03. 06:41 --háp háp, többet adóznál mint hiszed”
 • 43. Szupernova 2011. június 03. 09:41
  „9. igazságkereső- én is elvesztettem a fonalat. Ha kivetik a hamburgeradót, mert az egészségtelen ételeket fogyasztót büntetni kell, akkor most Lázár a vásárhelyieket akarja büntetni?”
 • 42. Lakos 2011. június 03. 08:01
  „Támogatja a mekit (az meg őt), és jöhet a hamburger-adó.”
61 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kistérségi lesz a székkutasi általános iskola

Székkutas - Szeptembertől a hódmezővásárhelyi kistérségi társulás Klauzál Gábor Általános… Tovább olvasom